USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

4 грудня: свята, події, факти. Міжнародний день банків та День печива

4 Грудня 2023 00:00
У світі сьогодні відзначають Міжнародний день банків. Мета свята – показати суттєвий внесок світових банківських установ у покращення рівня доходів та умов життя громадян. ООН визнає важливість банків у сталому розвитку держав.

День печива (National Cookie Day), що відзначається 4 грудня, був започаткований у США та набув популярності у багатьох країнах.

Також сьогодні відзначають Міжнародний день гепарда. Свято засноване Фондом захисту гепардів або Cheetah Conservation Fund в 2010 році для привернення уваги широкої громадськості до проблеми зникнення цього виду.

У США – День печива, День грального кубика, День «носіть коричневе взуття», П’ятниця штучного хутра, в Таїланді – День навколишнього середовища, у Польщі – День шахтаря, в Індії – День Військово-морського флоту, в Мексиці – День ремісників, у Гані – День фермера, в Киргизстані – День епосу «Манас», у Тонга – День проголошення держави.

За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять великомучениці Варвари.

За старим календарем – Введення в храм Пресвятої Богородиці.

4 грудня народилися австрійський поет Райнер Марія Рільке, український письменник Олександр Олесь, американський винахідник, один з творців телевізійного пульта дистанційного управління Роберт Адлер, видатний французький актор театру і кіно Жерар Філіп, український хоровий диригент, народний артист України Олег Тимошенко, український стрибун з жердиною, олімпійський чемпіон (1988), єдиний шестиразовий чемпіон світу (1983-88), 35-разовий рекордсмен світу Сергій Бубка, український актор і режисер Григорій Гладій, український хокеїст Олег Благой, реппер Jay-Z.

Події

771 – після смерті брата 27-річний Карл Великий став одноосібним правителем Франкського королівства.

1563 – завершився Тридентський собор Католицької Церкви, який з перервами засідав упродовж 18 років.

1638 – після поразки козацького повстання під проводом Я. Остряниці і Д. Гуні козацька рада ухвалила в урочищі Маслів Став «Ординації Війська Запорізького реєстрового».

1674 – французькі єзуїти заснували місто Чикаго (тепер США).

1791 – вийшов перший номер найстарішої недільної газети Британії Observer.

1808Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії.

1918 – президент США Вудро Вільсон відплив до Європи для участі у Версальській мирній конференції. Це перший випадок, коли найвища посадова особа Штатів виїхала за межі країни.

1938 – у Хусті відбувся І з’їзд «Карпатської Січі», воєнізованої організації, створеної на Закарпатті членами ОУН.

1939 – указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська, та Рівненська області.

1941 – у Москві підписано радянсько-польську декларацію про дружбу та взаємодопомогу, чим лондонський еміграційний уряд фактично визнав радянську окупацію Західної України та Західної Білорусі у вересні 1939 року.

1987 – Рада Міністрів СРСР ухвалила постанову «Про обмеження прописки кримських татар у ряді населених пунктів Кримської області та Краснодарського краю».

1971 – американська компанія General Motors відкликала з продажу 6 700 000 автомобілів, в котрих був критичний дефект в конструкції двигуна. Це найбільша у світі добровільна саморекламація виробу.

1989 – Генеральна Асамблея ООН схвалила Міжнародну конвенцію про боротьбу з вербовкою, використанням, фінансуванням і навчанням найманців.

1991 – незалежність України визнала Литва і Латвія.

1992 – IV Всеукраїнський з’їзд Народного Руху України перетворив НРУ на політичну партію, а її головою обрав В’ячеслава Чорновола.

1995 – компанії Netscape і Sun у співробітництві ще з десятком софтверних вендорів анонсували створення мови програмування JavaScript, призначеної для перетворення традиційних статичних вебсторінок в динамічні інтерактивні документи, здатні більш повно задовільнити інтереси користувачів.

1996 – з мису Канаверал (штат Флорида) запущено автоматичну космічну станцію «Mars Pathfinder».

1997 – в Оттаві 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін і про їх знищення. Серед країн, що відмовилися підписати цей документ, були Китай, Росія, США.

2007 – головою Верховної Ради України обрали представника НУ-НС Арсенія Яценюка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus