USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

8 липня: свята, події, факти. День сім'ї та заснування Парижа

8 Липня 2021 00:00
У цей день світ відзначає День спілкування зі всесвітом, Всесвітній день боротьби з алергією і Всесвітній день викриттів.

В Україні – День сім’ї, в США – Фестиваль «Смак Чикаго», День шоколаду з мигдалем, в Уругваї – День батька, у Таджикистані – День інвалідів і літніх людей.

Православна церква 8 липня вшановує пам’ять святих Петра і Февронії, які вважаються покровителями сім’ї та шлюбу. Саме до них прийнято молитися про сімейний добробут.

Іменини за православним календарем святкують Петро, Давид, Єфросинія.

Народилися:

Цього дня народилися французький поет-байкар Жан Де Лафонтен, американський фармацевт, винахідник «Кока-коли» Джон Пембертон, британський державний діяч, міністр колоній Джозеф Чемберлен, німецький граф, конструктор дирижаблів жорсткої конструкції Фердинанд фон Цеппелін, американський промисловець, засновник нафтової компанії «Стандард ойл», родоначальник промислово-фінансової династії Джон Рокфеллер, український електротехнік, винахідник, творець усіх видів електричного дугового зварювання Микола Бенардос, англійський письменник Річард (Едвард) Олдінгтон («Смерть героя», «Усі люди – вороги»), радянський авіаконструктор Микола Полікарпов, радянський письменник Юрій Смолич, американський банкір, губернатор Нью-Йорка Нельсон Рокфеллер, український письменник Валентин Чемерис, український театральний режисер, громадський діяч, політик Лесь Танюк, радянський актор театру й кіно Андрій Мягков (фільми «Іронія долі, або З легким паром», «Службовий роман», «Гараж»), радянський актор театру й кіно Костянтин Райкін, американська кіноактриса Анжеліка Х’юстон, радянський кінорежисер, сценарист і продюсер Карен Шахназаров, американська рок-співачка Джоан Осборн, український політик і юрист, народний депутат України V-VI скликань Валерій Писаренко.

Події:

52 до н. е. – прийнята дата заснування Парижа.

1492 – перша морська експедиція з Європи до Індії відпливла з Лісабона на чолі з Васко да Гамою.

1618 – за «зачаровування» французької королеви була страчена камеристка Марія Медічі.

1659 – у битві під Конотопом війська гетьмана Івана Виговського за підтримки Кримського ханату завдали нищівної поразки московським військам Олексія Трубецького.

1709 – під Полтавою зазнали поразки війська шведського короля Карла XII і українського гетьмана Івана Мазепи у бою проти московських військ царя Петра I. Це зупинило намагання гетьмана Івана Мазепи, який виступив союзником шведів, покласти край зазіханням Московського царства на землі України. Він змушений був шукати захисту в Османській імперії і невдовзі помер у селі Варниці біля Бендер. Але це поклало майбутньому повному розгрому московської армії турецькими військами і полонення самого Петра I, якого викупили пізніше на прохання цариці Катерини за величезні коштовності.

1796 – видано перший паспорт громадянина США.

1889 – вперше вийшла друком фінансова газета «The Wall Street Journal».

1918 – створено Державний сенат Української Держави – вищу судову інституцію.

2014 – збірна Німеччини у півфіналі Чемпіонату світу з футболу перемогла на його полі 5-разового чемпіона світу, фаворита і господаря чемпіонату збірну Бразилії з сенсаційним рахунком 7:1 (5:0 в 1-му таймі), побивши при цьому багато світових футбольних рекордів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus