USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

COVID-19 позбавив мільйон людей в Іспанії роботи. Україні прогнозують схожий сценарій

6 Серпня 2020 12:04
Пандемія COVID-19 залишила без роботи мільйони людей в світі, в тому числі – в Україні, пише «Обозреватель».

Так, в Іспанії, за даними Національного інституту статистики, в період з квітня по червень в зв’язку з карантином роботу втратили понад мільйон осіб. Такі дані були зібрані за допомогою опитування активного населення.

З’ясувалося, що найбільш постраждав сектор послуг, також скоротилася кількість працевлаштованих жінок. Особливо складна ситуація з безробіттям склалася в Каталонії, Мадриді, Андалусії і Кастільї-Ла-Манчі.

Карантин погіршив економічну ситуацію і в Україні, а сценарій безробіття може бути схожим з іспанським.

У коментарі виданню голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив: якщо в нормальних умовах рівень безробіття в країні оцінювався в 8-10%, то в умовах коронавірусу цифра, як мінімум, подвоїться.

«Звичайно, коронавірус, а точніше, ті обмеження, які були введені в Україні, особливо на перших етапах так званої боротьби з коронавірусом, коли діяльність була під забороною або під великими обмеженнями були цілі сфери економіки, звичайно, що це призвело до прямого або прихованого безробіття», – сказав експерт.

Як пояснив він, у разі звільнення йдеться про пряме безробіття, у разі відправки в неоплачувану відпустку – про приховане.

Новак підкреслив, що багато підприємств не зможуть повноцінно відновити роботу, поки всі обмеження не будуть зняті. Він зауважив, якщо ситуація на ринку праці й буде відновлюватися, то це буде відбуватися дуже повільно.

«Якщо закриття відбувається за лічені місяці, то відновлення вимагає року», – сказав економіст.

«Тому сплеск безробіття в Україні в 2020 році, безумовно, буде. Єдине, проблема у нас – дуже слабкий облік трудових процесів. Дуже багато людей формально залишаються на роботі, а фактично, наприклад, є на заробітках за кордоном», – розповів Новак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus