USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

99-річна плавчиня з Канади встановила три світові рекорди

29 Січня 2024 23:22
Бетті Брюссель подолала дистанцію 400 м вільним стилем за 12 хвилин 50,3 секунди, випередивши попереднього рекордсмена майже на чотири хвилини, встановила новий рекорд на дистанції 50 м на спині з часом 1:24,91, а на дистанції 50 м брасом вона показала час 1:56,22.

Хоча плавчині ще не 100 років, її віднесли до вікової групи 100-104 роки, оскільки плавання пов'язане з роком народження, а Брюссель з’явилася на світ 1924-го в Нідерландах, пише ТСН з посиланням на The Guardian.

«Мені дуже подобається плавати. Мені подобалося відчуття ковзання по воді, і це змушує мене почуватися дуже добре», – сказала вона після перемоги.

Попри свій неймовірний подвиг, вона, як і раніше, вважає себе лінивою, оскільки відвідує басейн лише двічі на тиждень і не виконує жодних вправ.
Жінці начхати на все золото, що зберігається в її будинку: «Я навіть не думаю про рекорди. Я просто плаваю. Просто роблю все, що можу. А якщо виграю, буду тішитися перемозі. Коли я добре проводжу час, почуваюся щасливішою. Втім з усією цією увагою та цими записами я навіть починаю трохи пишатися собою».

Читати ще: «Було чудово»: у США 104-річна жінка стрибнула з парашутом і претендує на світовий рекорд

Її тренер Стенлі Вілсон каже, що жінка завжди сповнена енергії, і коли справа доходить до тренерської роботи, він просто стежить за тим, щоб вона не робила нічого біомеханічно контрпродуктивного або від чого могла б отримати травму.

Брюссель не завжди була плавчинею. Вона виросла у сім'ї, де було 12 дітей, і їй не часто вдавалося приділити час хобі.

Вона не плавала до 1982 року, коли вийшла на пенсію.

«Під час війни це було справжнім випробуванням», – розповіла вона Washington Post.

Під час Другої світової війни вона була підлітком, і їй довелося зосередитися на турботі про братів та сестер. Її також забрали зі школи у 14 років, для сім'ї настали важкі часи і вона не мала електрики понад три роки. Дюжина братів і сестер навчилися плавати в каналах неподалік Амстердама.

Врешті-решт Бетті вийшла заміж і вони з Геррітом переїхали до Канади 1959 року, де вона заробляла на життя прибиранням житла і працювала швачкою, виховуючи трьох дітей, яким зараз 70, 72 і 74 роки.
Її перші змагання з плавання відбулися 1991 року.

«Я пливла брасом однією доріжкою і навіть зробила це неправильно, – сказала вона про свої перші змагання. – Я почала з нуля».

Попри свою помилку, вона закохалася в плавання і почала виступати на канадському рівні Masters – класі для плавців, які старші за 18 років.

Брюссель, нині членкиня команди White Rock Wave Swim Team, завжди насолоджувалася азартом змагань та називає басейн своїм щасливим місцем.
Сім'я, зокрема правнуки, відвідує її виступи, щоб підбадьорити плавчиню.

У ті дні, коли вона не плаває, то робить 45-хвилинні прогулянки пагорбом біля свого будинку і проводить час за в'язанням, вишиванням хрестиком та читанням.

Майже столітня жінка, чий день народження припадає на липень, також не приймає жодних ліків та вважає, що її довголіття пов'язане з фізичною активністю.

«Іноді я почуваюся старою. Мій молодший, якому 70 років, сказав: «Мамо, ти стара!» Але насправді я не почуваюся старою – лише тоді, коли дуже втомлююся. Та останнім часом такого не буває», – зазначила Бетті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus