USD 39.45 39.78
  • USD 39.45 39.78
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.86

ISW проаналізував статтю Залужного: вона не про те, що війна зайшла у глухий кут

5 Листопада 2023 14:02
Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що у колонці головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного «Сучасна позиційна війна і як її виграти» для видання The Economist йшлося про те, як відновити маневр у позиційній війні, а не про те, що війна зайшла у глухий кут.

Про це повідомляється у звіті аналітичного центру, передає Укрінформ.

Аналітики вказують, що колонка Залужного більш чітко окреслює його міркування щодо змін, які має здійснити Україна, щоб подолати поточну «позиційну» стадію війни, ніж інтерв’ю для The Economist.

Залужний пише, що війна «поступово переходить у позиційну форму». Він наголошує, що для подолання позиційної війни Україні необхідно здобути перевагу в повітрі, проривати мінні загородження в глибину, підвищити ефективність контрбатарейної боротьби, створити і підготувати необхідні резерви, нарощувати можливості радіоелектронної боротьби.

У ISW нагадали, що позиційна війна належить до військових операцій, які не призводять до швидких змін на фронті попри постійні зусилля обох сторін щодо покращення своїх позицій. Аналітики вважають, що Залужний у своїй колонці не заявив про те, що війна зайшла в глухий кут, і не припустив, що Україна не може досягти успіху.

Також у звіті зазначається, що колонка Залужного зосереджена на поясненні того, що поточний позиційний характер війни є результатом технологічно-тактичного паритету на полі бою та широкого використання мінних загороджень російськими та українськими військовими.

В ISW підкреслюють, що Залужний розглянув можливості, які відкриваються перед Україною у зв’язку з викликами з боку Росії, включаючи значні втрати, яких зазнала російська авіація, використання Україною західного ракетного та артилерійського озброєння, а також нездатність Росії скористатися своїми людськими мобілізаційними ресурсами через політичні, організаційні та мотиваційні проблеми.

Генерал дійшов висновку, що позиційність вигідна Росії, оскільки вона затягує війну і може дозволити Росії досягти переваги у певних сферах.

Залужний стверджував, що Україна або Росія можуть повернутися до швидкої маневреної війни за сприятливих обставин, які для України повинні включати військові ресурси, надані Заходом.

«В колонці Залужного йшлося про те, як відновити маневр у позиційній війні, а не про те, що війна зайшла у глухий кут», – підсумовується у звіті ISW.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв’ю Economist за 1 листопада розповів про ситуацію, яка склалася на фронті через понад півтора року повномасштабної війни.

Також Залужний написав колонку для Economist, в якій, зокрема, заявив, що російсько-українська війна переходить на етап «позиційної» зі статичними та виснажливими боями. Це дозволить Росії відновити свою військову міць. Щоб «вирватися з цієї пастки», Україні потрібна перевага в повітрі та на суші.

Окрім того, на думку Залужного, необхідно розширити категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. Тому слід зосередитися на сучасному командуванні й управлінні, щоб Україна могла ефективніше за Росію ухвалювати рішення на полі бою.

В Офісі президента, своєю чергою, відреагували на інтерв’ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для Economist: порадили військовим не коментувати на публіку те, що відбувається на фронті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
експертам Показати IP 5 Листопада 2023 14:30
Так - так. Стаття про фіалки і виноград.
Експерду Показати IP 5 Листопада 2023 18:00
Так так , стаття про фіалки і виноград, а ти як думаєш?
Маннергейм Показати IP 5 Листопада 2023 19:54
Ну тра якось оправдуватись за провал контрнаступу. Заміна воєнкомів пока ефекту недає і мабуть не дасть
Анонім Показати IP 5 Листопада 2023 21:51
Треба вичистити з армії, сбу, прокуратури, судів, чиновників пристосуванців і хапуг, а то кругом сімейні підряди на блатних посадах в державному секторі. Тільки після цього можна говорити про все інше. Люди хочуть бачити справедливість збоку держави, а не казки про героїзм, або про те що когось десь затримали. Взяти хоча б прикордонників - одні десь на передку, а інші постійно на західних кордонах, і так скрізь, де не поткнись одна мафія.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus