USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

25 квітня: події, факти дні народження

25 Квітня 2011 00:01
День народження відзначають режисер народної самодіяльної кіностудії «Волинь», заслужений працівник культури України Борис Ревенко (на фото), завідувач кардіохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Андрій Судус, заступник начальника Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської облдержадміністрації Володимир Бондарук, начальник служби у справах дітей Луцької міськради Федір Шульган.
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Сьогодні – Всесвітній день боротьби проти малярії та Міжнародний день ДНК.
Цього дня народилися британський політичний і державний діяч, один з організаторів і керівник парламентської армії в боротьбі з королівськими силами під час Громадянської війни Олівер Кромвель, російський учений-філолог і мистецтвознавець, автор «Історичної граматики російської» Федір Буслаєв, радянський воєначальник, командарм Першої кінної армії, герой громадянської війни, один із перших маршалів Радянського Союзу Семен Будьонний, радянський композитор Василь Соловйов-Сєдой (пісні «Подмосковные вечера», «Если бы парни всей земли», музика й пісні до фільмів «Максим Перепелиця», «Шельменко-денщик»), російський актор театру й кіно Михайло Кононов («Начальник Чукотки», «Велика перерва», «Гостя з майбутнього»), російський політик Володимир Жириновський, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан, український політик і підприємець, народний депутат кількох скликань Тетяна Засуха, український і російський футболіст Володимир Татарчук, американська кіноакторка Рене Зеллвегер («Щоденник Бріджет Джонс», «Чикаго»), російська поп-співачка, акторка Кристіна Орбакайте, український футболіст Юрій Беньо, український футболіст Олег Гусєв.
1507 – німецький картограф і географ Мартін Вальдземюллер назвав новий континент Америкою на честь Амеріго Веспуччі, дослідника Нового Світу.
1719 – у Лондоні вийшов друком роман Даніеля Дефо «Життя й дивовижні пригоди Робінзона Крузо, моряка з Йорка, який прожив двадцять років у повній самотності на острові біля берегів Америки біля гирла річки Оріноко, куди його викинуло після корабельної аварії, під час якої весь екіпаж корабля, окрім нього, загинув; із викладом його несподіваного звільнення піратами; описані ним самим».
1792 – перше застосування у Парижі перед ратушею гільйотини як знаряддя страти. Тоді вона називалася «лузеттою», а першою жертвою став розбійник Ніколя Жак Пелетьє.
1792 – військовий інженер і композитор Клод Жозеф Руже де Ліль написав музику і текст знаменитого маршу «Марсельєза», згодом Конвент затвердив цю пісню як гімн революційної Франції.
1826 – у Великій Британії запатентовано перший автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння.
1901 – першим американським штатом, де запровадили автомобільні номери, став Нью-Йорк.
1945 – радянські війська повністю оточили Берлін.
1953 – публікація в журналі «Nature» статті англійських учених Френсіса Кріка та Джеймса Уотсона з приводу створення моделі просторової структури ДНК.
1954 – американський дослідницький центр компанії «Белл телефон» оголосив про створення сонячних батарей.
1983 – генсек ЦК КПРС Юрій Андропов запросив до Радянського Союзу американську дівчинку Саманту Сміт, яка написала йому листа про те, що не хоче ядерної війни.
1988 — на процесі в Ізраїлі винесено смертний вирок українцеві Івану Дем'янюку, який нібито знищував людей у Треблінці. Пізніше Верховний суд країни скасував вирок через брак доказів.
1993 – на про референдумі в Росії більшість населення підтримала політику Бориса Єльцина (за – 58,7 %), але відкинула його пропозицію про розпуск Верховної Ради.
1994 – указом президента України створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.
1997 – через помилки програмістів у Флориді світова мережа інтернет зазнала найбільшого збою в історії.
2005 – у японському місті Амагасакі приміський поїзд зійшов із рейок і врізався в будівлю багатоповерхової парковки. Загинули 106 осіб, 555 були поранені.
2009 – похорон першого президента Росії Бориса Єльцина на Новодівичому кладовищі в Москві.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
журналіст Показати IP 25 Квітня 2011 18:24
Поцікавтесь біографією Бориса Ревенка - цієї мужньої і талановитої людини, життя якої вмістило б 10-20 інших життів! Ревенко пройшов все - Крим, Рим і мідні труби. Надзвичайно творча особистість, яка здатна бачити красу і правду життя в тому, в чому інші нічого не бачать. Багато побачив і багато створив. Працював навіть на китобійній флотилії "Слава". З Днем народження Вас, пане Борисе! Щастя Вам великого і довгих років життя! Ваше життя - приклад того, як багато можна встигнути, якщо поставити ціль. Хай Бог береже Вас ще довго на цьому світі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus