USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

21 січня: свята, події, факти. Міжнародний день обіймів та відкриття методу вакцинації від віспи

21 Січня 2023 00:00
У цей день у світі відзначаються Міжнародний день обіймів, День дотепних фраз, Міжнародний день фетишу, Міжнародний день дитячого свята, Міжнародний день тренувальних штанів.

Міжнародний день обіймів – це незвичне і позитивне свято. Цього дня люди можуть обіймати не лише своїх рідних та друзів, але й також незнайомців. Започаткували Міжнародний день обіймів 21 січня (ще одне таке свято є 4 грудня) в штаті Мічиган, США. Ідея створення свята прийшла в голову одному з пасторів протестанської церкви, Кевіну Заборні. Він вважав, що американці часто надто стримані і не вміють виявляти своїх справжніх почуттів.

У Польщі – День бабусі, в Ісландії – Свято середини зими «Торраблоут», День чоловіка, в США – День бананового хліба, День свого власного будинку, День подяки білкам, День злакового батончика, День паскудних шкарпеток, в Білорусі – День інженерних військ, в Канаді – День квебекського прапора, День Лінкольна Олександра, в Киргизстані – День інженерних військ, в Домінікані – День Святої Діви Марії Альтаграсії, в Болгарії – День пологової допомоги, в Норвегії – День принцеси Інгрід Олександри, у Барбадосі – День Еррола Барроу.

Православна церква 21 січня вшановує пам’ять єпископа, преподобного Еміліана. У народі день називають «День Омелі», «Омелян Кумішний», «Омелян Перезимник».

Іменини цього дня відзначають Євген, Григорій, Юліан, Антон, Ярослава, Василина.

Цього дня народилися американський лікар-стоматолог, піонер використання анестезії для знеболювання під час операцій Горас Уеллс, американська акторка, лауреатка «Оскара» Джина Девіс, французький підприємець і модельєр одягу, засновник фірми Christian Dior Perfume Кристіан Діор, англійський актор, визначний комік, майстер пародії, творець популярної в усьому світі телепрограми «Шоу Бенні Хілла» Бенні (Альфред) Хілл, іспанський співак, всесвітньо відомий оперний тенор Пласідо Домінго, український політик і управлінець, перший всенародно обраний мер Києва Леонід Косаківський, англійська співачка Емма Бантон.

Події

1506 – за розпорядженням римського папи Юлія II утворюється армія Ватикану – Швейцарська гвардія.

У 1790 – у Франції була «запатентована» гільйотина.

1793 – Велика французька революція: за постановою суду страчений Людовік XVI, звинувачений у змові проти свободи нації і проти загальної безпеки держави.

1796 – англійський лікар Едвард Дженнер вперше відкрив метод вакцинації від віспи.

1840 – француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику «Астролябія» відкрив нову південну землю (Антарктиду), якій дав ім’я своєї дружини – Земля Аделі.

1899 – компанія «Опель» випустила свій перший автомобіль.

1911 – у Монте-Карло відбулося перше автомобільне ралі.

1919 – у Хусті відбулися Закарпатські всенародні збори, які ухвалили рішення щодо возз’єднання Закарпаття з Україною.

1934 – XII з’їзд КП(б)У ухвалив рішення про перенесення столиці України з Харкова до Києва.

1954 – у США спустили на воду перший підводний човен з атомним реактором «Наутілус».

1976 – авіалайнер «Конкорд» – британо-французький надзвуковий пасажирський літак – вилетів у свій перший комерційний рейс – з Лондона в Бахрейн.

1978 – з нагоди 60-річчя проголошення Центральною Радою незалежності України Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка на знак протесту проти русифікації. Тіло знайшли на Чернечій горі вранці поміж розкиданих листівок на підтримку незалежності.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Монголією.

2001 – Пола Маккартні назвали першим музикантом, чий статок перевищив мільярд доларів.

2006 – в лісі поблизу австрійського міста Цветль була виявлена зарита в свинцевій коробці «Сальєра». Це частково покрита емаллю золота настільна статуетка, виконана в 1543 році флорентійським золотих справ майстром Бенвенуто Челліні для французького короля Франциска I і представляє собою вершину декоративно-прикладного мистецтва епохи маньєризму. По суті – це сільничка. 11 травня 2003 року «Сальєра» була викрадена з Музею історії мистецтв, який на той час перебував на ремонті. Хоча вартість скульптури оцінювалася не менше ніж в 50 млн євро, австрійський уряд запропонував за повернення сільнички порівняно скромну нагороду в 70 000 євро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus