USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

25 грудня: події, факти, дні народження

25 Грудня 2010 00:01
День народження 25 грудня святкують голова правління фірми «Світязь» Андрій Веселовський та начальник Державної житлово-комунальної інспекції у Волинській області Григорій Яремчук.
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, добра та удачі.
25 грудня народилися український письменник і педагог, освітянський діяч, автор шкільних підручників, публіцист Степан Ковалів, український історик, етнограф і письменник Орест Левицький, американський автогонщик і автомобілебудівник швейцарського походження Луї Шевроле, американський бізнесмен, засновник однієї з найбільших у світі мережі готелів Конрад Хілтон, український письменник, борець за права людини, громадський діяч Олесь Бердник, український композитор і хоровий диригент, педагог Григорій Верьовка, російський і радянський актор, комік, прем'єр Московського театру сатири Володимир Лепко («Вірні друзі», «Справа Румянцева», «Іван Бровкін на цілині»), російський і радянський письменник, сатирик, автор сценаріїв популярних мультсеріалів «Ну, постривай!» та «Пригоди Кота Леопольда» Аркадій Хайт, російський рок-музикант, гітарист і співак Євген Маргуліс (групи «Машина времені», «Воскресение», «Аракс»), український музикант, засновник і гітарист групи Green Grey Дизель (Андрій Яценко), російський актор Владислав Галкін (на фото), сербський футболіст, півзахисник київського «Динамо», чемпіон України 2007 і 2009 років Мілош Нінкович.
25 грудня 336 року у Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.

1741-го шведський учений Андерс Цельсій винайшов шкалу вимірювання температури.

1855 року у канадському Кінгстоні відбулася перша відома нині гра в хокей.
1917-го так званий І Всеукраїнський з'їзд рад у Харкові проголосив Україну республікою рад і заявив про її федеративний зв'язок із радянською Росією.
У 1923-му уперше на новорічній ялинці в Білому домі (Вашингтон) засвічена електрична гірлянда
1933-го українського письменника Остапа Вишню звинуватили у контрреволюційній діяльності і засудили до розстрілу, заміненого пізніше десятьма роками в'язниці.
У 1934 році на екрани СРСР вийшла кінокомедія Григорія Александрова «Веселі хлоп'ята» з Леонідом Утьосовим і Любов'ю Орловою.
1946 - у лабораторії № 2 АН СРСР запустили перший у Європі атомний реактор – дослідний Ф-1.
1951-го у Києві ввели в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЕСМ).
1975 року у Києві відкрили пам'ятник Івану Котляревському.
1979-го – масштабне вторгнення радянських військ в Афганістан.
1987 року журнал «Тайм» назвав генсека ЦК КПРС Михайла Горбачова «людиною року».
1989 – у місті Тирговіште розстріляні комуністичний правитель Румунії Ніколае Чаушеску та його дружина Єлена.
У 1991 році сталася відставка Михайла Горбачова з поста президента СРСР. Над Кремлем спущено червоний прапор і піднято триколор РФ.
1992 – Міністерство юстиції України зареєструвало статут Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса – громадської організації, котра займається збереженням пам'яті стосовно політичних репресій в УРСР у XX столітті та правозахисною діяльністю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus