USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

30 липня: свята, події, факти. День боротьби з торгівлею людьми, Валуєвський циркуляр і день народження Шварценеггера

30 Липня 2022 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день дружби, День кольорових напоїв, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. А у 2011 році шведи заснували Всесвітній день вишивки.

У США 30 липня – День чізкейка, День тестя і свекра, День інформаторів, День девізу «На Бога уповаємо», День хот-дога з соусом чилі, на Кубі – День мучеників революції, в Марокко – День трону, в Вануату – День незалежності, у Таджикистані – День працівників пожежної охорони, у Південному Судані – День мучеників.

Православна церква 30 липня вшановує пам’ять двох святих – Маргарити Антіохійської (вона ж – православна свята Марина) і Лазаря Галісійського.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Лазар, Леонід, Вероніка, Маргарита та Марина.

30 липня народилися: американський конструктор автомобілів, засновник корпорації «Форд Мотор» Генрі Форд, український хірург, доктор медичних наук, професор Олексій Кримов, українська художниця-графік Софія Налепинська-Бойчук (засуджена до смертної кари і розстріляна за справою свого чоловіка, художника Михайла Бойчука), британський скульптор-абстракціоніст Генрі Спенсер Мур (був одружений з киянкою Іриною Радецькою, яка створювала ландшафти для його скульптур), український художник Євген Волобуєв, український хоровий диригент і педагог Павло Муравський, український живописець Богдан Жружинець, американський актор, культурист, політик, 38-й губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер, французький актор Жан Рено, доктор історичних наук, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Юрій Шаповал, німецький футболіст і тренер Юрген Клінсманн, український кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор, родом з Волині, Олесь Санін.

Події

1502Христофор Колумб вперше зустрів представників народу майя.

1792 – у Париж з піснею на вустах увійшов Марсельський добровольчий батальйон. Складена саперним офіцером Клодом Жозефом Руже Де Лілем для Рейнської армії бойова пісня була тому прозвана «Марсельєзою» і потім стала національним гімном Франції.

1793 – у Канаді почалося будівництво Йорка (тепер Торонто).

1840Микола І заборонив використання назви «Білорусь», замінивши її на «губернії Північно-Західного краю».

1858 – англійський дослідник Джон Спік відкрив озеро Вікторія в Африці.

1863 – До Київського цензурного комітету міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв надіслав таємний циркуляр проти української мови й українських видань, відомий як Валуєвський циркуляр.

1900 – у Британії була заборонена дитяча праця в шахтах.

1920
– Створено Українську військову організацію під проводом Євгена Коновальця.

1935 – британське видавництво «Penguin Books» зробило революцію у видавничій справі – випустило першу в світі «кишенькову» книжку.

1956 – на американських доларах з’явилося гасло «In God We Trust».

1984 – на телеканалі NBC почався показ серіалу «Санта-Барбара».

2016 – американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснив перший в історії стрибок з висоти 7600 м без парашута.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus