USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

SpaceX з п'ятого разу запустила ракету Falcon 9 із новітнім GPS-супутником

23 Грудня 2018 21:31
У неділю, 23 грудня, з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида, запустили ракету Falcon 9, яка має доставити на орбіту систему глобального позиціонування третього покоління GPS III Військово-повітряних сил США.

Про це повідомила компанія-розробник ракети SpaceX, передає Кореспондент.

Запуск ракети із супутником повинен був відбутися ще 18 грудня. Однак за сім хвилин до старту через позаштатні показники датчиків на першому ступені ракети-носія він був скасований. Потім через несприятливі погодні умови - сильний вітер у районі космодрому - він ще тричі переносився.

Вага супутника склала 3,8 тонни. Він стане першим апаратом третього покоління у планованому орбітальному угрупованні з 32 супутників. Саме такими сучасними супутниками хочуть поступово замінити застарілі апарати, які наразі забезпечують GPS-сигнал по всьому світу.



Новітній GPS-супутник мають розмістити на висоті близько 1 тисячі кілометрів над Землею, а потім переправити на середню навколоземну орбіту – за 20 тисяч кілометрів над планетою.



Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об'єктів утричі точніше, ніж використовувані нині супутники, у яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об'єктів буде ще вищою. При цьому GPS III має значно поліпшені можливості боротьби з перешкодами порівняно з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більш захищеними від приглушення противниками США.

На сьогодні послугами системи GPS, оператором якої є ВПС США, користуються понад 4 млрд людей.

Перші 10 апаратів GPS III у версії Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, інші 22 у версії Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті із 2025 по 2034 роки.

Компанія SpaceX виграла тендер на запуск п'яти з перших шести супутників GPS III.

За контрактом із ВПС США SpaceX не намагатиметься повернути перший багаторазовий ступінь ракети, а втопить її в Атлантичному океані, оскільки після старту для посадки на ній не залишиться палива.

Це вже 21-й запуск компанії SpaceX у нинішньому році. Її ракета-носій Falcon 9 відповідає критеріям NASA для запуску пілотованих космічних кораблів. Із 2019 року її разом із кораблем Crew Dragon використовуватимуть для відправки астронавтів на орбіту і повернення їх на Землю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Евгений Показати IP 23 Грудня 2018 22:27
Слабоки, Петя флакон запускает с первого раза и до дна ...)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus