USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

2 жовтня: події, факти, дні народження

2 Жовтня 2011 00:01
Сьогодні, у першу неділю жовтня, професійне свято в Україні відзначають освітяни.
«ВН» вітають усіх, хто повзав своє життя з цією справою, і бажають їм великого здоров’я, невичерпного натхнення та вдячних вихованців.

Цього дня народилися український письменник Леонід Мосендз, країнський композитор і хоровий диригент, музично-громадський діяч, педагог Денис Січинський, український письменник, політичний діяч Іван Багряний (Лозов'яга, Лозов'ягін), диктор Всесоюзного радіо, диктор Державного комітету СРСР з питань телебачення та радіомовлення Юрій Левітан, український лікар, академік НАНУ й АМНУ Олександр Возіанов, американська актриса і співачка Роміна Пауер, радянський футболіст Віталій Шевченко, український політик, голова фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко (на фото), російський актор театру й кіно Євген Сидіхін, український артист естради, творець образу Вєрки Сердючки Андрій Данилко.

1870 – за результатами референдуму, проведеного серед мешканців Риму, місто стало столицею об'єднаної Італії.
1918 – гетьман України Павло Скоропадський почав формування української національної гвардії.
1936 – у США відкрито перше після скасування «сухого закону» підприємство з виробництва алкогольних напоїв.
1936 – максимальний термін ув'язнення в СРСР підвищено з 10 до 25 років.
1942 – у Краснодоні організована «Молода гвардія».
1944 – придушення німецькими та російськими есесівцями Варшавського повстання, яке почалося 1 серпня 1944 року й забрало більше чверті мільйона життів.
1946 – відбулася прем'єра першої «мильної опери» «Далекий пагорб».
1987 – на Першому каналі ЦТ СРСР вперша вийшла в ефір телепрограма «Погляд» («Взгляд»).
1990 – початок «студентської революції на граніті». У Києві на площі Жовтневої революції майже півтори сотні студентів із різних областей розбили намети й невдовзі оголосили голодування з вимогами перевиборів Верховної Ради на багатопартійній основі, відставки комуніста Віталія Масола з посади голови Ради міністрів, непідписання Україною Союзного договору, проходження військової служби тільки в Україні, націоналізації майна КПУ та ЛКСМУ тощо.
1991 – комп'ютерні гіганти Apple та IBM домовилися про об'єднання.
1999 – у Києві при отриманні хабара заарештовано великого кримінального авторитета, тренера української збірної з боротьби, президента Асоціації спортивної боротьби України Бориса Савлохова.
1999 – у місті Інгулець під Кривим Рогом (Дніпропетровська область) двома вибухами поранена кандидатка в президенти України, лідерка Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко. Ще одній жінці відірвало ногу. В організації теракту буде обвинувачено члена Соцпартії Сергія Іванченка. За однією з версій, вибух організувала адміністрація президента Леоніда Кучми, аби перед виборами звинуватити в тероризмі кандидата від СПУ Олександра Мороза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus