USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

9 серпня: події, факти, дні народження

9 Серпня 2011 00:01
День народження 9 серпня відзначають голова Володимир-Волинської райдержадміністрації, депутат Волинської обласної ради Валентин Скуба (на фото), голова Волинської обласної молодіжної громадської організації «Центр ефективної комунікації» Оксана Лойко.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, успіхів у роботі, достатку.
Цього дня народилися американський дантист-хірург, який уперше успішно застосував ефір як анестезуючий засіб, Вільям Мортон, український радянський співак Юрій Гуляєв, український політик і управлінець, міський голова Києва у 1999-2006 роках Олександр Омельченко, український політичний і державний діяч, президент України в 1994-2004 роках Леонід Кучма, італійський політичний і державний діяч, лідер лівих рухів Романо Проді, американська кіноактриса Мелані Гриффіт («Ділова дівчина», «Підставне тіло»), американська поп- соул- та ритм-енд-блюзова співачка, кіноакторка Уїтні Х’юстон, американська кіноакторка Джилліан Андерсон («Цілком таємно»), український естрадний співак Олександр Пономарьов, французька кіноакторка Одрі Тоту («Амелі»), бразильський футболіст, півзахисник «Шахтаря» Вілліан Боржес да Сильва.
1859 – американець Натан Еймс запатентував ескалатор.
1910 – мешканець Чикаго Альва Фішер запатентував електричну пральну машину (існуючі доти приводилися в рух руками).
1942 – у Києві на стадіоні «Зеніт» відбувся так званий «матч смерті», насправді – черговий із серії матчів між футболістами київської команди «Старт» (частково укомплектованої з гравців «Динамо») та збірною німецьких зенітників «Флакельф». 6 серпня німці програли з рахунком 1:5, цього разу, в посиленому складі, – 3:5. Радянська пропаганда міфологізувала одну гру із «Флакельф», створивши легенду про матч смерті: нібито після нього загинула майже вся команда, що не погодилася програти окупантам.
1945 – через три дні після атомного бомбардування Хіросіми американці скинули другу атомну бомбу, названу «Товстуном», на японське місто Нагасакі.
Загинули 74 тисячі осіб.
1962 – 21-річний американський рок-музикант Роберт Циммерман офіційно змінив своє ім’я на Боб Ділан.
1974 – у зв'язку з Уотергейтським скандалом республіканець Річард Ніксон подав у відставку з посади президента США. Він став першим і наразі єдиним президентом, змушеним так вчинити.
1980 – шведська група ABBA увосьме очолила британський хіт-парад – з піснею Winner Takes It All.
1990 – президент СРСР Михайло Горбачов підписав указ про утворення Фонду державного майна, завданням якого є «розробка та реалізація програми перетворення державних підприємств в акціонерні товариства й підприємства, засновані на інших формах власності з одночасним здійсненням демонополізації виробництва».
1990 – зареєстрована радіостанція «Ехо Москви» .
1991 – у Запоріжжі почався ІІ фестиваль української пісні «Червона рута» – перший на східній та південній Україні.
1996 – у Москві в Кремлівському палаці з'їздів відбулася інавгурація президента РФ Бориса Єльцина на другий термін. Церемонія була скорочена до 17 хвилин через поганий стан здоров'я Єльцина.
1999 – президент Росії Борис Єльцин відправив у відставку главу Ради міністрів РФ Сергія Степашина. Виконувачем обов’язків прем'єра став директор ФСБ, секретар Радбезу Володимир Путін.
1999 – Кабінет Міністрів України затвердив положення про Сорочинський ярмарок.
2008 – в умовах російської інтервенції (через Південну Осетію й Абхазію) в Грузії оголошено воєнний стан і повну мобілізацію.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus