USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

29 червня: події, факти, дні народження

29 Червня 2011 00:01
День народження 29 червня відзначають колишній заступник луцького міського голови, нинішній заступник тернопільського міського голови Владислав Стемковський (на фото), журналістка Валентина Сидько.
«ВН» вітають їх та бажають здоров’я, достатку й успіхів у всіх починаннях.
Цього дня народилися українська письменниця, публіцистка, громадська і культурна діячка, етнограф і перекладачка, мати Лесі Українки Олена Пчілка (Ольга Косач), радянський кіноактор Павло Волков («Юність Максима», «Комсомольськ», «Доля людини»), французький льотчик і письменник, автор «Маленького принца» Антуан де Сент-Екзюпері, американський співак і актор Нельсон Едді («Роз-Марі», «Балалайка»), італійський політик, 11-й президент Італії Джорджо Наполітано, радянський футболіст Анатолій Масльонкін, польський письменник Славомир Мрожек («Маленьке літо», «Втеча на південь»), український і радянський кінорежисер Віктор Гресь («Чорна курка, або Підземні жителі», «Нові пригоди янки при дворі короля Артура»), український кінорежисер і сценарист Михайло Іллєнко («Фучжоу»), український політик і державний діяч, колишній голова Антимонопольного комітету України, зараз мер Одеси Олексій Костусєв, російська і радянська кіноакторка Ольга Машна («Васса», «Кін-дза-дза», Софія у фільмі «Гардемарини, вперед!»), російський естрадний співак грузинського походження Сосо Павліашвілі, український публіцист і політик Богдан Червак, американська школярка – посол доброї волі США, яка написала листа генсеку ЦК КПРС Андропову і на його запрошення приїздила до СРСР, Саманта Сміт, український футболіст Олександр Горяїнов.
1754 – за проектом Бартоломео Растреллі в Петербурзі почали будувати Зимовий палац.
1914 – початок перших польотів на літаках в Арктику.
1916 – перший політ літака американської компанії «Боїнг».
1918 – із Москви в Україну для організації збройної боротьби виїхав анархіст Нестор Махно.
1922 – визначний співак Федір Шаляпін виїхав на гастролі за кордон і більше в Росію не повертався.
1925 – американець Марвін Піпкін запатентував електричну лампочку з матовим покриттям.
1941 – радянські війська залишили з боями районні центри Голоби, Камінь-Каширський, Любешів, Турійськ, Цумань Волинської області.
1941 – у Києві Раднарком УРСР ухвалив рішення про евакуацію наукових співробітників і майна Академії наук України, а також у її складі групи визначних письменників та митців. Усього на схід країни було перебазовано 19 академічних інститутів.
1943 – президія Верховної Ради Української РСР ухвалила указ про подовження строку повноважень Верховної Ради УРСР першого скликання у зв’язку з обставинами воєнного часу.
1945 — СРСР та Чехословаччина підписали договір, за яким Закарпаття приєднано до УРСР. Автономна Підкарпатська Україна з 1919 року перебувала під юрисдикцією Чехословаччини.
1945 – невдовзі по смерті гетьмана Павла Скоропадського в Німеччині його вдова Олександра перебрала на себе функції регента Української держави (у вигнанні).
1956 – Мерилін Монро вийшла заміж за американського письменника Артура Міллера.
1957 – В'ячеслава Молотова зняли з посад першого заступника голови Ради міністрів СРСР та міністра закордонних справ «за приналежність до антипартійної групи», вивели зі складу президії ЦК і ЦК КПРС. Надалі соратника Йосипа Сталіна зашлють послом у Монголію.
1958 – Бразилія вперше стала чемпіоном світу з футболу, перегравши у фіналі в Стокгольмі господарів турніру шведів – 5:2 (Вава, 9, 32; Пеле, 55, 90; Маріо Загалло, 68 – Лідхольм, 4; Сімонссон, 80).
1962 – Бориса Патона обрано академіком АН СРСР зі спеціальності «металургія і технологія металів».
1964 – за ідеєю американця Роберта Адлера створено пульт дистанційного керування телевізором.
1973 – запущена Кольська АЕС – перша група у світі атомна електростанція за полярним колом.
1974 – рідкісний випадок, коли британський хіт-парад очолив французький виконавець – Шарль Азнавур із піснею She.
1984 – на екрани США вийшов фільм «Конан-варвар» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі.
1975 – в СРСР фахівці інституту ядерної енергії імені Курчатова запустили найбільшу у світі термоядерну установку «Токамак-10».
1995 – у Сеулі завалився будинок торговельного центру. Під уламками загинула 501 особа, понад 900 поранено.
2000 – Служба безпеки України зареєструвала свою сторінку в інтернеті.
2001 – Кофі Аннан переобраний генеральним секретарем ООН на другий термін.
2004 – офіційний візит до Ватикану Вселенського Патріарха Варфоломія.
2010 – британський поп-музикант Джеймс Блант установив новий світовий рекорд висоти, на якій коли-небудь відбувалися концерти. Співак відіграв акустичний концерт на борту «Боїнга-767» на висоті майже 13 кілометрів. За виступом спостерігали 150 запрошених шанувальників і журналістів. Концерт транслювався в ефірі британської радіостанції Heart FM.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus