USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

25 лютого: події, факти, дні народження

25 Лютого 2011 00:01
День народження 25 лютого святкують депутат Волинської обласної ради В’ячеслав Рубльов, ректор Волинського інституту економіки і менеджменту Артут Горбовий (на фото) та директор телекомпанії «Аверс» Володимир Сінькевич.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають доброго здоров’я, достатку та успіхів у роботі.
Сьогодні минає 140 років з дня народження визначна українська письменниця, поетка, драматург, публіцистка й фольклористка, громадська діячка Лесі Українки, велика частина життя і творчості якої пов’язана із Волинню.
Цього дня народилися французький художник П'єр Огюст Ренуар, український громадський діяч, історик, соціолог, письменник, літературний критик Володимир Барвінський, український актор, режисер, реформатор українського театру, засновник Молодого театру й «Березолю» Лесь Курбас, український хореограф, балетмейстер, організатор Національного ансамблю танцю України Павло Вірський, популярний радянський композитор, автор відомих пісень Аркадій Островський («Пусть всегда будет солнце», «Спят усталые игрушки», «Песня отсается с человеком», «А у нас во дворе»), український педагог і військовий, генерал-майор Євген Березняк, радянський режисер-мультплікатор Роман Качанов («Крокодил Гена і Чебурашка», «Таємниця третьої планети»), український політик, народний депутат ІІ-ІІІ скликань, кандидат економічних наук Віктор Суслов, американська акторка, колишня дружина Девіда Духовни Теа Леоні, («Сім'янин», «Погані хлопці»), українська та білоруська біатлоністка Олена Зубрилова.
1573 – Іван Федоров (Федорович) заснував друкарню у Львові й почав друкувати «Апостол» - першу друковану книгу в Україні.
1807 – у Росії засновано військовий орден святого Георгія.
1836 – американець Семюел Кольт отримав перший патент на шестизарядний револьвер 45-го калібру.
1921 – у Грузії встановлено радянську владу, у Тбілісі утворено Грузинську РСР.
1928 – лабораторія Чарльза Дженкінса у Вашингтоні отримала першу телевізійну ліцензію.
1932 – Адольфу Гітлеру, який висунувся в президенти, надано німецьке громадянство.
1940 – відбулася перша телетрансляція хокейного матчу між «Нью-Йорк рейнджерс» і «Монреаль канадіенз».
1946 – Червона армія перейменована в Радянську.
1956 – на закритому засіданні XX з'їзду КПРС Микита Хрущов виступив із доповіддю про викриття культу особи Сталіна.
1956 – у США курка знесла найбільше в світі яйце – 454 грами.
1957 – засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (надалі «Веселка»).
1964 – американський боксер Кассіус Клей, надалі відомий як Мохаммед Алі, вперше став чемпіоном світу в суперважкій вазі за версією WBA, перемігши в Маямі-Біч Санні Лістона технічним нокаутом у 7-му раунді.
1986 – у Москві почався XXVII з'їзд Комуністичної партії Радянського Союзу – перший з'їзд після смертей Брежнєва, Андропова та Черненка (генеральним секретарем ЦК партії був уже Горбачов), передостанній в історії КПРС.
1990 – у Москві (200 тисяч учасників), Києві та інших містах СРСР пройшли мітинги з вимогами економічних і політичних реформ.
1992 – утворено Російське космічне агентство.
1999 – в Аргентині Віргінія Ріверо народила дівчинку в момент ДТП. Її дочка стала наймолодшою з людей, які потрапили в аварію.
2004 – прем'єра фільму Мела Гібсона «Страсті Христові».
2010 – інавгурація четвертого президента України Віктора Януковича.
2010 – у Празі ухвалена Декларація про злочини комунізму. Її підписала група відомих східно- і центральноєвропейських політиків, колишніх політичних в'язнів та істориків, виступивши із закликом до засудження комуністичних режимів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus