USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

3 березня: події, факти, дні народження

3 Березня 2012 00:01
День народження 3 березня святкують заступник начальника Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Жураківський, генеральний директор ТзОВ «Гербор-холдінг», депутат Волинської обласної ради Олег Борбелюк (на фото), голова Волинської обласної організації УТОС Юрій Симончук.
Сьогодні день народження також у директора обласної школи вищої спортивної майстерності Петра Чикиди та у Заслуженого працівника культури України, художнього керівника Ковельського Народного дому «Просвіта» Володимира Заворотинського.
«ВН» вітають іменинників і бажають добра, любові і здоров’я.
Цього дня виповнилося б 40 років журналістові газети «Сім’я і дім», письменникові, астрологу, філософу Олександрові Сінкевичу. Він помер 26 жовтня 2010 року.
3 березня народилися американський винахідник, конструктор спальних вагонів Джордж Пульман, американський винахідник шотландського походження, творець телефонного апарата Александр Белл, український математик Олексій Погорєлов, український політик і журналіст, головний редактор газети «Вечірній Київ» у часи її перебудовчого розквіту Віталій Карпенко, румунський політичний діяч, президент Румунії у 1990-1996-му, 2000-2004 роках Іон Ілієску, популярна американська кіноакторка Джессіка Біл («Техаська різанина бензопилкою», «Мобільний», «Легка поведінка»)
3 березня відзначається Всесвітній день письменника. В Грузії – День матері, а в Болгарії – День звільнення від османського іга.
3 березня 1669 року гетьман Дем'ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), яка обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні самостійної зовнішньої політики.
1855 – на російський престол вступив Олександр II.
1861 – російський імператор Олександр II підписав маніфест про скасування в країні кріпацтва.
1866 – у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер – Національна парламентська бібліотека України).
1918 – у Брест-Литовському підписано Брестський мир – мирний договір між Радянською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією – з іншого за участі України. Радянський уряд зобов'язався вивести свої війська з України і вирішити прикордонні питання з урядом УНР.
1944 – у Парижі дебютував на сцені співак Ів Монтан.
1955 – Елвіс Преслі вперше з'явився на телебаченні.
1959 – американці слідом за СРСР запустили свою першу космічну ракету «Піонер IV», яка стала другою штучною планетою Сонячної системи.
1978 – на кладовищі у містечку Веве (Швейцарія) викрали з могили останки видатного американського актора Чарлі Чапліна. Вони були знайдені через 11 тижнів поблизу Женевського озера.
1991 – у Латвії та Естонії відбулися референдуми, більшість учасників яких висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.
1994 – Україна і США підписали договір про дружбу і співпрацю.
1998 – глава компанії «Майкрософт» Білл Гейтс допитаний у Конгресі США з приводу звинувачень у монополізації комп’ютерного ринку.
1999 – Моніка Левінскі публічно попросила пробачення перед американцями за роль, яку вона відіграла у справі щодо імпічменту президента США Білла Клінтона.
2009 – Верховна Рада України 250 голосами (Партія регіонів, КПУ й частина БЮТ) звільнила Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ – фактично за його жорстку заяву на адресу посла Росії Віктора Черномирдіна, котрий перед тим зневажливо відгукнувся про Президента України та стосунки між українськими лідерами.
Формально ж ВР оцінювала дії МЗС щодо розгляду в Гаазькому суді справи про розподіл між Україною й Румунією континентального шельфу навколо острова Зміїний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus