USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

6 квітня: події, факти, дні народження

6 Квітня 2012 00:01
День народження 6 квітня відзначають депутат Волинської обласної ради Володимир Навроцький (на фото) та український дипломат, уродженець Волині Антон Бутейко.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають доброго здоров’я, злагоди і достатку.
Хроніка «ВН»:
У цей день торік Луцьку міську раду знову пікетували - підприємців з торгівельного ряду на Завокзальному ринку стверджували, що їхні вимоги, висунуті до міської влади, з якими мерія, з їх слів, погодилася, і досі не вирішені.
А в 2010 році міський голова Луцька Богдан Шиба повідомив, що під час сесії заслухають керівників міських комунальних служб.
6 квітня 2009 року луцькі мотоциклісти провели акцію «Увага, мотоцикліст!».
Народилися:
6 квітня народилися англійський філософ, історик і економіст Джеймс Мілль, англійський натураліст, винахідник акваріума Філіп Госсе, російський письменник, революціонер, філософ і публіцист Олександр Герцен, російський хірург Микола Скліфосовський, російський поет, автор віршів до пісень «Рябина» («Что стоишь, качаясь») та «В степи» («Степь да степь кругом») Іван Суриков, російський радянський кіноактор Василь Меркур'єв («Небесний тихохід», «Летять журавлі», «Повість про справжню людину»), російський поп-співак і композитор Ігор Саруханов, український політик, заступник голови Народної партії Віктор Пилипишин, український бандурист, поет і бард Едуард Драч, український архітектор Тарас Довженко, український футболіст та тренер Іван Гецко, українська поп-виконавиця, народна артистка України Ірина Білик, російський співак, учасник поп-групи «Іванушки International» Кирило Андрєєв.
Сталося:
1748виявлено руїни Помпеї в Італії.
У 16 столітті архітектор Доменіко Фонтана, прокладаючи канал, натрапив на стіну з написом, де була згадана Венера Помпейська — покровителька міста. Розкопки почалися майже через два століття, у 1763 році. До початку 1980-х років розкопано біля 3/5 території Помпеїв.
Загалом під час виверження Везувію загинуло три невеликі міста — Помпеї, Геркуланум та Стабії, а також розташовані поруч вілли. Після розкопок цих міст виявилось, що в цих містах все збереглось, як було до біди. Під багатометровою товщею лави були виявлені вулиці, будинки з повним облаштуванням та люди і тварини, що не встигли врятуватись.
Сила виверження була така, що попіл від нього долетів навіть до Єгипту та Сирії. Із 20 000 мешканців Помпей в будівлях та на вулицях загинуло біля 2000 осіб. Більшість мешканців залишили місто ще до виверження.
1917після відбування семирічного тюремного терміну в Гуляйполе повернувся Нестор Махно.
З 22 по 26 березня 1910 року у Катеринославі Тимчасовий Одеський окружний військовий суд розглядав справу 13 гуляйпільських анархістів, серед яких був і Нестор Махно. На слідстві Нестор сказав, що ні до якої розбійницької шайки не належить, а є членом політичної революційної організації, що виборює свободу для людей, що гроші після експропріацій йшли виключно на революцію.
Суд засудив до шибениці 5 гуляйпільських анархістів. Щоправда стратили лише одного. Ще двох повісили з іншої справи гуляйпільців. В очікуванні вироку отруївся К. Кириченко. Через тяжку хворобу Н. Зуйченкові замінили смертну кару безстроковою каторгою. Махна відправили на ув’язнення до Бутирської тюрми в Москві.
1968гурт «Pink Floyd» залишив засновник та ідейний натхненник Сід Барретт.
Барретт полишив гурт через психічні захворювання, спричинені ускладненнями від прийому важких наркотиків.
Близько 7 років активної творчорсті як музиканта, за його участі записані 5 синглів, два альбоми разом «Pink Floyd» та два соло-альбоми, ще до того моменту, як він самоізолювався від громадськості більш ніж на 30 років.
2004президент Литви Роландас Паксас став першим у Європі президентом, якого зняли з посади в результаті імпічменту.
30 жовтня 2003 року департамент держбезпеки (ДДБ) Литви передав керівництву сейму документи, які, на думку ДДБ, свідчили про зв'язки оточення Роландаса Паксаса з «міжнародною злочинністю».
1 грудня 2003 року тимчасова комісія Сейму прийшла до висновку, що Паксас може перебувати «під впливом ряду осіб», у тому числі бізнесмена Юрія Борисова, що «створює загрозу національній безпеці» Литви.
6 квітня 2004 року Сейм усунув його з посади президента за грубі порушення конституції. Щоправда 13 грудня 2005 розширена колегія Верховного суду Литви ухвалила виправдальний вердикт у справі Паксаса, визнавши його повністю невинним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus