USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Twitter оприлюднив тисячі фейкових акаунтів, причетних до «фабрики тролів»

18 Жовтня 2018 13:54
Twitter 17 жовтня опублікував повний архів твітів і медіа, які пов'язані з розслідуванням компанії про спроби маніпулювати політичними поглядами її користувачів. Як говориться в повідомленні Twitter, мова йде про 3,841 тис. акантів-ботів, пов'язаних з російським Агентством інтернет-досліджень, а також 770 фейковий акаунтів, що потенційно базуються в Ірані. Всього на цих сторінках з 2009 року було опубліковано понад 10 млн твітів, а також понад 2 млн зображень, відео, GIF-файлів і трансляцій.

РБК проаналізувало опубліковані Twitter відомості про акаунти, які компанія назвала пов'язаними з Агентством інтернет-досліджень, і з'ясувало, що майже третина з них була створена у березні-червні 2014 року. Понад 500 акаунтів були зареєстровані у серпні 2013 року - це один із двох пікових місяців у формуванні мережі (другий - травень 2014 року).

Максимальна активність цих акаунтів в 2014 році почалася після краху малазійського Boeing MH17 - найбільше твітів було написано в липні-жовтні 2014 року. Тоді ж з'явилися найпопулярніші хештеги, що вживаються ботами: #провокациякиева, #киевсбилбоинг, #киевскажиправду. З кожним із цих тегів було опубліковано понад 20 тис. записів. У своєму керівництві компанія Twitter вказує, що теги, які стають популярними, потрапляють в розділ «Актуальні теми» - тоді їх будуть бачити навіть ті користувачі, які цією темою не цікавляться. Таким чином тему виводять в топ Twitter.

Найбільше повідомлень ці акаунти опублікували в 2015 році - понад 3 млн твітів, або близько третини всіх твітів «фабрики тролів».

Серед інших популярних у «ферми» тегів - #русскийдух, #образроссии и #вернитекалифорнию (не пов'язані з якимось конкретним інформаційним приводом). Популярні теги на латиниці пов'язані з виборами у США (найпопулярніший з них - MAGA, абревіатура від девізу кандидата в президенти і потім президента Дональда Трампа «Make America Great Again», «Зробимо Америку знову великою», а також #americafirst), з консервативними новинами (#tcot - використовується для позначення консерваторів в Twitter, #pjnet - офіційний хештег Patriot Journalist Network, заблокованих в кінці 2017 року мережі акаунтів, які роблять автоматичні записи на політичні теми).

У лютому 2018 року прокуратура США звинуватила 13 громадян Росії у втручанні в американські вибори і інші політичні процеси всередині країни, в тому числі Євгенія Пригожина, власника групи «Конкорд». Комісія під керівництвом спеціального прокурора Роберта Мюллера вважає, що вони мають відношення до російської «фабриці тролів», яка втручалася в політичне життя США під час виборів президента в 2016 році. У списку також згадані дев'ять компаній, в тому числі Агентство інтернет-досліджень, а також Concord Management and Consulting LLC і Concord Catering, що належать Пригожину.

Згідно з висновками Мюллера, Агентство використало фальшиві імена в соціальних мережах, влаштовувало там політичні диспути з метою «принизити роль Хілларі Клінтон і допомогти обранню президентом США Дональда Трампа».

Як раніше писали «Нова газета», «Фонтанка» і Бі-бі-сі, Агентство інтернет-досліджень - одне з юридичних осіб «фабрики тролів», яка з'явилася в Санкт-Петербурзі близько п'яти років тому. Її співробітники нібито повинні залишати в інтернеті провладні коментарі і критикувати опозиціонерів. Окремий підрозділ «фабрики» - група ЗМІ, що мають офіційний дозвіл Роскомнадзора, так звана фабрика медіа, писав журнал РБК в своєму розслідуванні.

Крім Twitter Агентство інтернет-досліджень звинувачували в просуванні «проросійського» контенту на платформах Facebook і YouTube ( «дочка» Google ). За два роки витрати «фабрики тролів» в США склали $ 2,2 млн. Саме Агентство інтернет-досліджень було ліквідоване наприкінці 2016 року. Пригожин неодноразово заявляв, що не пов'язаний з цією компанією.

Восени 2017 року представник Twitter відповідав разом з Facebook і Google на запитання членів конгресу США про те, як їх платформи могли використовуватися для впливу на американських виборців. Тоді представники трьох компаній пообіцяли інформувати громадськість про перебіг внутрішніх розслідувань і заходи боротьби з фейковий акаунтами. Зокрема, в січні 2018 року Twitter публікував дані про 3,814 тис. акаунтів, пов'язаних з Агентством інтернет-досліджень. Тоді соцмережа повідомляла, що оповістила близько 1,4 млн людей про те, що вони потенційно могли потрапити під вплив російської пропаганди під час виборів президента США в 2016 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus