USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це все, що потрібно знати про угоди з Росією»: реакція світу на обстріл порту в Одесі

24 Липня 2022 17:40
Росіяни напередодні обстріляли крилатими ракетами Одеський порт, але у звичній для себе манері заявили, що це не вони. Утім слова агресора вже не викликають довіри – десятки урядів зреагували на цинічне порушення Москвою своїх зобов’язань.

Про це йдеться в ТСН.

Угода з Росією про експорт українського зерна не протрималася й доби. Вже на наступний після підписання ранок ворог випустив по Одеському порту 4 крилаті ракети типу «Калібр», повідомили в оперативному командуванні «Південь». 2 вдалося збити, 2 влучили у споруди порту. Речник українського МЗС Олег Ніколенко закликав ООН та Туреччину як сторони угоди вплинути на Росію, що її порушила.

Читати ще: В момент атаки РФ в Одеському порту очікувало на відправлення зерно

«Російська ракета – це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», – зазначено в дописі.

Утім в офіційній заяві, розповсюдженій від імені Генсека ООН Антоніу Гуттереша, який у день підписання називав домовленість «проблиском надії», обмежились рішучим засудженням ударів по порту. Угода обов’язкова до виконання, нагадав Генсек ООН.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар теж завив про стурбованість, але додав, мовляв, росіяни їм повідомили, що не причетні до ударів по українському порту.

«Те, що такий інцидент стався одразу після домовленості щодо вивезення зерна, нас дуже стурбувало. Проте ми продовжуємо виконувати наші зобов’язання щодо угоди, якої ми досягли вчора, і ми також сказали, що виступаємо за те, щоб сторони продовжували співпрацю, спокійно і терпляче», – заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Тим часом для десятків західних лідерів очевидно, що угоди з Росією не варті паперу, на якому підписані.

«Росія нехтує міжнародним правом і зобов‘язаннями», – зреагувавголовний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

«Підпис російських керівників тепер мало що означає», – додала міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Це все, що потрібно знати про угоди з Росією», – прокоментувала прем’єрка Естонії Кайа Каллас.

«Допоки росіяни не продемонструють, що вони здатні дотримуватися угод, які укладають, допоки не дадуть розуміння, що сприймають ці домовленості серйозно, усе це не вартує переговорів. Вони демонструють, що не сприймають це серйозно», – заявив американський дипломат Вільям Тейлор в інтерв’ю ТСН.

Україна ж заявляє про готовність і надалі виконувати свою частину зобов’язань. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков прокоментував, що Україна не зробила жодної поступки Росії. Підписання угоди стало можливим, бо ЗСУ повернули контроль над островом Зміїним, тим самим відновивши судноплавство каналом Дунай-Чорне море. «Залізничники, автодорожники та портовики щодня, як і вся країна, працюють в умовах військової агресії. І ніхто з нас не планує зупинятися, адже саме цього хоче окупант, зруйнувати інфраструктуру, знищити економіку, тим самим послабивши армію», – написав він.

Міністри закордонних справ Чехії, Литви, Латвії у своїх заявах наголосили: лише посилена військова допомога Україні по-справвжньому здатна змінити ситуацію. А також – посилення санкцій: про це в інтерв‘ю ТСН сказала пані посол України у США Оксана Маркарова. Однією із головних вимог залишається визнання Росії державою-спонсоркою тероризму. Це потягне за собою вторинні санкції щодо тих, хто продовжує вести бізнес із агресоркою.

«Це рішення, яке дійсно буде мати ефект, дуже важливий, щоб всі країни світу, не тільки наші друзі і партнери, які вже працюють над санкційними політиками разом із нами, а всі країни світу, розуміли, що, поки Росія не змінить свою поведінку і не забереться з України, працювати з цією країною ризиковано», – переконана Оксана Маркарова.

Сенатський комітет схвалив пропозицію визнати Росію спонсоркою тероризму. Останнє слово залишається за Державним департаментом. Видання «Політіко» цього тижня вийшло із статтею, в якій ідеться, що спікерка палати представників Ненсі Пелосі цього тижня дзвонила держсекретарю Ентоні Блінкену і пригрозила, що коли рішення не ухвалить він, Конгрес знайде можливості зробити це самотужки.
Додамо, офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова прокоментувала ракетний удар, завданий напередодні по морському порту Одеси. У неділю, 24 липня, вона написала, що метою ракет «Калібр» був військовий об’єкт України. За словами Захарової, внаслідок удару знищено український військовий катер.

Як пише DW, у свою чергу Міноборони Росії підтвердило завдання ракетного удару по території Одеського порту. У заяві відомства стверджується, що в результаті «знищено український військовий корабель, що знаходився в доці», а також склад, на якому знаходилися протикорабельні ракети Harpoon, поставлені США. Крім того, «виведено з ладу виробничі потужності підприємства з ремонту та модернізації корабельного складу військово-морських сил України», заявили у Москві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
олександр Показати IP 25 Липня 2022 09:12
а те що в обмін на цю угоду з росії зняли частину санкцій ніхто не говорить. Єрмак діє
Нарід Показати IP 25 Липня 2022 12:53
військові кораблі всього світу загнати в чорне море і хай спробують стріляти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus