USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

9 червня: події, факти, дні народження

9 Червня 2011 00:01
День народження 9 червня відзначають депутати Волинської обласної ради Людмила Кирда та Олег Чикида, депутат Луцької міської ради Валерій Бондарук, художниця, член Національної спілки художників України Зіновія Рубан, українська журналістка, редактор газети «День», уродженка Волині Лариса Івшина (на фото), редактор відділу конфліктних ситуацій газети «Віче-інформ» Галина Баран, колишній прокурор міста Луцька Олексій Решетник.
«ВН» вітають їх і бажають здоров'я, благополуччя, удачі.
Сьогодні – неофіційний Міжнародний день друзів.
9 червня народилися англійський винахідник, творець одного з перших паровозів і будівничий першої громадської залізниці Джордж Стефенсон, американський композитор Коул Портер (мюзикли «Цілуй мене, Кет», «Канкан»), український політик, народний депутат ІІ-ІІІ скликань, голова правління Національного фонду соціального захисту матерів та дітей «Україна – дітям» Володимир Семиноженко, американський актор і режисер Джонні Депп (знімався у фільмах «Жах на вулиці В'язів», «Едвард руки-ножиці», «Чарлі і шоколадна фабрика», «Пірати Карибського моря»), німецький футболіст Мирослав Клозе, американо-ізраїльська акторка Наталі Портман (Гершлаг) («Леон», «Зоряні війни: Прихована загроза», «Зоряні війни: Прихована Атака клонів», «Привиди Гойї», «Ще одна з роду Болейн»).
1719 – Петро I поділив російські губернії на провінції і повіти
1795 – колишній королівський ювелір Етьєн Ленуар виготовив з міді перший еталон метра – нової міри довжини, встановленої революційним французьким Конвентом.
1822 – у США Чарльз Грем запатентував штучну щелепу.
1847 – російський цар Микола І підписав вирок, яким Тарас Шевченко був відданий у солдати.
1928 – прийнято «Закони юних піонерів Радянського Союзу».
1934 – уперше на екрані з'являється знамените каченя Дональд Дак (у мультфільмі «Мудра маленька курочка»).
1935 – в СРСР ухвалений закон про смертну кару за втечу за кордон, родичі перебіжчиків оголошені злочинцями.
1945 – заснування медалей СРСР «За взяття Будапешта», «За взяття Кенігсберга», «За взяття Відня», «За взяття Берліна», «За звільнення Белграда», «За звільнення Варшави», «За звільнення Праги».
1972 – головою Ради міністрів УРСР призначений Олександр Ляшко.
1986 – під час візиту до Угорщини Михайло Горбачов висунув гасло «Більше демократії, більше соціалізму».
1988 – український стрибун із жердиною Сергій Бубка в Братиславі встановив свій восьмий (із 17) світовий рекорд на відкритих аренах, стрибнувши на 6 метрів 5 сантиметрів.
1990 – у Верховній Раді УРСР відбулася зустріч із британським прем’єр-міністром Маргарет Тетчер, яка перебувала в Києві у зв’язку з Днями Великої Британії в Україні.
1990 – український єпископат звернувся до патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ та до Священного Синоду з проханням надати самостійності і незалежності УПЦ.
1991 – український стрибун із жердиною Сергій Бубка у Москві встановив свій 11-й (із 17) світовий рекорд на відкритих аренах, стрибнувши на 6 метрів 8 сентметрів.
1993 – Національний банк України ввів в обіг купони багаторазового використання номіналом 10 000 українських карбованців.
1994 – президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв оголосив про перенесення столиці з Алма-Ати в Акмолу (колишній Цілиноград).
1995 – у Сочі Президент України Леонід Кучма і президент Росії Борис Єльцин підписали угоду про розподіл Чорноморського флоту. Відповідно до підписаної угоди, на основі ЧФ створювався ЧФ Росії та Військово-Морські Сили України, які мали базуватися окремо.
2000 – президент Росії Володимир Путін запровадив пряме президентське правління в Чечні
2002 – у Москві відбулися заворушення в зв'язку з програшем російської збірної команді Японії на чемпіонаті світу з футболу. У центрі Москви палили машини, вчиняли погроми – загинуло двоє осіб, постраждало понад 50.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus