USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Coca-Cola тестує першу паперову пляшку

14 Лютого 2021 08:00
Компанія Coca-Cola має намір випробувати паперові пляшки щоб повністю позбавитися від пластику.

Перші зразки надала данська компанія, повідомляє BBC.

«Зразки зроблені повністю з паперового волокна, за винятком пластикових кришечок і внутрішньої мембрани, яка оберігає папір від зіткнення з рідиною», – йдеться в повідомленні.

Метою експерименту є створення пляшок без пластику, що будуть 100% перероблятися і здатні витримувати тиск газованих напоїв.

«Завдання не з легких, але кілька гігантів харчової індустрії підтримали цей план, а Coca-Cola і зовсім планує перейти на безвідходне виробництво до 2030 року», – наголосили в компанії.

Під тиском

Розробкою паперової тари займалася данська фірма Paper Bottle Company (дослівно «Компанія паперових пляшок») або Paboco.

Данці мали створити паперову пляшку, яка витримала б натиск газів у напоях, які розливають в тару під тиском.

Перед ними також поставили завдання зробити матеріал пластичним, щоб пляшкам можна було надавати форми, що асоціюється з різними брендами, і щоб на них можна було друкувати фірмові етикетки.

Через 7 років наполегливої роботи компанія готова цього літа почати тестування нової пляшки для фірмового фруктового напою Coca-Cola під назвою Adez. Випробування пройдуть в Угорщині, де через місцеві мережі роздрібної торгівлі планують продати 2 тис. пляшок.

Данці співпрацюють не лише з Coca-Cola. Відомий шведський виробник горілки, компанія Absolut, має намір випустити в продаж у себе вдома і в Британії 2 тис. паперових пляшечок газованого малинового напою.

Випустити на ринок пиво у паперовій пляшці планує і пивний гігант Carlsberg.

Зовсім без пластику?

Як пояснює комерційний директор Paboco Мікаел Мікелсен, щоб нові пляшки були міцними, їх формують з єдиного паперово-волокнистого блоку.

«Власне, в цьому і полягає частина секрету», – каже він, оскільки при такому способі виробництва зв’язок між волокнами залишається міцним, і немає швів, які можуть розійтися.

Компанії Coca-Cola і Absolut першими випробують паперову тару, щоб перевірити, як нова технологія витримає випробування перевезенням і роздрібною торгівлею.

«Ми добре розуміємо, які випробування чекають на наші пляшки в реальному світі, але треба відірватися від креслярської дошки, чи не так? – запитує Мікелсен. – Необхідно виходити в цей реальний світ і отримувати з нього інформацію».

Але навіть якщо випробування пройдуть успішно, повністю відмовитись від пластику буде складно.

Оскільки жоден папір не витримує прямого контакту з рідиною, пляшки покриватимуть зсередини матеріалом рослинного походження.

«Це буде органічний бар’єр, мінімальний, але такий, щоб він зберігав продукт, – каже Мікелсен. – У нас є на прикметі кілька варіантів, і технологія вже підібрана, але потрібні зразки і випробування».

Поки що інженери пішли на компроміс і зберегли на зразках паперових пляшок пластикові кришечки.

Однак поступово все має стати паперовим.

Довгостроковий ефект

Втім, як стверджує видавець цифрового журналу Packaging Europe Фін Слейтер, навіть якщо випробування паперових пляшок пройдуть успішно, вони ще деякий час залишатимуться в тіні.

«Паперові пляшки – це чудова новина для нас, інноваційних маніяків, однак такі пробні концепції існують вже не перший рік і поки що не мають розвитку», – пояснює експерт, за словами якого пластикові пляшки залишаються невіддільною частиною індустрії й у багатьох країнах успішно переробляються.

«Вийти на такий рівень, щоб замінити сформовану інфраструктуру, – це складне завдання», – каже Слейтер.

До того ж не варто забувати про ціну: пластикові пляшки дешеві й зручні.

«Це ще одна причина, чому спочатку паперові пляшки будуть використовувати як вузькоспеціалізований продукт з доданою вартістю», – вважає Слейтер.

Однак компанія Tetra Pak в середині минулого століття змогла завоювати ринок зі своєю інноваційною тарою.

«У галузі утилізація матеріалів завжди панує конкуренція, але це абсолютно здорове явище, – вважає експерт. – Кожна успішна новинка не лише відкриває нові перспективи для того чи іншого матеріалу, а й підвищує вимоги до утилізації відходів і зниження викидів вуглекислого газу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Не Грета Показати IP 14 Лютого 2021 13:57
При цьому щезне Амазонія
Кухар Грети Показати IP 14 Лютого 2021 16:58
Моя хазяйка пиє кола-локу лише з скляної пляшки. Поверніть народу Коку в склі.
Анонім до Кухар Грети Показати IP 15 Лютого 2021 06:58
А вона хіба кудись зникала?
Гретин фуй Показати IP 15 Лютого 2021 19:00
Навіщо паперові,це тіж дерева? Краще скло!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus