USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

19 березня: свята, події, факти. День працівників ЖКГ в Україні та Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі

19 Березня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають День клієнта, Міжнародний день планетаріїв, День таксономіста, День теслі, Міжнародний день ремісників і ремісниць, Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі, Міжнародний тиждень здоров’я підлітків.

В Україні – День працівників ЖКГ і побутового обслуговування населення.

В Іспанії – День інженера та День провінції Кадіс, у Польщі – День єдності кашубів, у Хорватії – День батька, у Мексиці – День ремісників, у Венесуелі – День університетських працівників, у Люксембурзі – Крендельна неділя, у Сполученому Королівстві – Материнська неділя, в Алжирі – Національний день перемоги, у Франції – Національний день пам’яті громадянських та військових жертв війни в Алжирі і бойових дій в Тунісі й Марокко, у США – Національний день шоколадної карамелі та День птиці.

Іменини 19 березня святкують Аркадій, Федір, Максим, Олена, Костянтин, Юліан, Аврам, Абрам.

Народилися

Цього дня народилися іспанський живописець і скульптор Алонсо Кано, італійський поет, драматург і лібретист Сальваторе Каммарано, французький розробник хірургічних інструментів швейцарського походження Жозеф-Фредерік-Бенуа Шарр'єр, шотландський місіонер і дослідник Африки Девід Лівінгстон, нідерландський композитор і диригент Йоханнес Йозеф Херман Верхюльст, британський дослідник, географ, перекладач, письменник Річард Френсіс Бертон, фінська письменниця, журналістка, бізнес-леді Мінна Кант, німецький композитор, піаніст, органіст Макс Регер, український книжковий графік Микола Алексєєв, український поет, перекладач, публіцист Максим Рильський, українська поетеса Ліна Костенко, українська письменниця, поетка та малярка Емма Андієвська, американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії Філіп Рот, перший Європейський омбудсмен, відомий політичний і державний діяч Фінляндії Якоб Седерман, американський кіноактор Брюс Вілліс, дизайнерка одягу, авторка ляльок, громадська та культурна діячка України Валентина Сазонова, український музикант, фронтмен та лід-вокаліст гурту «Мандри» Сергій (Фома) Фоменко, офіцер Національної поліції України, Герой України Михайло Куратченко.

Події

721 до н. е. – перше описане сонячне затемнення побачили з Вавилона.

1329 – було засновано село Верхні Ремети у Закарпатській області.

1474 – у Венеції ухвалили закон про охорону винаходів – перший у світі закон про охорону авторського права.

1682 – Собор духівництва Франції ухвалив, що Папа Римський не має права позбавляти королів влади, а церква панує лише в духовних справах.

1812 – Кадіські кортеси прийняли першу Конституцію Іспанії.

1831 – перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з City Bank of New York 245 000 доларів – гігантську на ті часи суму. Незабаром злочинця вдалося схопити (він отримав п'ять років ув'язнення у в'язниці Сінг-Сінг) і повернути велику частину викраденого.

1859 – в Парижі пройшла прем'єра опери Шарля Гуно «Фауст».

1917 – Тимчасовий уряд одним зі своїх перших зовнішньополітичних актів підтвердив автономію Фінляндії.

1917 – у Києві пройшла 100-тисячна демонстрація під гаслами: «Автономію Україні», «Вільна Україна у вільній Росії», «Так є здоровою вільна Україна з гетьманом на чолі». Під час першого українського свята Свободи демонстранти роззброювали поліцію.

1932 – відкрито міст Гарбор-Брідж у Сіднеї.

1934 – радгоспник Митрофан Никітін відкрив вогонь із револьвера по труні Леніна в мавзолеї.

1935 – Ігор Сікорський отримав у США патент на «літальний апарат прямого підйому».

1946 – Мартиніка, Гваделупа, Реюньйон оголошують департаментами Франції.

1953 – вперше по телебаченню було показано церемонію вручення «Оскара».

1953 – уряд Канади оголошує про те, що у всіх великих містах країни встановлюють сирени на випадок війни між США і СРСР.

1955 – в Масаді (Ізраїль) археологи виявили останки палацу Ірода.

1958 – у Люксембурзі відкрилося перше засідання Європарламенту.

1970 – радянські дисиденти Андрій Сахаров, Валентин Турчин і Рой Медведєв написали відкритий лист на ім'я Брежнєва, Косигіна і Підгірного із закликом провести демократизацію режиму.

1982 – група аргентинців підняла свій прапор над Південною Джорджією, зробивши поштовх до Фолклендської війни з Великою Британією.

1989 – перший прототип єдиного у світі літального апарата з поворотними роторами – багатоцільового V-22 «Оспрей» вперше піднявся в повітря і вперше перейшов від вертикального польоту до горизонтального.

2012 – сталася стрілянина в єврейській школі у Тулузі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus