USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

28 липня: події, факти, дні народження

28 Липня 2011 00:01
День народження 28 липня відзначають начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Волинської облдержадміністрації Василь Ромко.

«ВН» вітають його і бажають здоров’я, довголіття, успіхів у роботі.

Також сьогодні виповнюється три роки, відколи в інтернет-просторі з’явилося інтернет-видання «Волинські новини».

28 липня відзначають День хрещення Київської Русі. Відзначається це свято 28 липня – у день пам’яті князя Володимира, який 988 року охрестив Русь.
Цього дня народилися німецький філософ Людвіг Фейєрбах, російський художник Олександр Іванов, російський поет, критик, автор популярних романсів Аполлон Григор'єв («О, говори хоть ты со мной, подруга семиструнная!», «Две гитары, зазвенев, жалобно заныли...»), німецька видавниця, організатор журналу Burda moden Енне (Анна) Бурда, російський письменник, Герой Радянського Союзу, який пройшов через штрафбат, Володимир Карпов («Командири сивіють рано», «Вічний бій»), радянський кіноактор режисер і сценарист Володимир Басов (серед ролей – Дуремар у «Пригодах Буратіно», Вовк у фільмі «Про Червону Шапочку», Стамп у «Пригодах Електроніка», Антон у фільмі «Москва сльозам не вірить»; режисер фільму «Щит і меч»), радянська кіноактриса Інна Макарова (Любов Шевцова у «Молодій гвардії»), вдова президента США Джона Кеннеді, яка згодом вийшла заміж за грецького магната, Жаклін Кеннеді-Онассіс, російський і радянський сценарист, кіноактор, режисер Віктор Мережко («Сонька Золота ручка», сценарії фільмів «Здрастуй і прощай»), радянська акторка Маріанна Вертинська («Його звали Робертом», «Смерть під вітрилом», «Капітан Немо», «Самотня жінка бажає познайомитись»), український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький (на фото), радянська і російська кіноакторка Юлія Меньшова, український футболіст, воротар Ілля Близнюк, український футболіст, який раніше виступав за «Волинь», Євген Хачеріді.
1586 – за однією з версій, англійський дослідник сер Томас Герріот привіз у Європу картоплю.
1794 – страчені 22 діячі Великої Французької революції, зокрема, Максимілліан Робесп'єр і Луї Антуан Сен-Жюст.
1851 – вперше у світі сфотографовано (зафіксовано на дагеротипі) повне сонячне затемнення.
1868 – прийнята 14-та поправка до Конституції США, яка забезпечує громадянство кожній людині, що народилася у Сполучених Штатах.
1900 – Луї Лессінг, американський підприємець зі штату Коннектикут, придумав гамбургер.
1914 – після вбивства ерцгерцога Фердинанда Австро-Угорщина оголосила війну Сербії. Через кілька днів війна переросте у Першу світову.
1951 – прем'єра мультфільму Уолта Діснея «Аліса у країні чудес».
1980 – багатотисячний похорон Володимира Висоцького у Москві на Ваганьковському цвинтарі.
1983 – у Ленінграді майбутній президент, а тепер – прем'єр-міністр Росії Володимир Путін одружився з Людмилою Шкребнєвою.
1986 – генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов оголосив про початок виведення радянських військ з Афганістану.
1989 – Верховна Рада Латвійської РСР проголосила суверенітет Латвії.
1991 – на першому з'їзді, який проходив 27-28 липня, створена Спілка офіцерів України.
1995 – на екрани США вийшов фільм «Водний світ» за участю Кевіна Костнера.
1995 – індійська влада ухвалила рішення про перейменування міста Бомбей у Мумбаї.
2010 – вибух згортка із саморобним безоболонковим вибуховим пристроєм на порозі Свято-Покровського кафедрального собору УПЦ МП в Запоріжжі. Поранені дев'ять людей, 80-річна матушка Людмила померла від травм у лікарні.
У Києві цього дня – в День Хрещення Київської Руси-України – відбулася літургія в Лаврі за участі патріарха московського Кирила, який таким чином закінчив дев'ятидення візит в Україні.
А з Володимирського собору до Володимирської гірки пройшов 15-тисячий Хресний хід УПЦ Київського патріархату. Церковна акція виглядала як політична акція опозиції, що перевершила за масовістю зібрання навколо предстоятеля МП.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Hatahama77 Показати IP 28 Липня 2011 08:50
Вітаю, народ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus