USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

80-ті роковини депортації українців: на Волині ініціюють проведення пам’ятних заходів

17 Листопада 2023 10:37
Депутати Волинської обласної ради звернуться до Верховної Ради України щодо відзначення на державному рівні 80-х роковин початку депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944-1951 роках.

Відповідне рішення було прийнято 16 листопада на сесії облради.

Як вказано, 9 вересня 2024 року минає 80 років з дня підписання угоди між УРСР та Польським комітетом національного визволення, відповідно до якої здійснювалися масові депортації українців з етнічної території, що тривали протягом 1944-1951 років і відбувалися із застосуванням методів державного терору, брутальним порушенням прав людини, цинічним нехтуванням принципів справедливості та добровільності.

«Депортація українців з їхніх одвічних земель мала характер етнічної чистки з ознаками геноциду. Примусове виселення етнічних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини, які після Другої світової війни опинилися у складі Польської Народної Республіки, стало однією з найтрагічніших сторінок новітньої історії України», – наголошено в тексті звернення.

Із нагоди 80-х роковин початку депортації українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини депутати Волинської обласної ради пропонують ініціювати на загальнодержавному рівні вшанування пам’яті жертв примусового переселення, зокрема:

1. Проведення парламентських слухань, присвячених факту та наслідкам примусового переселення українців у 1944-1951 роках з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в УРСР.

2. Прийняття схваленого у першому читанні законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки».

3. Утворення організаційного комітету з підготовки до відзначення 80-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках, включивши до його складу представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковців, представників громадських організацій.

4. Проведення в Києві міжнародної наукової конференцій з нагоди 80-х роковин від початку депортації.

5. Вирішення на міждержавному рівні з Республікою Польща питань впорядкування українських православних кладовищ, встановлення пам’ятних знаків у населених пунктах, із яких примусово виселено (депортовано) українців.

6. Розроблення та запровадження для історичних факультетів закладів вищої освіти України спецкурсу з вивчення історії депортації.

7. Відображення теми депортації в експозиціях історичних і краєзнавчих музеїв.

8. Здійснення під егідою Українського інституту національної пам’яті та Інституту історії НАН України підготовки і видання масовим накладом науково-популярних книг про депортацію.

9. Створення на конкурсних засадах художньої та документальної кінопродукції про депортацію.

10. Висвітлення засобами масової інформації подій, пов’язаних з 80-ми роковинами від початку депортації, трансляція на національних каналах документальних і художніх фільмів на цю тему.

Окрім того, депутати Волинської обласної ради рекомендували органам місцевого самоврядування області встановити пам’ятні знаки в населених пунктах, куди було депортовано українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках; провести вечори-реквієми, панахиди за жертв депортації у 1941-1951 роках; надати організаційно-практичну допомогу громадським організаціям у проведенні відповідних заходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus