USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

4-річна танцівниця з Вінниці підкорила Всеукраїнський фестиваль східних танців у Луцьку

9 Листопада 2015 15:16
На Всеукраїнському фестивалі східного танцю виступило більше 200 учасниць.

Удруге в обласному центрі Волині відбувся фестиваль східного танцю всеукраїнського рівня. Белідансом, циганськими та індійськими танцями у виконанні красунь із Києва, Львова, Червонограда, Рівного, Вінниці, Хмельницького, Миколаєва, Ковеля та Луцька глядачі насолоджувалися на минулих вихідних. Найменшій учасниці фесту лишень 4 рочки, а найстаршій – за 50. Усіх на сцені Палацу учнівської молоді об'єднувало одне – любов до танцю, бажання самовиразитися та висловити свої емоції мовою тіла, вдосконалити пластику. До слова, мистецтво східного танцю давнє: його називали ще танцем радості або танцем живота – символом поклоніння жіночому началу. Іншими словами - це танець життя.



Танці – це стиль і спосіб життя для організаторки Всеукраїнського фестивалю східного танцю та «Кубку Волині – 2015» президента відділення Української Асоціації Виконавців Східного Танцю ( УАВСТ ) у Волинській області, судді першої категорії Лілії Капасюк. Мета фесту, в рамках якого й відбувся Чемпіонат Волині з белідансу, циганського та індійського танцю, каже хореограф, популяризувати мистецтво танцю, заявити про Луцьк, щоб більше професійних клубів дізналося про наше місто. Східний танець – ритмічний, чуттєвий та емоційний, це - гармонія тіла та душі. А такий фест, додає організаторка, хороша нагода обмінятися тренерам досвідом, визначити найкращих виконавців східного танцю та розвивати аматорське хореографічне мистецтво.

Семеро суддів О.Левицька ( Львів), Л. Капасюк (Луцьк), О.Сороката (Хмельницький ), А.Арутюнян ( Луцьк), А.Овечкіна ( Миколаїв), В.Шилюк ( Ковель) та І.Мілецька ( Вінниця) за десятибальною шкалою оцінювали в учасниць фестивалю техніку виконання, образ, музикальність, акторське мистецтво та композицію танцю. Вела фестиваль президент Української Асоціації Виконавців Східного танцю Ольга Рудакова.

Переможців визначали в таких номінаціях: соло, дуети, дуети "Доньки-матері", групи, формейшн (8-24 осіб), продакшн (25 та більше). Стилі та програми: хвилина слави, імповізація, Raqssharki, естрадна пісня, фольклор, єгипетський та неєгепитський фольклор, Шоу-bellydance, соло-табла, фьюжн, трайбл, сценічний танець, синхронний танець, вільна програма, циганський та індійський танці.



Супер –бейбі…

На святі танцю підкорила чи не всіх найменша чотирирічна танцівниця з Вінниці Марія Поступайло ( тренер Ірина Мілецька). Дівчинці глядачі плескали найгучніше і найдовше. Вона – «Міс глядацьких симпатій».



Із чотирирічного віку східними танцями займається й вихованка клубу східного танцю «Джаліла» ( тренер Лілія Капасюк) лучанка Анюта Толстушко. Тепер учасниці фестивалю вже шість. Мама Наталія розповідає із задоволенням розповідає про своїх дітей: «Спочатку на гурток танців записали найстаршу Катрусю, якій тепер 11 років, а за нею всі рухи вдома повторювала найменша Анюта. Так батьки почали водити двох. На фестиваль прийшли всією родиною, за сестричок «вболіває» братик, якому лишень три тижні.

Анюта ж удома влаштовує концерти всій родині і є все як годиться: афіші, квитки, сцена, виступи та оплески вдячних глядачів».



Маленька танцівниця Анюта Толстушко опановує ще й музичне мистецтво та має вже декілька сценічних костюмів. Нам відкрила багато таємниць: мріє про великий замок і виступ на шоу «Україна має таланти», а східні танці любить, бо тренер дуже вродлива, добра і ніколи не сварить. Хоче бути схожою на свою улюбленицю.



Юніори

Зачарувала своїми виступала всіх глядачів 14-річна танцівниця з Миколаєва, вихованка студії танцю «Феєрія» Дарія Головіна. До Луцька дівчина приїхала вперше з двома подругами та тренером Анною Овєчкіною. У всіх категоріях своєї вікової групи Дарія посіла перші місця. Східні танці для неї – своєрідний спосіб проявити себе, красу і бажання подобатися хлопцям.



Категорія «Сеньйори»

Із Луцьком приємні спогади у львів'янки Альони Авєріної. Саме наше місто, зізналась нам танцівниця, тренуючись за кулісами, наштовхнуло до занять танцями. Жінка має музичну освіту, диригент хору, працює тренером в клубі «Едельвейс» і щодня танцює по 6-8 годин. Альона Аверіна поділилася своїми роздумами про мистецтво танцю та організацію фестивалю: «Мені танець допоміг жити. Мистецтво допомагає людині розвиватися, втілювати якісь свої особисті ідеї. Розвивати їх. Несе світлу культуру, гармонію через рухи, пластику, красу, любов через очі. Експресивний і ритмічний східний танець може розкрити всі сторони музикальності, пластичності, жіночності. Мене танець супроводжував у житті, але не був моїм основним заняттям. Допоміг глибше заглянути в себе, відкрити такі сторони, про які ми в побуті забуваємо через щоденну зайнятість, родинні справи. Східний танець допомагає вивести нас на гору.

У кожного тренера є свій тренер, навіть у чемпіонок України, які є зірками белідансу.

Треба завжди йти і йти вперед. Я теж зараз на етапі розвитку, вдосконалення, покращення своєї техніки, сценічних можливостей і майстерності. Дуже люблю цей стиль – східні танці, а особливо поєднання стилів - і самби, і белідансу, і трайба, і джаз - панк – беліданс. Напрямки сучасного танцю… Вдруге до Луцька приїхала. Дуже добре організовано все, дуже багато учасників. Просто, просто шквал позитивних емоцій. Приємно працювати на цій сцені, бо затишна та комфортна».

(перша праворуч)


Зірка фестивалю



- суддя вищої категорії, професійна танцівниця та дизайнер костюмів Олена Сороката з Хмельницького. Хореограф розповіла про свої враження від дійства в Луцьку: «Першою чергою мені сподобався прийом і гостинність. Можу оцінити, бо постійно буваю за кордоном, беру участь у всеукраїнських і міжнародних конкурсах, тому маю з чим порівняюти. Тут гарні умови для учасників: теплий зал, зручне приміщення, гримерки. І добре, що акцент фесту на здоровому способі життя, мистецтві та красі.

Я танцями займаюся 10 років. Спочатку час і сили вкладала в колектив, а після народження дитини в мене вже сольна кар'єра. Вважаю, що танці – це рух, це мандрівки на різні конкурси постійно, це вдосконалення. Всі, хто любить східні танці, ніколи не пожалкують про свій вибір у житті. Гадаю, Луцьк заявив про себе серйозно і дуже багато танцівниць готові брати участь у міжнародних конкурсах».



Переможці Всеукраїнського фестивалю східного танцю одержали медалі, дипломи, кубки та подарунки від спонсорів. Волинь на Чемпіонаті України зі східного танцю в Києві 20-21 листопада представлятимуть учасники луцького клубу «Джаліла», які зайняли багато призових місць у різних категоріях. А от «Кубок Волині – 2015» здобули танцівниці з Вінниці.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus