USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

5 країн хочуть, щоб ЄС продовжив мораторій на імпорт українського зерна

19 Липня 2023 18:51
Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять Європейський Союз продовжити заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня.

Про це сказав міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, якого цитує «Європейська правда» з посиланням на Reuters .

«Ми їдемо до Варшави, щоб зміцнити співпрацю п’яти країн і підписати декларацію або угоду, в якій ми попросимо ЄС продовжити заборону після 15 вересня», – зазначив він.

Центральноєвропейські країни побоюються, що припинення «зернової угоди» Росією може призвести до збільшення потоків зерна і виникнення «вузьких місць» у цих країнах.

Напередодні Надь заявив, що в середу п’ять країн проситимуть залишити заборону на імпорт чотирьох українських продуктів – пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику – поки що без змін, а транзитні поставки продовжуватимуться.

Утім, за його словами, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина також обговорюватимуть варіант, коли вони можуть індивідуально просити ЄС додати продукти до списку заборонених.

«Очевидно, що Україна, враховуючи її величезний розмір, все, що вона виробляє та експортує до Європи, збурює ринок. Така ж ситуація з курячим м’ясом, яйцями, медом.

Ми прагнемо зберегти заборону на ці чотири продукти, і, ймовірно, буде домовленість про те, що країни в індивідуальному порядку можуть просити ЄС ввести заборону на додаткову продукцію... Ось про що ми будемо говорити», – повідомив Надь.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Варшава готова поліпшити транзит через Польщу, але Євросоюз повинен допомогти з інфраструктурою.

За словами Надя, наземне транспортування зерна є дорогим, тож ЄС варто запропонувати Україні або судноплавним компаніям прогресивну субсидію на транзитні перевезення, щоб дозволити відвантажувати зерно в альтернативні порти для уникнення навантаження на європейські ринки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus