USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

28 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день дзюдо та ухвалення закону про статус української мови

28 Жовтня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день анімації і Всесвітній день дзюдо.

У США – День першого реагування, День іммігрантів, День шоколаду, в Австралії – День захисту дітей, у Венесуелі – День інженера, у Греції і на Кіпрі – День «Охи», в Індонезії – День клятви молоді, у Бразилії – День державних службовців.

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників. Вперше це свято почали відзначати у 2009 році згідно з указом на той час президента Віктора Ющенка. У документі вказується, що дата введена «з метою всенародного святкування визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни».

Іменини у Дениса, Івана, Семена та Дмитра.

Народилися:

28 жовтня на світ з’явилися 15-й сьоґун сьоґунату Едо, останній сьоґун в історії Японії Токуґава Йосінобу, український архітектор Володимир Пещанський, британський бізнесмен, мільярдер, наразі президент FOM (Formula One Management) і FOA (Formula 1 Administration) Берні Екклстоун, засновник і голова ради директорів корпорації Майкрософт Білл Гейтс, президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінежад, театральний актор і режисер Роман Віктюк, американська акторка Джулія Робертс, український боксер-любитель Олександр Зубріхін.

Події:

1913 – відкрито трамвайний рух у Вінниці.

1920 – країни Антанти підписали з Королівством Румунія «Бессарабський протокол», який віддавав Бессарабію Румунії.

1938 – 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами у таборі біженців.

1989 – Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон «Про мову в Українській РСР»).

1993 – Сенат Австралії визнав Голодомор в Українській СРР актом геноциду.

2007 – представлений список «100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні» британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus