USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

5 жовтня: події, факти, дні народження

5 Жовтня 2011 00:01
День народження 5 жовтня відзначають митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, голова Волинської обласної громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош (на фото), солістка Державного академічного Волинського народного хору, заслужена артистка України Валентина Козачук.
Сьогодні – День працівників карного розшуку.
Цього дня народилися французький письменник, філософ-просвітитель Дені Дідро, 21-й президент США Честер Артур, винахідник кінематографа, родоначальник французької кіноіндустрії й кінорежисури Луї Жан Люм'єр (спільно з братом Огюстом), американський патолог Френсіс Роус (відкрив перший онкогенний вірус), радянська актриса театру й кіно Варвара М’ясникова (Анка-кулеметниця у фільмі «Чапаєв»), американський підприємець, творець мережі ресторанів швидкого обслуговування McDonald's Реймонд Крок, український письменник, перекладач, літературознавець Богдан-Ігор Антонич, радянський льотчик-космонавт Павло Попович, радянська гімнастка Галина Шамрай (Рудько), президент Чехії в 1989-2003 роках Вацлав Гавел, російська актриса Інна Чурикова, російський актор Олександр Михайлов, англійський рок-музикант Брайан Джонсон, американський кіноактор Деніел Болдуїн, англійська кіноактриса Кейт Уїнслет, президент Чечні Рамзан Кадиров, український футболіст Рустам Худжамов, бразильський футболіст, півзахисник ФК «Шахтар» Жадсон Родрігес да Сильва, американська модель, дизайнерка, сестра Періс Хілтон Нікі (Ніколай) Хілтон.
1502 – Христофор Колумб відкрив Коста-Рику.
1594 – в Україні почалося народне повстання під проводом Северина Наливайка.
1888 – американець Джон Лауд зі штату Массачусетс запатентував винахід, який вважають прообразом кулькової ручки – пристрій, що нагадував нинішній маркер із великою кулькою на кінці, яка оберталася. Використовували його не для письма, а для маркування овець.
1921 – у Лондоні засновано Міжнародний ПЕН-клуб - міжнародне об'єднання письменників. Одним з організаторів і першим президентом його був англійський письменник Джон Голсуорсі. У назві клубу прихована англійська абревіатура слів «поети, есеїсти, романісти».
1930 – найбільша на той час катастрофа в повітрі: британський дирижабль R101, який виконував рейс в Індію, врізався в пагорб у Франції. В результаті падіння та вибуху водню від повітряного судна залишився тільки металевий каркас, загинули 48 із 54 пасажирів та членів екіпажу, серед них – і повітряний міністр Великої Британії лорд Томпсон.
1931 – американці Клайд Пангборн та Г'ю Герндон закінчили перший в історії безпосадковий переліт через Тихий океан. Вилетівши з Японії, через 41 годину вони сіли в Сіетлі.
1933 – за націоналізм звільнений із харківського театру «Березіль» режисер Лесь Курбас.
1952 – у Москві на XIX з'їзді ВКП(б) перейменована в КПРС.
1988 – виборці Чилі проголосувало проти продовження президентських повноважень Аугусто Піночета.
1990 – «революція на граніті»: четвертий день голодування студентів. У наметовому містечку в центрі Києва відбулася перша зустріч голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука із лідерами голодування – Олесем Донієм та Маркіяном Іващишиним.
1991 – СРСР підписав першу угоду про співпрацю з Міжнародним валютним фондом.
1993 – після взяття Білого дому в Москві Борис Єльцин заборонив у Росії діяльність опозиційних партій та газет.
1993 – офіційно зареєстрована Компартія України.
1995 – воюючі сторони в Боснії погодилися на припинення війни з 12 жовтня 1995 року.
2000 – внаслідок вуличних демонстрацій після першого туру виборів скинутий президент Югославії Слободан Мілошевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бомба Показати IP 5 Жовтня 2011 09:50
Чому не даєте інформацію про події , які відбудуться на Волині найближчим часом. Кому потрібно хто коли родився ?
Антон Чепель Показати IP 1 Серпня 2012 15:47
А ще я родився в цей день)))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus