USD 40.00 40.40
  • USD 40.00 40.40
  • EUR 40.25 40.60
  • PLN 10.00 10.25

Без світла і води: лучани скаржаться, що цукровий завод виживає їх із квартир

1 Серпня 2023 12:32
У Луцьку люди, аби привернути увагу до проблеми, 31 липня перекривали дорогу. Як кажуть, власники Гнідавського цукрового заводу хочуть виселити їх із будинку, який розташований на його території. Останньою краплею стало те, що людям відімкнули воду та електрику.

Невеличкий будинок на вулиці Агрономічній, 5 буквально губиться серед гігантських площ Гнідавського цукрового заводу. Він збудований у середині 50-х і заселений здебільшого колишніми працівниками заводу, які нині на пенсії. Люди кажуть: самі перекрили тут дах, робили благоустрій і ремонтували квартири, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Із 1998 року, коли вони викупили завод, і до сьогодні ні копійки на ремонт не було. Ні копійки не було вкладено в будинок. Ми своїми силами підтримували цей будинок», – говорить Володимир.

Як нещодавно повідомили мешканцям, на це житло вони не мають жодних прав. Нібито ще в 2012 році землю під будинком приватизували власники цукрового заводу.

«У 2012 року виявилося, що вони приватизували вулицю і зараз роблять паркан. І ми не вийдемо на вулицю зовсім. Швидка не приїде. Нас дотиснуть до того, що ми самі повиселяємося», – зазначає Віра.

Із п’ятниці, 28 липня, в будинку зникли світло та вода. Люди переконані: це справа рук працівників заводу, які таким чином хочуть вижити їх із будинку. Просидівши всі вихідні без світла і води, лучани в понеділок наважилися на радикальний крок – перекрили дорогу.

«Ми розуміємо, що це промислова територія. Ми згодні на переселення, але на відповідні умови – ті, які маємо зараз. Ми проживаємо з чоловіком, батьком, братом… Як ми п’ятеро підемо на 20 квадратів? За стільки років ми всього нажили. Маємо город, підвал. Тато має два мотоблоки. Куди його все подіти?» – каже учасниця акції Оксана.

За інформацією мешканців, вулиця Агрономічна теж фактично приватизована, бо, як їм повідомили у відповідних службах, такої адреси, мовляв, у Луцьку немає. Хоч люди мають зареєстроване місце проживання в цьому будинку на цій вулиці, ба більше, мають ордери на квартири і навіть приватизоване тут житло.

«Тато приватизував ще у 90-х роках. Але кажуть, що будинок приватизований, а земля ні. Коли мій тато помер і я оформляла на себе майно, все зробили, але сказали, що землю орендує завод чи хтось ще. Там було 100 тих орендарів… До нас тричі приходила депутатка. Вона почула, що 1 вересня нас будуть виселяти», – зазначає Людмила.

Люди збентежені тим, що їм нічого на заводі не хочуть пояснювати, тому доводиться жити здогадками і чутками, зокрема й про те, що завод викупили нові власники з Німеччини, яким ця територія нібито потрібна без людей.
Директор підприємства Василь Муха до журналістів не вийшов.

Згодом із приміщення заводу в сторону свого автомобіля швидким кроком рушив багаторічний власник заводу Ярослав Галькевич. Він каже: нічого коментувати журналістам поки не буде.

Але біля авто його перепинила мешканка будинку, вдова загиблого військовослужбовця Тетяна.

«Що це таке, скажіть? У мене чоловік за що на війні загинув? Щоб його дитину з хати викидали? Нас шантажують тим, що виключають світло і воду», – обурюється Тетяна.

«Ніхто вас не викидає», – відповідає Ярослав Галькевич.

Керівник департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль після розмови з директором заводу говорить, що той йому повідомив, мовляв, світла зумисне людям не вимикали, виникла аварія.

«За версією заводу, це не зумисне відключення, а аварія, яка сталася в п’ятницю. Нині відбуваються консультації енергетиків, чи є спосіб альтернативного підключення цього житла. Аварія така, що ремонт займе тривалий час. Сподіваємося, що це засідання завершиться тим, що знайдуть альтернативний шлях, аби, хоча б тимчасово, мешканцям підключити електроенергію», – інформує Борис Смаль.

Як зауважує, ситуація з адресою помешкання досить цікава: «У реєстрі виборців, за який відповідає орган місцевого самоврядування, ця вулиця є. В інших базах, як мені стало нещодавно відомо, її немає. Але мінімум у кількох мешканців у паспорті стоїть печатка про місце реєстрації».

Своєю чергою, люди кажуть: будуть за своє стояти до кінця. Якщо ж і пристануть на пропозицію заводу переселитися, то тільки в тому випадку, коли нові житлові метри будуть дорівнювати тим, які вони мають у будинку на Агрономічній, 5.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
15625 Показати IP 1 Серпня 2023 15:22
А дійсно, чиє право власності в пріоритеті?
Оля до 15625 Показати IP 1 Серпня 2023 22:42
Власник майна заводу. Це службове приміщення.
Лучанка Показати IP 2 Серпня 2023 07:43
Жах!2023 рік а таке відчуття що 90-ті повернулися!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus