USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

3 листопада: події, факти, дні народження

3 Листопада 2014 00:00
Сьогодні день народження відзначає українська журналістка, письменниця Ірен Роздобудько (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає її з днем народження і зичить успіху та перемог на життєвих стежинах. Натхнення і легкого пера.

Сьогодні свята у військових - День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ України.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Окрім того, третього листопада минає рік, як нестало молодого депутата Луцькради Андрія Калахана. Андрію було всього 25 років.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день редакція розповідала про «з'їзд» елітних котів у Києві. Тоді сотні котів з усього СНД, і лише породистих, привезли на Міжнародну виставку до столиці.

Також цього дня відбулося рідкісне сонячне затемнення. Його назвали гібридним, оскільки розпочалося воно як кільцеве, а закінчилося повним затемненням, коли тінь Місяця закрило диск Сонця.

У 2011 році у Луцьку відкрили рок-школу «Garage rock school».

А у 2010 році видатного волинянина нагородили премією за моральні якості. Письменник та колишній дисидент, волинянин за походженням Євген Сверстюк став першим лауреатом нагороди «Світло справедливості».

Народилися:

3 листопада на світ з'явилися український спортсмен, олімпійський чемпіон зі стендової стрільби Микола Мільчев, командант запілля УПА Ростислав Березюк-Волошин, засновник фірми «Адідас» Адольф Дасслер, український поет Дмитро Фальківський, організатор і керівник Українського Червоного Хреста Катерина Зарицька, американський фізик і винахідник Нік Голоняк, президент Литовської Республіки Валдас Адамкус, англійський композитор Джон Баррі, український кінокритик Роман Корогодський, український художник, автор сатиричних п’єс Лесь Подерв'янський, німецький футболіст та спорт функціонер Герд Мюллер, українська мисткиня, засновниця станкового паперовитинання Людмила Мазур, шведський актор Дольф Лундгрен, український футболіст, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор Ігор Косенко, білоруський футболіст бразильського походження Ренан Брессан.

Сталося:

1888 — Знайдена остання жертва Джека-Різника.

1918 — Народне віче в Чернівцях вирішило приєднати Північну Буковину до України.

1927 — У Нью-Йорку під рікою Гудзон відкритий тунель Голланда — перший у світі підводний тунель для транспорту.

1937 — У Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада також Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб представників української інтелігенції — цвіту української нації.

1957 — СРСР успішно провів запуск орбітального супутника Спутник-2. На борту окрім наукового обладнання — собака Лайка. Москва повідомила, що собака тихо вмерла по 2-х тижнях на орбіті, однак матеріали розкриті у 2002 році говорять, що смерть настала від перепаду температури та шоку по декількох годинах від запуску.

1995 — Учені Техаського університету уперше виділили ген грудного раку.

1996 — В аеропорті Донецька кілери в масках розстріляли народного депутата України, відомого бізнесмена Євгена Щербаня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 12:38
Браво! Ні одного москаля!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus