USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

8 лютого: події, факти, дні народження

8 Лютого 2012 00:01
День народження 8 лютого відзначають заслужений лікар України Любов Пономаренко та заступник голови Турійської райдержадміністрації Наталія Семенчук.
«ВН» вітають їх зі святом та бажають здоров’я, довголіття та удачі.
Цього дня народилися французький письменник і географ, класик пригодницької літератури, основоположник наукової фантастики Жуль Верн («П'ять тижнів на повітряній кулі», «Подорож до центру Землі», «Діти капітана Гранта»), російський хімік, громадський діяч, енциклопедист Дмитро Менделєєв, швейцарський фізик і математик, співзасновник математичної фізики Даниїл Бернуллі, український народознавець, член Кирило-Мефодіївського товариства Опанас Маркевич, радянський режисер, художник, сценарист, один із засновників радянської мультиплікації Іван Іванов-Вано («Горбоконик», «Мийдодір», «Казка про царя Салтана»), український та російський музикознавець, композитор, історик культури Ігор Белза, американський фізик, винахідник ксерокопіювання Честер Карлсон, американська поетеса Елізабет Бішоп, російський кіноактор, народний артист СРСР В'ячеслав Тихонов («Сімнадцять миттєвостей весни», «Діло було в Пенькові», «Війна і мир», «Доживемо до понеділка»), українська співачка, народна артистка України й СРСР, лауреатка Державної премії України імені Тараса Шевченка Діана Петриненко, президент Світового конгресу українців у 1998 — 2008 рр. Аскольд Лозинський, американський композитор і музикант, автор музики до найвідоміших голлівудських фільмів Джон Уїльямс (серіали про Індіану Джонса й Гаррі Поттера, «Супермен», «Дракула», «Один удома»), російська акторка театру і кіно Ірина Муравйова («Москва сльозам не вірить», «Карнавал», «Найчарівніша й найпривабливіша»), український актор і шоумен, зірка КВН, теле- й радіоведучий, продюсер; співвласник «Мега-радіо» Сергій Сивохо (на фото), українська спортсменка, заслужений майстер спорту з вільної боротьби, олімпійська чемпіонка Ірина Мерлені, італійська фігуристка-одиночниця, триразова чемпіонка Європи Кароліна Костнер.
8 лютого 1106 року Великий князь Київський Володимир Мономах закінчив «Повчання» – перший дидактично-художній твір княжої Русі.
1587 – за наказом англійської королеви Єлизавети страчена королева Шотландії Марія Стюарт.
1600 – свята інквізиція засудила Джордано Бруно до смерті на вогнищі.
1672 – Ісаак Ньютон зробив доповідь про свою теорію природи світла та кольору.
1725 – російський імператор Петро I помер від застуди, не встигнувши скласти заповіт.
1837 – відбулася дуель Олександра Пушкіна із Жоржем Дантесом на Чорній річці у Петербурзі.
1885 – надруковане перше оповідання Бернарда Шоу.
1879 — інженер Сендфорд Флемінг вперше запропонував розподілити земну кулю на 24 часові пояси.
1904 – початок російсько-японської війни.
1914 – у Монреалі створено українське видавництво «Новий світ».
1916 — у Цюриху група поетів оголосила про появу нової мистецької течії — дадаїзму.
1918 – російські більшовицькі війська на чолі з Михайлом Муравйовим остаточно взяли під контроль Київ – столицю незалежної Української Народної Республіки.
1921 — створено заповідник «Асканія-Нова».
1929 – радянський конструктор Микола Камов назвав винайдений ним апарат новим словом «вертоліт».
1933 – у США вперше піднявся в повітря «Боїнг 247» – перший сучасний пасажирський літак.
1948 – Сталін підписав наказ про план створення радянської атомної бомби.
1969 – відбувся перший політ найбільшого у світі пасажирського літака «Боїнг-747».
1971 — засновано одну з трьох основних фондових бірж США — NASDAQ.
1988 — Михайло Горбачов оголосив про виведення радянських військ з Афганістану.
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Ватиканом і Азербайджаном.
1993 – до Залу слави баскетболу (Спригфілд, США) включені нові члени, серед яких уперше виявилися жінки: видатна центрова Уляна Семенова, яка довгі роки грала в ризькому ТТТ і збірній СРСР, а також легенда американського баскетболу Енн Майєрс – єдина в історії жінка, включена до складу клубу НБА.
1994 – Україна підписала рамковий документ програми НАТО «Партнерство заради миру».
2004 – Михайло Горбачов у компанії з Біллом Клінтоном і Софі Лорен став лауреатом премії «Греммі» за озвучування казки Сергія Прокоф'єва «Петя і Вовк» у категорії «Кращий дитячий альбом».
В Ізраїлі сьогодні святкують День дерев, а Словенії – День словенської культури.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus