USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

29 липня: події, факти, дні народження

29 Липня 2011 00:01
День народження 29 липня відзначають регіональний представник ГО ОПОРА Михайло Шелеп (на фото) та директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький.
«ВН» вітає їх та бажає здоров’я, успіхів у роботі та благополуччя.
Сьогодні День системного адміністратора. Бажаємо людям цієї професії нових здобутків і невичерпної енергії.
Цього дня народилися російський воєначальник, граф, генерал-фельдмаршал, призначений у 1742 році правителем в Україні, Олександр Бутурлін, словацький політик, поет, філософ і лютеранський священник Ян Коллар, визначний російський художник-мариніст Іван Айвазовський (Ованес Айвазян), український громадський та церковний діяч, митрополит (предстоятель) Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках, граф Андрей (у миру - Роман Марія Олександр) Шептицький, італійський політичний, державний і військовий діяч, лідер фашистської партії, диктатор Беніто Муссоліні, радянський актор театру й кіно Павло Кадочников («Подвиг розвідника», «Повість про справжню людину», «Приборкувачка тигрів», «Проданий сміх»), румунський футболіст і тренер, головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу, російський і радянський композитор, автор пісень Ігор Крутой, іспанський автогонщик Фернандо Алонсо, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики Ганна Безсонова.
1914 – пролунали перші постріли Першої світової війни: війська Австро-Угорщини обстріляли столицю Сербії Белград.
1916 – внаслідок лісової пожежі в Онтаріо (Канада) загинули 223 людини.
1945 – американський крейсер «Індіанаполіс», який доставив в Азію першу атомну бомбу, був потоплений японським підводним човном І-58.
1954 – публікація першої частини трилогії Джона Р. Р. Толкієна «Володар перснів».
1957 – набув чинності статут МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії), затверджений 23 жовтня 1956 року.
1958 – у США створено Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА)
1968 – Папа Римський Павло VI в енцикліці, названій Humanae Vitae («Людське життя»), заборонив будь-які штучні методи контролю народжуваності дітей.
1974 – на каналі NBC відбувся дебют ігрової програми «Вгадай мелодію».
1974 – за наказом голови КДБ СРСР Юрія Андропова створено групу «Альфа» для боротьби з міжнародним тероризмом.
1981 – у Лондоні зіграли весілля спадкоємця англійського престолу принца Чарльза та Діани Спенсер, яка стала відтак принцесою Уельською.
1985 – заява Михайла Горбачова про рішення Радянського Союзу припинити в односторонньому порядку будь-які ядерні вибухи. Мораторій оголошено до 1 січня 1986 року.
1990 – члена політбюро ЦК КПУ Леоніда Кравчука обрано головою Верховної Ради УРСР (після відставки Володимира Івашка, що відбулася на початку місяця).
1993 – Верховний Суд Ізраїлю скасував смертний вирок українському американцеві Івану Дем'янюку, уродженцю Київщини, якого обвинувачували у нищенні євреїв в нацистських концтаборах.
1994 – парламент України призупинив приватизацію.
2000 – весілля американських кінозірок Бреда Пітта й Дженніфер Аністон. Витрати склали 1 мільйон доларів, включаючи 100 тисяч на охорону, яка стежила за тим, щоб на територію вілли в Малібу не проник жоден журналіст чи фоторепортер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus