USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

4 липня: події, факти, дні народження

4 Липня 2014 00:00
День народження 4 липня відзначають генеральний директор Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, заслужений лікар України Григорій Ващилін, радник міського голови з екологічних питань Борис Сорока (на фото), та журналіст Олександр Стеренчук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх і бажає здоров’я, наснаги й удачі.

Наша хроніка:


Минулого року у цей день редакція інформувала, що на Волині живе двійник Тараса Шевченка. Чоловік навіть брав участь у першому Всеукраїнському конкурсі двійників Кобзаря.

Окрім того, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало, що серед україномовних - менше злочинців. Згідно з дослідженнями, на заході, та й там, де розмовляють українською, злочинів вчинюють менше.

А у 2012 році у Луцьку захищали українську мову. В обласному центрі Волині відбувся мітинг на підтримку української мови.

Народилися:

Цього дня також народилися англійський геодезист, на честь якого назвали виміряну ним Джомолунгму,Джордж Еверест, народний герой Італії, полководець, один із вождів Рисорджименто – боротьби за визволення й об'єднання Італії Джузеппе Гарібальді, 30-й президент США Келвін Кулідж, американський кінематографіст, глава кінокомпанії «Metro-GoldwynMayer» Луї Мейєр, український радянський письменник Петро Панч (Панченко), («Син Таращанського полку», «Гомоніла Україна», «Малий партизан»), український фотограф та кінооператор Данило Демуцький («Арсенал», «Земля», «Фата моргана»), американська кіноакторка Глорія Стюарт («Готель «Мільйон доларів», «Титанік», «Людина-невидимка»), італійська кіноакторка Джина Лоллобріджида («Собор Паризької богоматері», «Закон», «Фанфан-тюльпан»), вірменський кіноактор Фрунзе (Мгер) Мкртчян («Кавказька полонянка», «Міміно»), український археолог Борис Мозолевський, український політик, голова Рахункової палати України Валентин Симоненко, український політик і підприємець Олександра Кужель, український поет Ігор Римарук, радянський і російський тенісист Андрій Черкасов.

Сталося:

1862під час прогулянки на човні річкою Темза, Льюїс Керрол розповів Алісі Ліддел та її сестрам історію, яка згодом лягла в основу його книжки «Аліса в країні чудес», вперше опубліковано точно 3 роки потому.

Новела «Аліса в Країні чудес» написана англійським професором математики Чарлзом Лютвіджем Доджсоном (він же Льюїс Керрол) та опублікована 26 листопада 1865.

Історія сповнена сатиричних натяків на друзів та ворогів Доджсона, пародій на шкільні вірші, які викладали в британських школах в XIX столітті.

Як продовження історії була написана «Аліса в задзеркаллі».

«Пригоди Аліси в країні чудес» мали визначний вплив на жанр художньої фантастики.

1941під час операції AB (AB-Aktion) нацистськими військами було розстріляно 45 львівських професорів.

Через кілька днів після початку німецько-радянської війни Львів зайняли війська Вермахту. Перед тим як залишити місто, НКВС знищило кілька тисяч політичних в'язнів, що перебували у львівських в'язницях.

Гестапо за списками вирішило заарештувати професорів Львівського університету. Що й було зроблено в ніч з 3 на 4 липня 1941 року — арештовано декілька десятків професорів з львівських вузів, головно Університету Яна Казиміра (сьогодні національний університет імені Івана Франка), а також членів їхніх родин та осіб, що перебували в їхніх квартирах на момент арешту.

Спершу арештованих тримали в приміщеннях університету, а потім вивезли на розстріл. Всього в ніч з 3 на 4 липня було заарештовано 28 науковців. З цієї групи живим залишився тільки один професор.

Гітлерівці пограбували квартири науковців і знищили чи вивезли цінні наукові матеріали вчених.

1946Кенігсберг перейменували на Калінінград.

За рішенням Потсдамської конференції північна частина німецької провінції Східній Прусії, разом зі своєю столицею Кенігсберг, тимчасово була передана Радянському Союзу. Пізніше, під час підписання договорів про межі Калінінградську область було повністю визнано володіннями Радянського Союзу.

Із 370 000 мешканців-німців, які жили в ньому до війни, залишилося заледве 20 000. Було прийнято рішення про депортацію німецького населення вНімеччину. Замість них у місто були переселені радянські громадяни.

4 липня 1946 після смерті «всесоюзного старости» Калініна в його честь Кенігсберг було перейменовано в Калінінград, хоча у Калініна не було жодного прямого відношення до міста, — а на карті СРСР вже були міста Калінін (нині Твер) і Калінінград під Москвою (нині Корольов).

Після війни місто стало заселятися швидкими темпами, відновлювати виробництво. Але місто мало напівзакритий статус у зв'язку зі стратегічним положенням і великою кількістю військ. Для іноземців ж місто було повністю закрите — за винятком рідкісних візитів дружби з сусідньої Польщі іноземці практично не відвідували його.

Владою не приділялося ніякої уваги спадку німецької культури: старе місто не відновлювався, а руїни замку були знесені в кінці 1960-х років, незважаючи на протести архітекторів, істориків, краєзнавців та мешканців міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus