USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

30 жовтня: події, факти, дні народження

30 Жовтня 2010 16:01
Іменинниками 30 жовтня є Олександр, Андрій, Йосиф, Сергій та Юліан.
1888 року американець Джон Лауд зі штату Массачусетс запатентував кулькову ручку. У 1938 році в США на радіостанції CBS відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса «Війна світів», стилізована під прямий репортаж із місця подій. Багато хто повірив у реальність нападу марсіан на Америку, що викликало неабияку паніку.
У 1941 році президент США Франклін Рузвельт схвалив виділення 1 мільярда доларів допомоги Радянському Союзу. 1961 року СРСР здійснив вибух найпотужнішої бомби у світовій історії: 58-мегатонна воднева бомба була підірвана на полігоні на острові Нова Земля.
1987 року в Києві дебютувала рок-група «Воплі Відоплясова», яка згодом стала культовою.
1990 року на Центральному телебаченні СРСР утворена телекомпанія «ВИД» («Взгляд и другие»).
30 жовтня народилися англо-ірландський письменник і драматург Річард Брінслі Шерідан («Школа злослів'я»), французький поет, журналіст і політичний діяч Андре Шеньє, французький живописець-пейзажист Альфред Сіслей, французький поет-символіст Поль Валері, американський поет, один з основоположників англомовної модерністської літератури, видавець і редактор Езра Паунд, американська кіноакторка і сценаристка Рут Гордон («Дитина Розмарі»), радянський актор театру і кіно Володимир Гуляєв, який зіграв міліціонера Володю в «Діамантовій руці» (на фото), виконував ролі у фільмах «Весна на Зарічній вулиці», «Альошчина любов».
Цього дня з’явилися на світ також французькі кінорежисери Луї Малль та Клод Лелуш, український співак Віктор Шпортько, український поет, драматург, перекладач Олег Лишега, український профспілковий діяч і політик Михайло Волинець, американський рок-музикант Джой Беладонна, італійський автогонщик Джузеппе Фаріна, українська й радянська гімнастка Поліна Астахова, американська модель і бізнесвумен Іванка Трамп, аргентинський футболіст Дієго Марадона, китайська шахістка Се Цзюнь, український борець греко-римського стилю Армен Варданян та американська гімнастка Настя Люкін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus