USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

28 червня: свята, події, факти. День Конституції України, укладено Люблінську унію, почалася битва під Берестечком

28 Червня 2023 00:00
Сьогодні в Україні державне свято – День Конституції.

У світі відзначають День молочного шоколаду, Міжнародний день пірсингу, День числа Тау.

Мусульмани у 2023 році 28 червня святкують Курбан Хаїт (або Ід-аль-Адха, або Курбан-байрам).

У США – День страхування, День тапіоки, День севіче, День логістики, День Південної Кароліни, День клавіші CAPS LOCK, у В’єтнамі – День сім’ї, у Казахстані – День працівників зв’язку та інформації, у Перу – День севіче, у Киргизстані – День юриста, на Гаїті – День батька, у Польщі – День пам’яті Познані, у Сербії – День святого Гая, у Гондурасі – Національний день птахів і ссавців, у Норвегії – фестиваль Гладмат в Ставангері (дата на 2023 рік).

Православна церква 28 червня вшановує пам’ять мученика Віта Римського. Інші назви свята: «Віт», «Амос», «День Фіта і Амоса», «Скотний заступник». Кажуть, якщо помолитися Віту, то це дозволить позбутися від хвороб і зберегти міцне здоров’я на рік. Також цього дня вшановують Модеста, який захищає тварин від хвороб.

Іменини святкують Григорій, Михайло, Модест, Федір.

Народилися

Цього дня народилися фламандський маляр Пітер Пауль Рубенс, французький письменник і мислитель епохи Просвітництва Жан-Жак Руссо, італійський письменник Луїджі Піранделло, французький математик Анрі Леон Лебег, німецький фізик, Нобелівський лауреат Клаус фон Клітцинг,

український промисловець, міністр вугільної промисловості України у 1994-1995 та з 2007 року Віктор Полтавець, український мовознавець Петро Гладкий, французька кіноакторка Анні Дюпре, французький воротар Фаб’єн Бартез, засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company, мільярдер Ілон Маск, український журналіст і політик Мустафа Найєм, український футболіст Андрій П’ятов, українська тенісистка Марта Костюк.

Події

1569 – укладено Люблінську унію, яка об’єднала Королівство Польське і Велике князівство Литовське (підписана 1 липня).

1635 – французи заснували в Карибському морі колонію Гваделупа.

1644 – актор бродячої трупи Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр.

1651 – почалася битва під Берестечком між козаками Богдана Хмельницького та армією Речі Посполитої короля Яна Казимира.

1663 – у Ніжині відбулася козацька «Чорна рада», на якій гетьманом Лівобережної України обрано промосковського Івана Брюховецького.

1778 – Монмутський бій під час війни за незалежність Америки.

1820 – знайдено лист за 1776 рік про те, що президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти помідорами. Відтак було доведено, що плоди помідора – не отруйні.

1914 – у Сараєво вбили спадкоємця австрійського престолу Франца Фердинанда, що стало приводом для початку Першої світової війни.

1917 – на засіданні Малої ради було сформовано перший український уряд – Генеральний Секретаріат.

1919 – підписано Версальський договір.

1919 – утворення Ліги націй (за ідеєю президента США Вудро Вільсона; однак США так і не вступили до цієї міжнародної організації).

1941 – створено перший загін Поліської Січі.

1950 – північнокорейська армія захопила Сеул.

1956 – масовий страйк, демонстрації під гаслами «Свободи! Хліба! Бога! Геть комунізм! » та вуличні зіткнення в Познані (Польська Народна Республіка), які тривали до 30 червня.

1992 – «Сигнальщик» став першим кораблем у Чорному морі, який підняв український прапор.

1996 – після 23-годинного обговорення у Верховній Раді ухвалено Конституцію України.

1997 – за 30 секунд до кінця третього раунду ексчемпіон світу з боксу Майк Тайсон, ображений на Евандера Холіфілда за удар головою в обличчя, вп’явся в його вухо і відкусив шматочок. Бій зупинили, але після попередження Тайсону рефері Лейн дозволив продовжити змагання – і новий шматок вуха чемпіона опинився в зубах Тайсона. Поєдинок припинили, а Тайсона дискваліфікували.

2012 – ООН проголосила Міжнародний день щастя, який святкують щороку 20 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus