USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

6 травня: свята, події, факти. День піхоти ЗСУ, День вуличного музиканта та Святого Юрія

6 Травня 2023 00:00
6 травня в Україні святкують День піхоти ЗСУ. Свято було започатковане указом президента 19 квітня 2019 року. Цього дня прийнято вшановувати військовослужбовців, які роблять все можливе задля збереження української свободи та суверенітету. Дату обрали не випадково – саме цього дня 1648 року поблизу Жовтих Вод відбулася битва, в якій військо Запорізьке отримало перемогу над поляками. Ця битва увійшла в історію, тому що для козаків вона стала першою переможною у Національно-визвольній війні.

Також 6 травня святкують День міста Львів. Свято завжди припадає на першу суботу травня.

А ще 6 травня День поширення інформації про дитячий інсульт. Подія відбувається щороку в першу суботу травня. Її головна мета – підвищити обізнаність людей про ризик інсульту в дитячі роки, сприяти його ранньому діагностуванню та лікуванню.

6 травня Всесвітній день анкілозивного спондиліту. Припадає щороку на першу суботу травня, відбувається з метою підвищити обізнаність про анкілозуючий спондиліт. Це тип артриту, який вражає переважно хребет.

Також 6 травня святкують Міжнародний день проти дієти. Цього дня можна залишити всі свої думки про схуднення і дієти, щоб просто насолоджуватися першими теплими днями і розслабитися.

А ще 6 травня День розмальовки. Прості книжечки є чудовим способом самовираження, дозвілля, зняття стресу.

Сьогодні святкують і День без домашніх завдань. Таке незвичне свято було засноване в США і для американських підлітків воно є традиційним.

6 травня - День безкоштовних коміксів. Улюблене свято шанувальників коміксів популярних видавництв.

А ще 6 травня святкують День пілатеса. Це міжнародне свято, яке покликане об’єднати шанувальників цієї унікальної спортивної методики з корисними і здоровими вправами, які перетворюють тренування на цікавий танок.

6 травня також День вуличного музиканта. Подія щороку припадає на першу суботу травня. Її можуть святкувати за допомогою різних заходів – одноденного фестивалю музики чи цілого марафону музичних подій.

Також 6 травня Всесвітній день садівництва. Це одне з найпровокаційніших та екстравагантних свят в світі. Завжди святкується в першу суботу травня, а вперше відбулося 2005 року.

А ще 6 травня святкують Всесвітній день лабіринту. Припадає свято на першу суботу травня. Проєкт цього свята запропонувала міжнародна організація «Співтовариство лабіринтів», яка була заснована наприкінці XX століття, а точніше 1998 року. Для її членів лабіринт – це символ єдності, співпраці та миру.

6 травня також Міжнародний день дронів. Почали святкувати від 2015 року. Тоді його вперше провели в США. Засновниками стали Сара і Девід Оніл. Свято завжди припадає на першу суботу травня.

Сьогодні ще й Міжнародний день жінок на мотоциклах, який щорічно відзначають в першу суботу травня у всьому світі.

На Кіпрі – Свято квітів, у США – День медсестер, День подяки туристам, День напоїв, День млинців «Сюзетт», у Болгарії – День хоробрості, в Туреччині – Свято зустрічі весни, або Хедерлез, на Ямайці – День вчителя, у Лівані, Сирії, Габоні – День мучеників.

Православна церква 6 травня вшановує пам’ять святого Юрія, або Георгія Змієборця – захисника і покровителя всіх стражденних, а також домашніх тварин.

Святий Юрій (Георгій) Змієборець – одна з найвідоміших постатей в християнстві. На іконах його традиційно зображують у вигляді мужнього молодика, який їде верхи на білому коні та проколює списом змія. Цей образ символічний і означає перемогу святого над древнім змієм – дияволом.

В Україні з цього дня починалися активні польові роботи. На засіяні поля виходили служити молебні, ниви окропляли святою водою. Крім того, особливу силу мала так звана юр’ївська роса, якою потрібно було вмиватись вранці.

Іменини за православним календарем святкують Валерій, Георгій, Анатолій, Єгор, Іван, Юрій, Лазар, Валерія та Олександра.

Народилися

Цього дня народилися один із лідерів Великої французької революції Максимільєн Робесп’єр, австрійський лікар-психіатр і психолог, засновник психоаналізу Зигмунд Фрейд, український політичний і громадський діяч, науковець і публіцист Мирослав Прокоп, білоруський радянський льотчик, Герой Радянського Союзу Микола Гастелло, український поет, політик, громадський діяч Микола Горбаль, британський політичний і державний діяч, прем’єр-міністр Великої Британії у 1997-2007 роках Тоні Блер, американський кіноактор Джордж Клуні, український футболіст Олександр Рикун.

Події

1682 – указом короля Франції Людовіка XIV місцем перебування двору та головною королівською резиденцією став Версаль.

1686 – підписано «Вічний мир» між Польщею й Московською державою.

1833 – у США зробили перший сталевий плуг.

1840 – Англія випустила свою першу поштову марку, однопенсову Королеву Вікторію («Чорний пенні»).

1872 – в Англії засновують футбольний Кубок.

1889 – У Парижі завершили будівництво Ейфелевої вежі.

1920 – завершується Перший зимовий похід Армії УНР (вона пройшла 2500 км, воюючи проти білих і червоних, вистояла і вдало виконала завдання попри хвороби і холод).

1937 – у штаті Нью-Джерсі (США) при приземленні вибухає найбільший у світі німецький трансатлантичний цепелін-велетень дирижабль LZ 129 «Гінденбург», через що гине 35 людей (13 пасажирів та 22 чоловіка обслуги) (це стало кінцем епохи дирижаблів).

1953 – американський хірург Джон Гібон першим успішно застосував «штучне серце-легені».

1968 – у зв’язку з вуличними боями у Парижі французька влада закриває університет Сорбонна.

1987 – на літаку Ан-124 встановлюють світовий рекорд дальності перельоту по замкнутому маршруту (20150,92 км).

1990 – відкривають державний кордон між Молдовою та Румунією.

1991 – український стрибун із жердиною Сергій Бубка в Японії установив світовий рекорд, стрибнувши на 6 м і 7 см.

1994 – королева Великої Британії Єлизавета II та президент Франції Франсуа Міттеран урочисто відкрили «Євротунель» між Францією й Англією під протокою Ла-Манш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus