USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ахметов розширив свою монополію: АМКУ дозволив йому купити ще 2 обленерго

25 Квітня 2019 15:38
Антимонопольний комітет на засіданні 25 квітня надав дозвіл компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у групи російських бізнесменів «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

Про це повідомляють «Наші гроші», пише Економічна правда.

Голосування за це рішення було роздільним – більшістю від присутніх на засіданні членів АМКУ. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит.

Цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Напередодні голосування колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який у команді Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою, письмово повідомив держуповноважених АМКУ, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго.

У свою чергу нардеп Вікторія Войцицька («Самопоміч») публічно звернулась до Ради національної безпеки України розглянути ситуацію з «енергетичною гіпермонополією Ахметова».

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

Питання концентрації обленерго було винесено на засідання АМКУ 18 квітня, за три дні до програшу Петра Порошенка на виборах президента. Тоді рішення відклали на тиждень.

Глава Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін вважає, що сьогоднішнє голосування за закон про українську мову було прикриттям для пропрезидентського АМКУ, який дозволив Ахметову заволодіти Київобленерго та Одесаобленерго.
Радник Володимира Зеленського та екс-глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявляє про необхідність перезавантаження Антимонопольного комітету і Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг.

Раніше Антимонопольний комітет оприлюднив мізерні зобов’язання, які запропонував взяти на себе ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» для отримання дозволу на придбання компаній «Одесаобленерго» і «Київобленерго» у групи «VS Energy».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
скептик Показати IP 25 Квітня 2019 16:04
а оскаржувати рішення АМКУ в суді ніхто не збирається ?
Ахметов до скептик Показати IP 25 Квітня 2019 17:02
всеодно нічого не доб'єтесь!
скептик до Ахметов Показати IP 25 Квітня 2019 17:20
це все одно, що казати: "Я не буду їсти, бо все-одно буду голодний". з такими "провидцями" як ви світ досі жив би в печерах
Ябадабаду до скептик Показати IP 25 Квітня 2019 18:28
в печерах жилося краще - не треба було платити комуналку!
скептик до Ябадабаду Показати IP 25 Квітня 2019 20:08
ага. правда, деколи печерні ведмеді с""ку відгризали
Тор Показати IP 25 Квітня 2019 17:22
А не подавиться ахмет??? І як після цього АМКУ можна називати антимонопольним? Скоріше корумпований антимонопольний КАМКУ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus