USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

5 березня: свята, події, факти. День тезки та Паранормальний день

5 Березня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день дитячого телебачення і радіомовлення, Всесвітній день енергоефективності, День багатогранної особистості, Європейський день геодезії і геоінформації, День тезки, День унікальних імен, Паранормальний день.

У США 5 березня – Національний день сирних паличок та День абсенту, у Мексиці – День сім’ї, у Франції – День бабусі, у Новій Зеландії – День дітей, на Таїті – День місіонера, в Азербайджані – День фізичної культури та спорту, у Таїланді – День журналіста.

Православна церква цьогоріч 5 березня відзначає першу неділю Великого посту – Торжество Православ’я. А також вшановує преподобного Агафона та єпископа Лева Катанського.

День ангела святкують Корнилій, Лев, Ярослав, Агафон, Сидір, Корній, Віссаріон, Ісидор, Розалія, Віктор.

Народилися

5 березня народилися математик, філософ, теолог, географ та картограф, якого назвали «Птолемеєм свого часу», Герард Меркатор, нідерландський художник епохи бароко і винахідник Ян ван дер Гейден, німецький та англійський композитор Георг Фрідріх Гендель, український байкар, поет і письменник Леонід Глібов, український фахівець з електрозварювання та мостобудування, творець Інституту електрозварювання, автор мосту Патона в Києві Євген Патон, українська поетеса, драматург Наталія Забіла, винахідник локшини швидкого приготування і супу з неї Андо Момофуку, український скульптор-монументаліст, різьбяр по дереву, педагог і громадський діяч Михайло Черешньовський, італійський письменник, сценарист, кінорежисер П'єр Паоло Пазоліні, ізраїльсько-американський психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки 2002 року Деніел Канеман, український стрибун у воду, багаторазовий призер чемпіонатів Європи та світу, бронзовий призер Олімпійських ігор 2008 року Ілля Кваша.

Події

1558 – король Іспанії Філіп ІІ послав Франциско Фернандеса, медика за освітою, в Мексику для вивчення рослин та продуктів харчування. Ця дата вважається появою тютюну в Європі.

1616 – книга Миколая Коперника «Про обертання небесних сфер» отримала місце в Індексі заборонених книг.

1792 – революційний уряд Франції закрив університет Сорбонна і всі теологічні факультети в країні.

1824 – почалася перша англо-бірманська війна.

1836 – Семюель Кольт представляє промисловий зразок револьвера (калібр 0,34).

1842 – підрозділ мексиканської армії чисельністю близько 500 вояків окуповує Техас, а потім швидко повертається до Ріо Гранде.

1861 – оголошено маніфест Олександра II про скасування кріпацтва в Росії.

1868 – у Великій Британії запатентовано степлер.

1904 – Нікола Тесла описує процес формування кульової блискавки.

1907 – друга Рада відкривається в Санкт-Петербурзі, російські військові розганяють мирну демонстрацію чисельністю близько 40 000 осіб.

1912 – італійська армія вперше використовує авіацію з військовою метою: здійснено повітряну розвідку позицій за Турецькою лінією.

1933 – Велика Депресія: президент США Франклін Рузвельт оголошує «банківський вихідний», що зачинив усі банки США та заморозив усі фінансові операції.

1933 – у Німеччині націонал-соціалісти виграли парламентські вибори з 44 відсотками голосів.

1940 – Політбюро ЦК ВКП(б) офіційно ухвалило рішення про застосування найвищої міри покарання до польських військовополонених, які сиділи у радянських концтаборах після окупації Польщі. Більш як 20 тисяч людей одномоментно засуджено до розстрілу (Катинська трагедія).

1946 – Уїнстон Черчилль вжив словосполучення «Залізна завіса» у своїй промові в Фултоні; почалась Холодна війна.

1960 – сержант Елвіс Преслі демобілізувався з армії США.

1970 – набув чинності Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

1970 – остаточно виявлено атоми 105-го елемента, названого пізніше дубнієм.

1979 – космічний апарат «Вояджер-1» досягнув найтіснішого зближення з Юпітером.

1982 – «Венера 14», радянський супутник, прибув на планету Венеру.

1995 – запрацював вебсервіс IRC, який діє й донині.

1998 – NASA заявляє, що супутник Clementine на орбіті Місяця виявив достатні поклади води для забезпечення людської колонії на Місяці.

2000 – британські науковці вперше у світі провели успішну операцію з клонування свиней.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus