USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

3 квітня: свята, події, факти. Вперше літак перелетів через Еверест та перша у світі операція з пересадки нирки

3 Квітня 2023 00:00
У цей день відзначають День народження мобільного телефону, Всесвітній день вечірки, Всесвітній день водних тварин, День народження штрих-коду і День пошуку веселки.

У США святкують День відмови від нудної роботи, День пошуку веселки, День ходи на роботу, День шоколадного мусу, День твідової тканини, в Естонії – День дурня, у Киргизстані – День бухгалтерів і аудиторів, у Гвінеї – День проголошення Другої республіки.

3 квітня в церковному календарі – день пам’яті святителя Кирила. Віряни знають його як учня апостола Петра, який висвятив його в єпископи Сицилії. Прославився Кирило як богоугодна людина, багато людей він привів до віри, завжди втішав нужденних, здійснив чимало чудес. Помер святитель в глибокій старості. Поховали його на острові, а його мощі все ще мають цілющу силу.

Іменини за православним календарем святкують Яків, Кирило, Серафим та Хома.

Цього дня народилися князь новгород-сіверський, герой «Слова про Ігорів похід» Ігор Святославич, американський письменник Вашингтон Ірвінг, український і радянський кінооператор Ігор Гелейн, український радянський поет-сатирик Степан Олійник, український письменник Олесь Гончар, російський письменник Юрій Нагібін, громадянин США українського походження Іван Дем’янюк (обвинувачуваний у військових злочинах за те, що був охоронцем у кількох концтаборах під час Другої світової війни), американський актор Марлон Брандо («Хрещений батько», «Останнє танго в Парижі», «Апокаліпсис сьогодні»), німецький політичний і державний діяч, канцлер об’єднаної Німеччини у 1990-1998 роках Гельмут Коль, американський кіноактор Алек Болдуїн («Ноттінг Хілл», «Перл Харбор», «Одружена з мафією»), американський кіноактор-комік Едді Мерфі («Поліцейський із Беверлі Хіллз», «Дівчата мрії»).

Події

1043 – Едуарда Сповідника короновано на англійський престол.

1502 – розпочалась четверта експедиція Христофора Колумба до берегів Америки.

1559 – підписано Като-Камбрезійський мир, який завершив Італійські війни 1494–1559 років.

1789 – корабель «Баунті» на чолі з капітаном Вільямом Блаєм вийшов з Таїті і взяв курс на схід, в Америку.

1863 – в США вручені перші військово-морські медалі.

1879 – в болгарському місті Тирново були скликані Великі народні збори, на яких столицею держави було обрано місто Софія, яке на той час налічувало всього 3 000 будинків і 12 000 мешканців.

1885 – Готтліб Даймлер отримав німецький патент на високошвидкісний бензиновий чотиритактний двигун «Standuhr».

1907 – створено Університет Саскачевану (Канада).

1910 – вперше здійснено сходження на найвищу вершину Північної Америки Мак-Кінлі (6193 м) на Алясці.

1913 – лідерка англійських суфражисток Еммелін Панкгерст обвинувачена у підбурюванні до підпалів і засуджена до трьох років ув’язнення.

1918 – Перша світова війна: французького маршала Фердинанда Фоша призначено головнокомандувачем військ Антанти на західному фронті.

1933 – у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка).

1933 – літак уперше перелетів через Еверест.

1940 – почалися розстріли польських офіцерів із радянських таборів у Старобільську, Осташкові, Козельську («Катинська трагедія»).

1948 – президент США Гаррі Трумен затвердив Акт про надання країнам грошової допомоги – відомий як «план Маршалла».

1953 – звільнені та поновлені на роботі усі обвинувачені в останній сталінській репресивній «справі лікарів».

1966 – радянська автоматична міжпланетна станція «Луна-10» виведена на орбіту Місяця і стала його першим штучним супутником.

1973 – заснована літературна премія імені Павла Тичини.

1973 – перший дзвінок по стільниковому телефону: Мартін Купер з Motorola набрав конкурентів із Bell Labs.

1975 – Анатолій Карпов став чемпіоном світу з шахів, оскільки Боббі Фішер відмовився з ним грати.

1981 – вийшов друком перший номер польського незалежного профспілкового видання «Тижневик Солідарність».

1987 – у приміщенні штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров’я заборонили палити.

1990 – над Львівською ратушею вперше в обласному центрі України офіційно піднято синьо-жовтий прапор, перед тим освячений у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра.

1999 – збройні сили НАТО завдали першого повітряного удару по столиці Югославії Белграду.

2007 – французький швидкісний поїзд «TGV» встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзда: 574,8 км/год.

2017 – стався теракт-вибух у Петербурзькому метро, внаслідок якого загинуло 14 осіб, поранено 45 і постраждало понад 50.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus