USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

30 січня: свята, події, факти. Україна стала членом ОБСЄ та Шептицького обрали митрополитом

30 Січня 2023 00:00
30 січня – Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Запровадив її Рауль Фоллеро, який був відомим громадським діячем та більшу частину свого життя провів у боротьбі з цим важким недугом.

Сьогодні також Шкільний день ненасильства та миру. Його святкування 1964 року запропонував іспанський поет Льоренсо Відаль Відаль, який відстоював ідеї пацифізму та виступала проти насильства. Обрали дату не випадково. Саме 30 січня 1948 року від рук релігійних фанатиків помер Махатма Ганді. Цього чоловіка вважають найяскравішим прикладом впровадження філософії ненасильства.

30 січня відзначають доволі незвичне свято – День повітряно-бульбашкової плівки.

В Україні – День фахівця військово-соціального управління ЗСУ, в США – День Фреда Коремацу, День круасана, День безглуздих повідомлень на автовідповідачі, День обміну насінням,, в Індії – День пам’яті борців за незалежність, в Азербайджані – День працівників митної служби, у Греції – День освіти і освіти, у Бразилії – День саудаді, в Іспінії – Шкільний день ненасильства й миру.

Православна церква 30 січня вшановує пам’ять Антонія Димського (Великого). Саме його вважають основоположником чернецтва.

Народився преподобний Антоній у Єгипті. Його родина була дуже багатою та сповідувала християнство. Саме тому хлопчика виховували згідно з християнськими канонами. Коли померли батьки, Антоній пожертвував всю свою спадщину нужденним, а сам пішов жити у печеру. Там він практикував духовний розвиток, щоденно молився.

Потім знайшов притулок у руїнах фортеці. Там Антоній прожив цілих 20 років. Преподобний заснував монастир, але сам бував там дуже рідко. Приходив тільки для того, щоб розповісти настанови своїм учням та вірянам.

Також він був знайомий з Павлом Фівейським. Павло був одним з тих, хто поховав Антонія, коли той помер у віці 105 років у своїй печері.

Іменини сьогодні святкують Віктор, Георгій, Іван, Павло, Антон та Антоніна.

Цього дня народилися український історик, археолог, етнограф, археограф, громадський діяч Володимир Антонович, 32-й президент США Франклін Рузвельт, фізик Антон Комар, український військовий діяч, полковник Армії УНР, генерал-хорунжий Петро Дяченко, американська кіноакторка Дороті Мелоун («Слова, написані на вітрі», «Людина з тисячею облич», «Брудні ангели»), український письменник, чия трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливо почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей, Всеволод Нестайко, український політик, управлінець, колишній мер Одеси Едуард Гурвіц, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», академік НАН України, міністр освіти України 1994-1995 років Михайло Згуровський, визначний британський співак, композитор, автор пісень, ударник, музикант, актор, продюсер Філ (Філіп) Коллінз, українська спортсменка, віце-чемпіон Олімпійських ігор зі стрільби з лука Наталія Бурдейна, український бізнесмен і політик, двічі кандидат у президенти України Олександр Ржавський, український бізнесмен і політик, компаньйон, соратник і двоюрідний брат Віктора Балоги, народний депутат України 6-го скликання Василь Петьовка, український музикант, учасник гурту «Скрябін» у 1989-2002 роках, генеральний директор каналу Fashion TV-Україна Ростислав Домішевський.

Події

1790 – в Англії відбулися випробування першого спеціально сконструйованого рятувального судна, яке прослужило потім 40 років і допомогло врятувати життя сотень людей у штормовому морі.

1835 – психічно хворий Річард Лоуренс здійснив невдалу спробу замаху на президента США Ендрю Джексона (перший такий випадок в історії США). Обидва пістолети, з яких стріляв нападник, дали осічки.

1836 – на квартирі Василя Жуковського у присутності Олександра Пушкіна Микола Гоголь уперше читав уголос свого «Ревізора».

1868 – у Києві відкрилася музична школа (тепер Київське музичне училище імені Ґлієра).

1868 – вийшла друком книга Чарльза Дарвіна про штучний відбір.

1901 – у Львові Андрей Шептицький став галицьким греко-католицьким митрополитом.

1911 – внаслідок виверження вулкану Тааль на Філіппінах загинули 1535 людей.

1933 – канцлером Німеччини став Адольф Гітлер.

1934Сальвадор Далі одружився з росіянкою Єленою Дьяконовою, більш відомою як Гала.

1937 – ухвалена нова Конституція УРСР.

1958 – у Парижі відбувся перший показ колекції модельєра Ів Сен Лорана.

1973 – у «Попкорн-клубі» нью-йоркського району Куїнз відбувся перший виступ хард-рокової групи Kiss.

1992 – у Гельсінкі Рада міністрів закордонних справ країн-учасниць Наради з безпеки співробітництва в Європі прийняла в члени ОБСЄ 10 держав СНД, в тому числі й Україну.

1992 – Ісландія визнала незалежність України. Україна встановила дипломатичні відносини з Королівством Іспанія.

1998 – у Росії офіційно підтверджено, що виявлені в Єкатеринбурзі останки належать членам царської родини.

2004 – створено першу статтю української Вікіпедії – «атом».

2005 – відбулися перші після Саддама Хусейна вибори в Іраку.

2007 – вийшла в продаж операційна система Windows Vistа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus