USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

6 жовтня: події, факти, дні народження

6 Жовтня 2011 00:01
Сьогодні у світі відзначають День охорони місць проживання. Це свято було затверджене у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.
Також 6 жовтня – Всесвітній день стомованих хворих. Він відзначається щорічно з жовтня 1993 року за ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН.
Цього дня народилися український громадський і політичний діяч, дипломат, міністр внутрішніх справ і голова Ради міністрів Української держави за гетьмана Скоропадського Федір Лизогуб, український драматург Іван Кочерга, ірландський фізик-ядерник, творець першого прискорювача для заряджених частинок Ернест Уолтон, норвезький мандрівник, етнограф, письменник, громадський діяч Тур Хейєрдал, литовський актор театру й кіно Юозас Будрайтіс, російський актор театру й кіно Віктор Павлов (Левченко у фільмі «Місце зустрічі змінити не можна», студент Дуб в «Операції «И»), радянський хокеїст, форвард Борис Михайлов, російський медіа-магнат, єврейський громадський діяч Володимир Гусинський, український фехтувальник Вадим Гутцайт.
1701 – Києво-Могилянській колегії надано статус академії.
1790 – ювелір із Женеви Якоб Швепп представив процес виготовлення штучної мінеральної води.
1889 – у Парижі відкрито кабаре «Мулен Руж».
1908 – Крит проголосив незалежність від Туреччини і приєднання до Греції.
1917 – відбувся І Всеукраїнський з'їзд товариств «Просвіта».
1917 – в американському лексиконі з'явилося слово «джаз». Так у «Літературному дайджесті» була названа музика, яка викликає у людей бажання труситися, стрибати й корчитися.
1918 – відкрився Київський державний український університет.
1922 – пленум ЦК РКП(б) прийняв постанову про форму об'єднання радянських республік.
1927 – у Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму («Jazz Singer»).
1943 – на екрани СРСР вийшов фільм режисера Леоніда Лукова «Два бійці» із Борисом Андрєєвим та Марком Бернесом у головних ролях (на фото).
1944 – війська 1-го Українського фронту й частини 1-го Чехословацького армійського корпусу оволоділи Дукельським перевалом, почавши визволення Чехословаччини від німців.
1948 – у Туркменії, поруч з Ашхабадом, стався землетрус силою 9 балів. Зруйновано фактично все місто, загинуло від 70 до 110 тисяч осіб.
1960 – у Нью-Йорку пройшла прем'єра фільму Стенлі Кубрика «Спартак» із Кірком Дугласом у головній ролі.
1962 – у Лондоні пройшла прем'єра першого фільму про Джеймса Бонда – «Доктор Ні» з Шоном Коннері.
1975 – футболісти київського «Динамо» стали володарями Суперкубка Європи, обігравши мюнхенську «Баварію» в повторному матчі на Республіканському стадіоні за присутності 100 тисяч глядачів з рахунком 2:0 (у першому поєдинку кияни виграли 1:0; усі голи забив Олег Блохін, головний тренер – Валерій Лобановський).
1979 – уперше в історії Папа Римський Іоан Павло II відвідав Білий дім у Вашингтоні.
1986 – Гаррі Каспаров у матчі з Анатолієм Карповим відстояв звання чемпіона світу з шахів.
1986 – у районі Бермудських островів в результаті вибуху ракети в шахті затонув радянський атомний підводний човен К-219, загинули чотири людини.
1991 – президент СРСР Михайло Горбачов заявив про ліквідацію радянської ядерної зброї малої дальності та зняття всіх видів тактичної ядерної зброї з кораблів, підводних човнів та авіації ВМС наземного базування.
1994 – зять президента України Анатолій Франчук призначений головою Ради міністрів Криму.
1995 – російський підприємець, керівник фінансової «піраміди» «МММ» Сергій Мавроді позбавлений мандата депутата Держдуми Росії.
1999 – президент Чечні Аслан Масхадов оголосив у республіці воєнний стан і закликав мусульман усього світу почати джихад проти Росії.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Знаючий Показати IP 6 Жовтня 2011 09:23
"1994 – зять президента України Анатолій Франчук призначений головою Ради міністрів Криму" Помилочка, шановні редактори, - не зять, а сват Кучми був головою Ради міністрів Криму!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus