USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

7 липня: події, факти, дні народження

7 Липня 2011 00:01
День народження 7 липня відзначають генеральний директор ПАТ «Волиньобленерго» Анатолій Бурін, начальник управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України у Волинській області Володимир Грушовінчук (на фото) і начальник управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міської ради Олександр Рой.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку й успіхів у роботі.
Цього дня народилися російський артист цирку, засновник знаменитої циркової династії та нової російської школи дресирування Володимир Дуров, народний поет Білорусі Янка Купала (Іван Луцевич), радянський партизан, керівник диверсійної групи в окупованому гітлерівцями Києві, Герой Радянського Союзу Іван Кудря, радянський композитор, автор відомих пісень Серафим Туліков («Не стареют душой ветераны», «Не повторяется такое никогда», «Марш советской молодежи»), канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп Петро Яцик, французький модельєр італійського походження П'єр Карден, радянський льотчик-випробувач, який загинув разом із Юрієм Гагаріним, Володимир Серьогін, російський радянський актор театру й кіно Валентин Нікулін (фільми «19 днів одного року», «Три товстуни», «Мільйон у шлюбному кошику»), британський музикант, барабанщик групи The Beatles Рінго Старр (Річард Старкі), італійський співак і композитор Тото (Сальваторе) Кутуньо, російський радянський кінорежисер, автор журналу «Єралаш» і фільму «Пригоди Петрова і Васєчкіна» Володимир Аленіков, український політик, віце-прем'єр із гуманітарної політики в другому уряді Тимошенко Іван Васюник, радянська й російська співачка, колишня вокалістка групи «Браво» Жанна Агузарова.
1921 – у радянській Росії дозволено створювати приватні підприємства з кількістю працюючих більше двадцяти.
1923 – утворена Нагірно-Карабахська автономна область у складі Азербайджану.
1923 – у Празі зусиллями Українського громадського комітету та за підтримки уряду Чехословаччини відкрили Український високий педагогічний інститут імені Драгоманова.
1938 – у Ленінграді дослідний телецентр показав в ефірі двогодинний концерт. Це була перша в СРСР телепередача.
1953 – на пленумі ЦК КПРС завершилося слухання справи Лаврентія Берії.
1970 – підписано договір про дружбу, співробітництво й взаємодопомогу між СРСР і Румунією.
1971 – весілля Бйорна Ульвеуса й Агнети Фальтског. Через три роки вони стануть всесвітньо відомі як члени шведського квартету «ABBA».
1974 – фінал чемпіонату світу з футболу у Мюнхені: ФРН – Голландія – 2:1.
1982 – у Великій Британії зломщик Майкл Фейган пробрався в Лондоні у Букінгемський палац, вкрав пляшку вина з винного льоху і пройшов до спальні королеви.
Єлизавета ІІ прокинулася й побачила Фейгана, який прикладався до пляшки. Монархиня почала гукати про допомогу тільки тоді, коли злодій попросив у неї закурити.
1983 – 11-річна американська школярка Саманта Сміт вирушила до СРСР, прийнявши запрошення генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова (перед тим дівчинка написала йому листа із запитанням, чи хочуть в СРСР війни).
1985 – німець Борис Беккер переміг на Уїмблдонському тенісному турнірі, ставши наймолодшим чемпіоном в історії цих змагань (17 років 227 днів).
1987 – почався суд на трьома керівниками Чорнобильської АЕС, відповідальних за вибух 1986 року.
1988 – запущена радянська автоматична міжпланетна станція «Фобос-1», призначена для досліджень планети Марс та її супутника Фобоса.
1988 – у Львові створена Українська Гельсінська спілка.
1989 – на нараді в Бухаресті радянський лідер Михайло Горбачов заявив на право соціалістичних країн на власний шлях розвитку.
1990 – у Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності – Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас. Концерт був благодійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним накладом в історії класичної музики.
1992 – Верховний Суд Росії почав розгляд законності декрету президента Бориса Єльцина про заборону КПРС.
2004 – у Барселоні почалися засідання IV Парламенту релігій світу, що зібрав понад 8 тисяч учасників, представників сотень релігійних напрямів і течій з більш ніж 60 країн.
2005 – серія терористичних актів (вибухів бомб) у лондонському метро і міських автобусах. Терористи-смертники з європейського відділку «Аль-Каїди» вбили 52 особи, десятки поранено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus