USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

28 жовтня: свята, події, факти. День бабусь і дідусів та День анімації

28 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день анімації і Всесвітній день дзюдо, Міжнародний день креольської мови та культури та День любителів плюшевих тварин. З 28 жовтня по 3 листопада відзначають Всесвітній тиждень інсульту. В Україні сьогодні сімейне свято – День бабусь та дідусів. Також 28 жовтня – День визволення України від нацистів.

У США – День першого реагування, День іммігрантів, День шоколаду, в Австралії – День вчителя та День бандани, у Венесуелі – День інженера, у Греції і на Кіпрі – День «Охи», в Індонезії – День клятви молоді, у Бразилії – День державних службовців, у Новій Зеландії - День воєн,

28 жовтня – День визволення України від нацистських загарбників. Вперше це свято почали відзначати у 2009 році згідно з указом тодішнього Президента Віктора Ющенка. У документі вказується, що дата введена «з метою всенародного святкування визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни».

Іменини у Дениса, Івана, Семена та Дмитра, Лукіяна (Луки) та Юхима (Єфимія).

Народилися:

28 жовтня на світ з’явилися 15-й сьоґун сьоґунату Едо, останній сьоґун в історії Японії Токуґава Йосінобу, український архітектор Володимир Пещанський, польський фізик Зигмунт Врублевський, український кобзар Терентій Пархоменко, письменник доби Розстріляного відродження Майк Йогансен, британський бізнесмен, мільярдер, наразі президент FOM (Formula One Management) і FOA (Formula 1 Administration) Берні Екклстоун, засновник і голова ради директорів корпорації Майкрософт Білл Гейтс, президент Ісламської республіки Іран Махмуд Ахмадінежад, театральний актор і режисер Роман Віктюк, американська акторка Джулія Робертс, український боксер-любитель Олександр Зубріхін.

Події:

1913 – відкрито трамвайний рух у Вінниці.

1920 – країни Антанти підписали з Королівством Румунія «Бессарабський протокол», який віддавав Бессарабію Румунії.

1938 – 17 тисяч польських євреїв заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані залишаються між двома країнами у таборі біженців.

1989 – Верховна рада Української РСР ухвалила закон про державний статус української мови (Закон "Про мову в Українській РСР«).

1993 – Сенат Австралії визнав Голодомор в Україні актом геноциду.

2007 – представлений список «100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні» британської газети The Daily Telegraph. До нього увійшов український художник Іван Марчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus