USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

2 вересня: події, факти, дні народження

2 Вересня 2011 00:01
Сьогодні виповнюється 15 років відтоді, як в Україні в обіг була впроваджена нова валюта – гривня.
2 вересня народилися український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч Іван Вагилевич, український поет і літературознавець, один із засновників українського літературознавства Павло Филипович, радянський вчений у галузі ракетно-космічної техніки Валентин Глушко, радянський кінорежисер Ілля Фрез («Васьок Трубачов і його товариші», «Слон і мотузочка», «Першокласниця», «Пригоди жовтої валізки», «Вам і не снилося»), шотландський футболіст і тренер Білл (Уїльям) Шенклі, радянський і російський актор театру й кіно Євген Леонов (на фото), радянський і російський актор театру й кіно Валентин Гафт, російський актор театру і кіно Олександр Філіпенко («Бумбараш», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Вбити дракона», «Майстер і Маргарита»), український поет, перекладач Роман Бабовал, український актор театру й кіно Володимир Абазопуло («Богдан-Зиновій Хмельницький», «Камінна душа», «Нам дзвони не грали, коли ми вмирали»), російська акторка театру й кіно Олена Проклова, український літературний критик, літературознавець, письменник, історик Володимир Панченко, американський кіноактор Кіану Рівз («Матриця», «Дракула», «Швидкість», «Адвокат диявола»), британсько-канадський боксер Леннокс Льюїс, французький автогонщик Олів'є Паніс, російський боксер Олександр Повєткін.
1794 – з ініціативи французького емігранта герцога Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря почалося будівництво майбутнього міста Одеси.
1831 – вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» Миколи Гоголя.
1834 – американський зброяр Семюел Кольт запатентував револьвер.
1944 – Фінляндія розірвала дипломатичні стосунки з Німеччиною і висунула вимогу до 15 вересня вивести зі своєї території всі німецькі війська.
1944 – майбутній президент США Джордж Буш-старший збитий над Тихим океаном японськими зенітниками. Його врятували моряки з американського підводного човна.
1945 – у гавані Токіо на борту лінкора «Міссурі» підписано Акт про капітуляцію Японії у ІІ Світовій війні. Свої підписи поставили представники США, Китаю, Великої Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії.
1945 – у Ханої комуністи на чолі з Хо Ши Міном проголосили незалежність В'єтнаму від Франції й утворення Демократичної Республіки В'єтнам.
1946 – в Індії партія «Індійський національний конгрес» сформувала тимчасовий уряд. Джавахарлал Неру став віце-президентом.
1959 – компанія «Соні» почала випуск транзисторних радіоприймачів.
1971 – Об'єднана Арабська Республіка повернула собі історичну назву Єгипет.
1973 – помер Ширалі Муслімов – азербайджанський чабан, який, імовірно, прожив 168 років, встановивши безпрецедентний рекорд довгожительства. У паспорті Муслімова було зазначено, що він народився 26 березня 1805 року. За словами довгожителя, його батько дожив до 110 років, а мати – до 90.
1991 – Нагірно-Карабахська республіка оголосила повну незалежність від Азербайджану.
1991 – Придністров'я оголосило повну незалежність від Молдови.
1991 – відкриття V позачергового з'їзду народних депутатів СРСР (тривав до 6 вересня). Його рішення практично припинили існування союзного парламенту. Було встановлено певний «перехідний період» для формування нової системи державних відносин. З'їзд фактично благословив розпад СРСР, оголосивши про визнання незалежності прибалтійських республік – Латвії, Литви та Естонії.
2001 – Міхаель Шумахер побив рекорд француза Алена Проста, здобувши на трасі Спа (Гран-прі Бельгії) 52-гу перемогу в чемпіонатах «Формули-1».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus