USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

18 липня: свята, події, факти. Велика пожежа в Римі та бій дирижабля з підводним човном

18 Липня 2022 00:00
У цей день світ відзначає День народження «Тетріса», Всесвітній день слухання, Міжнародний день Нельсона Мандели.

18 липня відзначають Міжнародний день Нельсона Мандели. Це день його народження в далекому 1918-му. 67 свого життя він присвятив справі миру і гуманізму. Будучи активістом у боротьбі за права людини в період існування апартеїду (ПАР), 27 років провів у в’язниці, не відмовляючись від своїх переконань, продовжуваючи висловлювати свій мирний протест і незгоду з несправедливістю. У 1993-му став лауреатом Нобелівської премії миру. З 10-го травня 1994-го по 14-е червня 1999 року – президент ПАР.

Сьогодні також – Всесвітній день слухання. 18 липня – невипадкова дата, це день народження Реймонда Мюррея Шейфера, канадського композитора, письменника, художника, філософа та захисника довкілля. Саме він є засновником проекту та автором однойменної книги, яка дала початок такій науці як акустична екологія, або екоакустика.

У США – День ікри, День кислих цукерок, в Німеччині – Фестиваль «Кельнські вогні», в Уругваї – День Конституції.

Сьогодні іменини святкують ті, кого назвали Анна, Опанас, Кирило та Сергій.

Цього дня народилися англійський фізик, хімік, математик, астроном Роберт Гук, англійський письменник Вільям Теккерей, південноафриканський політичний, громадський і державний діяч, президент ПАР, лауреат Нобелівської премії миру Нельсон Мандела, український актор і режисер Микола Садовський, український кінорежисер Наталя Трощенко («Довга дорога до себе», «Титани, що зійшли з небес»), американський режисер голландського походження Пол Верговен («Робокоп», «Пригадати все», «Основний інстинкт»), американський бізнесмен, видавець журналу Forbes Стів Форбс, український режисер, канадский композитор, письменник, педагог і захисник навколишнього середовища другої половини XX ст. Реймонд Мюррей Шейфер, художник-мультиплікатор Степан Коваль, український політик, народний депутат III-VI скликань Юрій Ключковський, американський актор, сценарист, кінорежисер і продюсер Він Дізель.

Події:

64 – у Римі здійнялась «Велика пожежа», яка не вщухала протягом тижня й знищила практично весь (10 з 14 кварталів) Рим (згорів навіть імператорський палац).

1863 – до Київського цензурного комітету міністром внутрішніх справ Російської імперії Петром Валуєвим надіслано таємний циркуляр, відомий як Валуєвський указ.

1870 – Перший Ватиканський собор майже одноголосно прийняв Першу догматичну конституцію «Про церкву Христову».

1878 – шведський полярний дослідник Адольф Ерік Норденшельд першим пройшов північним шляхом з Атлантичного океану в Тихий.

1898 – П’єр і Марія Кюрі представили в Паризьку Академію доповідь про те, що, окрім урану, існують і інші радіоактивні елементи.

1915 – в Адріатичному морі австро-угорським підводним човном потоплений італійський крейсер «Джузеппе Гарібальді».

1925 – в США офіційно дозволили жінкам водити авто.

1943 – відбувся єдиний за Другу світову війну бій дирижабля з підводним човном. Біля берегів Флориди американський дирижабль K-74 атакував німецький підводний човен U-134. Результат бою: дирижабль був збитий і впав в море (затонув через кілька годин), 1 член екіпажу (з 10) потонув.

1946 – відновлено в еміграції Спілку української молоді.

1954 – перший фестиваль джазової музики в Ньюпорті, штат Род-Айленд, США.

1955 – у Парижі почалася перша конференція парламентарів країн – членів НАТО (з листопада 1966 року – Північноатлантична асамблея).

1968 – засновано компанію «Intel».

1974 – у польському місті Константинов було споруджено найвищу в світі споруду – щоглу Варшавського радіо заввишки 646,38 м. Вона впала 10 серпня 1991 року.

1985 – радянський вчений Олексій Пажитнов придумав «Тетріс».

1992 – було зроблено знімок Les Horribles Cernettes, який став першою в світі фотографією, розміщеної в World Wide Web.

1995 – Біля стін Софійському соборі в Києві поховано українського Патріарха Володимира. Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі наштовхнулася на опір зі сторони духовенства УПЦ МП та силові дії з боку загонів спеціального призначення МВС України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus