USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

76 років тому розпочалася ІІ Світова війна. УНІКАЛЬНІ ФОТО

1 Вересня 2015 16:16
1 вересня 1939 року о 4-45 ранку близько півтора мільйони німецьких солдат увійшли на територію Польщі по всій довжині кордону.

Одночасно німецька авіація почала бомбардування польських аеродромів, а військові кораблі і підводні човни атакували польські морські бази в Балтійському морі. Нацистський лідер Адольф Гітлер назвав цю операцію оборонною, але Велика Британія і Франція втрутились в конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої Світової війни, - пише Gazeta.ua.

Для Гітлера загарбання Польщі було частиною плану по розширенню "життєвого простору" для німців - згідно з ним, німці мали б колонізувати слов'янські землі, а самі слов'яни бути перетворені на рабів. Німецька експансія на Схід почалась ще в 1938 році шляхом анексії Австрії і Судетів, а потім і всієї Чехословаччини в 1939 році. Жодна із цих агресій не зустріла серйозної протидії з боку світових держав, і Гітлер розраховував на толерантність західних демократій і щодо завоювання Польщі.

Інститут національної пам’яті Польщі оприлюднив досі непубліковані фото початку Другої світової війни в Гданську з альбому, який історики називають сенсацією. Особистість автора не відома, однак відомо, що він був запеклим нацистом, оскільки підписи під світлинами мають антипольську спрямованість.

Альбом має назву "Kampf um Danzig" ("Битва за Гданськ"), має 33 аркуші, на яких розміщені 105 фотографій, які досі ніде не публікувалися.



Атака броньованого автомобіля нацистів на пошту Гданська



Візит Адольфа Гітлера у Гданськ 19 вересня 1939 року

Фотографії всіх аркушів з фотографіями можна побачити на порталіTVP.info.

Для нейтралізації можливого втручання СРСР, 23 серпня 1939 року Німеччина підписала з ним Пакт про ненапад і секретний протокол про переділ польської території. Наступ на Польщу повинен був початись 26 серпня, але був відкладений після того як Гітлер довідався про підписання військового договору між Британією і Польщею. Для імітації польської агресивності щодо Німеччини, нацистська пропаганда використала проблему німецькомовного населення, яке ніби-то зазнає утисків у Польщі, та інсценований есесівцями, переодягненими в польську уніформу, напад на німецьке прикордонне містечко.

Вранці 1 вересня почалась окупація Польщі. 2 вересня Британія та Франція, під загрозою оголошення війни, поставили вимогу Німеччині до 3 вересня вивести свої війська з польської території. 3 вересня об 11-15 ранку, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму, прем'єр-міністр Великобританії Невіл Чемберлен по національному радіо оголосив, що Британія вступає у війну з Німеччиною. Її підтримали Австралія, Нова Зеландія та Індія. О 15-00 війну Німеччині оголосила й Франція.

Однак, у перші дні війни, ні Британія, ні Франція не здійснили ніяких рішучих військових заходів проти Німеччини - 4 вересня британцями були атаковані військові кораблі у Північному морі, але Чемберлен відмовився бомбардувати територію самої Німеччини; а Франція не провела жодної наземної операції.

Тим часом, 8 вересня німецькі війська вийшли на околицю Варшави, 17 вересня радянські війська почали окупацію Польщі зі Сходу. 23 вересня у Бресті відбувся спільний парад радянських і німецьких військ - його приймали генерал Гайнц Гудеріан і комбриг Семен Крівошеїн. 28 вересня капітулював варшавський гарнізон - вчетверте за свою історію Польща була переділена агресорами і перестала існувати як самостійна політична сила.

Друга світова війна стала найбільшим військовим зіткненням в історії людства. Вона тривала шість років, в лавах ЗС знаходилися 110 мільйонів людей. У Другій світовій війні загинуло понад 55 мільйонів осіб. Втрати Україні у війні були найбільшими - від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР.

ЧИТАТИ ЩЕ: РЕКОНСТРУКЦІЯ ПОДІЙ ІІ СВІТОВОЇ ВІЙНИ У КІВЕРЦЯХ. ФОТО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучани Показати IP 1 Вересня 2015 16:51
Фашистська Німеччина та комуняцька СССР почали Другу світову війну, напавши на Польщу. Також бомбили українські міста.
Математик Показати IP 1 Вересня 2015 19:47
"Втрати Україні у війні були найбільшими - від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР" - а хоч хтось математику в Україні знає? Порахувати може скільки буде 40% від кількості населення та в розмірах територій тої всім ненависної в Україні держави до якої вони ніколи не мали відношення? В принципі, якщо хтось хоче виглядати так як це є насправді, згідно цих даних, то це право кожної лю..., вибачте, істоти.
San Показати IP 1 Вересня 2015 20:46
Львів двічі оборонявся від німців - в 1939 і 1941. Як і Брест.
Анонім Показати IP 1 Вересня 2015 21:33
А загарбання майже всієї Європи Гітлером - то не 2 світова війна? Тоді, при чім тут "комуняцька СССР"? Історію вчити і аналізувати треба, "вумнику".
нато до Анонім Показати IP 4 Вересня 2015 23:49
а при тому що таких умних як ти породила якi зараз при владi

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus