USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

8 березня: події, факти, дні народження

8 Березня 2011 09:29
День народження 8 березня відзначають міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк (на фото), волинський художник Володимир Жупанюк, Голова обласної організації ветеранів України Микола Капітоненко.
Серед сьогоднішніх іменинників також волинський журналіст Василь Алєксєєв та волинська поетеса, член Національної спілки письменників України Оксана Гундер.
«ВН» вітають усіх, хто сьогодні святкує день народження, та бажають їм здоров’я, наснаги і достатку.
Також сьогодні – Міжнародний жіночий день. Тому вітаємо зі святом жінок, дівчат та дівчаток і бажаємо усім бути здоровими, щасливими й вічно молодими.
Цього дня народилися німецький композитор Карл Бах, радянський кінорежисер, народний артист РРФСР, постановник казок Олександр Роу («Василіса Прекрасна», «Кощій Безсмертний», «Морозко»), український кінорежисер, сценарист Леонід Осика («Камінний хрест», «Захар Беркут», «Подарунок на іменини», «Гетьманські клейноди», «Тривожний місяць вересень»), радянський актор театру й кіно, співак, народний артист РРФСР Андрій Миронов («Дванадцять стільців», «Людина з бульвару Капуцинів», «Діамантова рука» та інші), російський композитор, автор-виконавець Сергій Нікітін, тричі генеральний прокурор України, народний депутат від фракції Партії регіонів Святослав Піскун, російський боксер Султан Ібрагімов.
1618 — німецький астроном Йоганн Кеплер сформулював свій третій закон руху планет: квадрати часів обертання планет навколо Сонця відносяться як куби їх середніх відстаней до Сонця. Закони Кеплера стануть основою для відкриття Ісааком Ньютоном закону всесвітнього тяжіння
1857 – текстильниці Нью-Йорка пройшли з маршем вулицями міста, протестуючи проти низьких заробітків і поганих умов праці. У 1908 році вже їхні онучки в цей день вимагали заборони дитячої праці, права голосу і поліпшення умов праці. Приводи для призначення Міжнародного жіночого дня.
1910 – рішенням Соціалістичного Інтернаціоналу в Копенгагені 8 березня з ініціативи Клари Цеткін оголошено Міжнародним жіночим днем.
1921 – у Москві почався X з'їзд РКП (б), який тривав до 16 березня й ухвалив рішення про перехід до нової економічної політики (НЕП).
1930 – в Індії почалася кампанія громадянської непокори під керівництвом Махатми Ганді
1946 – псевдособор УГКЦ у Львові під тиском комуністичного режиму скасував Берестейську унію 1596 року й приєднався до РПЦ. Початок знищення Української греко-католицької церкви.
1950 – маршал Климент Ворошилов став першою офіційною особою, що заявила про наявність у СРСР атомної бомби.
1952 – лікарі Пенсильванського госпіталю у Філадельфії вперше застосували апарат «штучне серце». Упродовж 80 хвилин він підтримував життя 41-річного Пітера Дьюрінга.
1956 – на екрани СРСР вийшов фільм Йосипа Хейфіца «Справа Румянцева» з Олексієм Баталовим у головній ролі.
1962 – теледебют «Бітлз» на каналі Бі-Бі-Сі з Пітом Бестом за барабанами. Вони виконали пісню Роя Орбісона Dream Baby.
1966 – Міжнародний жіночий день 8 Березня в СРСР став вихідним.
1971 – перша поразка Мохаммеда Алі на професійному ринзі у 15-раундовому бою за очками Джо Фрезеру
1983 – президент США Рональд Рейган відкинув пропозицію комітету в іноземних справах Палати представників Конгресу про заморожування гонки ядерних озброєнь з СРСР і на з'їзді американських євангелістів називає Радянський Союз «справжньою імперією зла». Через кілька днів він схвалив програму «зоряних воєн».
1993 – дебют на MTV мультиплікаційних героїв Бівіса й Батхеда.
1993 – український актор Андрій Данилко вперше виступив у ролі провідниці Вєрки Сердючки.
2003 – Володимир Кличко технічним нокаутом уже в другому раунді програв бій південноафриканцю Коррі Сандерсу в німецькому Ганновері (за чемпіонський титул WBO).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 9 Березня 2011 10:34
Бачив П.Саганюка на 8 Березня (вчора) в Ріксосі. Правильно зробив, що не день народження поїхав з міста. Ріксос - супер!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus