USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Арешт Гіркіна довів зміщення балансу сил між угрупованнями Кремля, – ISW

22 Липня 2023 08:38
Арешт Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) 21 липня може бути публічним проявом зміщення балансу сил між кремлівськими угрупованнями.

Як вказується в новому звіті Інституту вивчення війни, можливо, мають місце спроби зіпсувати репутацію Федеральної Служби безпеки Росії (ФСБ), в якій служив Гіркін.

Аналітики нагадують, що Слідчий комітет Росії заарештував Гіркіна 21 липня, він перебуватиме під вартою до 18 вересня за екстремістською поправкою. Деякі джерела припустили, що спровокувати арешт могли скарги «Вагнера» на Гіркіна. Одне з джерел стверджувало, що арешт пов’язаний з переслідуванням з боку російської влади російських «патріотів», які вважаються нелояльними Путіну.

Водночас, як зазначає ISW з посиланням на російські інсайдерські джерела, арешт Гіркіна очевидно є частиною зусиль Кремля щодо придушення обраних високопоставлених російських ультранаціоналістів після заколоту ПВК «Вагнер».

Російське джерело, пов’язане з російськими спецслужбами, оприлюднило документ, в якому адміністрація президента Росії нібито наказала російській владі «вжити репресивних заходів проти тих, хто божевільний, включаючи Стрєлкова-Гіркіна». Документ також націлений на кількох відомих пропагандистів, включаючи Маргариту Симоньян, відомих блогерів, депутатів Держдуми Росії з широкою присутністю в інтернеті і Пригожина.

Також, на думку аналітиків, арешт Гіркіна вказує на те, що російські чиновники можуть переслідувати відомих ультранаціоналістів, які регулярно розкривають інсайдерську інформацію про Кремль.

ISW постійно оцінює, що Гіркін, ймовірно, користується підтримкою невідомого силовика – можливо, з Федеральної Служби безпеки (ФСБ) Росії, – який просував свої інтереси, використовуючи його в якості каналу для розкриття обраної інформації російській ультранаціоналістичній інтернет-спільноті.

Російська влада заарештувала 14 липня колишнього офіцера ФСБ полковника Михайла Полякова, який, як повідомляється, керував кількома популярними інсайдерськими каналами Telegram, що спекулювали на внутрішній динаміці Кремля і Міноборони Росії між різними фракціями. Один воєнкор зауважив, що увага ЗМІ до арешту Полякова говорить про те, що якась неназвана фігура намагається зіпсувати репутацію ФСБ.

«Повстання «Вагнера», ймовірно, змінило баланс сил в Кремлі, потенційно позбавивши деяких покровителів, в тому числі покровителя Гіркіна, прихильності Путіна і частини їх влади. Хоча конкретні зв’язки Гіркіна залишаються невідомими, недавні репресії проти ультранаціоналістичних діячів у зв’язку з російськими службами безпеки, ймовірно, є публічним проявом значних змін у силовій політиці Кремля», – підсумовують аналітики ISW.

Арешт Гіркіна – що відомо

Гіркіна затримали вранці 21 липня у його московській квартирі. Повідомлялося, що його заарештували за статтею про екстремізм в інтернеті. Зараз він перебуває в СІЗО, йому загрожує до 5 років в’язниці.

Відомо, що терорист неодноразово критикував і російського президента Володимира Путіна, і військове керівництво Росії за некомпетентність.

Арешт Гіркіна став продовженням масових чисток серед російського військового керівництва, що набирають обертів останнім часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Липня 2023 17:54
гарна історія. шкода лише, що брехня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus