USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

25 січня: дні народження, події, факти

25 Січня 2018 00:00
З Днем ангела журналістку Тетяну Навроцьку вітають рідні та друзі та бажають щасливої долі й здоров'я, у справах успіхів і процвітання, і щоб збувались усі побажання! Хай Бог береже, а ангел невтомно показує правильний шлях.

Також з Днем Тетяни вітають керівника гуртка "Ковельської міської станції юних техніків" Тетяну Дунай - "Наче зіронька у небі, Ви прекрасна повсякчас. Ви, Тетяна, наша люба, Завжди радуєте нас. Хочем побажати Вам сьогодні В цей святковий для Вас час, Море радості й кохання, Поцілунок – ось для Вас!"

День народження 25 січня відзначають член Національної спілки журналістів України, письменниця Жанна Куява та екс-начальник Волинського училища професійної підготовки працівників міліції Михайло Василюшко.

Також діамантовий ювілей відзначає лучанка, постійна передплатниця й читачка газети "Волинські новини" і однойменного сайту - Надія Зозуля. Бажаємо їй здоров'я, радості, достатку і нехай все в неї буде в порядку!
Надія Зозуля
Надія Зозуля
Адміністрація та колектив обласного територіального медичного протитуберкульозного об`єднання вітає з днем народження старшу медичну сестру відділення позалегеневого туберкульозу Валентину Федорчук та бажають їй наснаги, успіхів у роботі та здійснення усіх мрій!

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров’я, безмежного натхнення і достатку.
Жанна Куява
Жанна Куява
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні в Україні, Росії та Білорусі відзначають один із днів студента - Тетянин день. Так сталося, що саме в Тетянин день, 25 січня 1755 року, імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету» і 25 січня став офіційним університетським днем, в ті часи він називався Днем заснування Московського університету. З тих пір Свята Тетяна вважається покровителькою студентів. До речі, саме стародавнє ім'я «Тетяна» в перекладі з грецького означає «упорядниця».

Наша хроніка:

У 2017 році школярі з волинського села отримали безпровідний інтернет.

Позаминулого року у Луцькому зоопарку з’явився новий житель - норка. До цього вона приходила полювати на мешканців звіринця.

У 2015 цього дня редакція писала про те, що міністр закордонних справ ФРН, Франк-Вальтер Штайнмаєр, особисто написав листа своїм «колегам» - «юним дипломатам» з Волині, а саме: Марійці, Борису та Павлу Мовчанам.

Реальну історію виробництва іграшок видання розповідало у 2012 році. Фото процесу можна переглянути ТУТ.

Топ найпровальніших фільмів Голлівуду редакція показала у 2010 році. Тоді журнал «Forbes» склав список найбільш провальних фільмів за останні п’ять років.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик і механік Жозеф-Луї Лагранж, шотландський поет Роберт Бернс, український радянський партійний і державний діяч, революціонер-комуніст, голова Народного секретаріату УРСР Микола Скрипник, англійський письменник Вільям Сомерсет Моем, англійська письменниця, літературний критик Вірджинія Вульф, український радянський авіаконструктор, творець першого гідроплану Дмитро Григорович, польський композитор Вітольд Лютославський, радянська школярка, відома як авторка щоденника Ленінградської блокади Таня Савичева (у щоденнику було всього дев'ять сторінок, і на шести з них – дати смерті близьких людей, які вмирали від голоду), визначний радянський співак-бард, поет і актор Володимир Висоцький, єгипетський режисер і сценарист, класик національного кіноЮсеф Шахін, іспанський каталонський футболіст Шаві (Хаві) Ернандес-і-Креус, український шоумен, продюсер, сценарист, актор, художній керівник «Студії «Квартал-95», телеведучий, актор, комік Володимир Зеленський, українська поп-співачка, заслужена артистка України Тіна Кароль (Тетяна Ліберман).

Сталося:

1858 - марш Мендельсона пролунав на весіллі англійської принцеси Вікторії з кронпринцем Пруссії Фрідріхом, після чого став популярним, як весільний марш.

1890 – завершила навколосвітню подорож репортер нью-йоркської газети World Неллі Блай (Елізабет Кокрен), яка вирішила довести, що жінки ні в чому не поступаються чоловікам, і побити досягнення героя Жуля Верна, що здійснив навколосвітню подорож за 80 днів. Вирушивши в дорогу 14 листопада 1889 року, журналістка успішно впоралася із завданням, витративши на досягнення мети 72 дні 6 годин і 11 хвилин.

1919 – у Нью-Йорку відкритий найбільший готель у світі «Пенсільванія» – на 2200 номерів.

1924 – у французькому альпійському містечку Шамоні стартували перші зимові Олімпійські ігри, в яких брали участь спортсмени з 18 країн.

1932 – СРСР і Польща підписали пакт про ненапад.

1945 – Гранд Рапідс у Мічигані став першим містом, яке почало фторування питної води для профілактики карієсу.

1949 – у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, відбулася перша церемонія вручення телевізійних нагород «Еммі».

1955 – опубліковано указ Президії Верховної Ради СРСР «Про припинення стану війни з Німеччиною».

1955 - уряд Великої Британії оголосив про план переходу на оплату праці жінок-службовців нарівні з чоловіками, починаючи з 1961 року.

1955 – вчені Колумбійського університету створили ядерний годинник, який показує час із погрішністю 1 секунда на 300 років.

1958 – в СРСР оголошено про відкриття Криворізького залізорудного басейну.

1964 – у США запущений супутник «Ехо-2», який встановив супутниковий зв'язок між США та СРСР.

1965 – український дисидент Йосип Сліпий, який відсидів 18 років у радянських таборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.

1971 – до влади в Уганді в результаті військового перевороту прийшов генерал Іді Амінь. За вісім років його правління в країні були знищені від 100 до 300 тисяч осіб.

1981 – вдова Мао Цзедуна Цзян Цин і колишній прем'єр-міністр Китаю Чан Чжунчжао засуджені до смертної кари.

1991 – місту Куйбишеву повернута попередня назва – Самара.

1991 – в СРСР вийшов указ про спільне патрулювання у великих містах міліції та армії.

1998 – під час історичного візиту на Кубу Папа Римський Іван Павло ІІ висунув вимогу про звільнення політичних ув'язнених і проведення політичних реформ, водночас засудивши політичну й економічну блокаду Куби з боку США.

2004 – на поверхню Марса здійснив посадку другий американський марсохід «Оппортьюніті».

2008 — світова прем'єра фільму українського режисера Ігоря Подольчака «Las Meninas» у конкурсі Ротердамського міжнародного кінофестивалю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 25 Січня 2018 11:20
Св. Тетяна не є ангелом, тому неправильно вітати Тетян з днем ангела

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus