USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Безпілотники-невидимки: Україна атакує російські аеродроми картонними SYPAQ

31 Серпня 2023 22:22
Україна використовує картонні безпілотники для ударів по російських військових літаках.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на The Telegraph, картонний дрон легше побудувати, ніж пакет Ikea. Ці пташки знищили щонайменше чотири російські літаки, зокрема під час атаки на аеродром у Курську.

За даними Служби безпеки України, внаслідок цієї атаки було знищено МіГ-29 і чотири винищувачі Су-30, а також пошкоджено дві пускові установки «Панцир» і радар системи ППО С-300.

Джерело в СБУ повідомило, що Курський аеродром атакували 16 безпілотників, всього три з них було збито. Це були картонні SYPAQ.

Як зазначає видання, австралійські безпілотники, які надходять у формі плоских упаковок і коштують лише $3500, Україна почала отримувати в березні цього року. Всього розробники зобов'язалися постачати 100 таких пташок щомісячно у рамках угоди на $20 мільйонів.

Це непогана інвестиція, враховуючи шкоду, яку ці безпілотники завдали Курському військовому аеродрому. Можливо, вони були причетні до нещодавньої атаки на шість військових об’єктів на території Росії, включаючи військову авіабазу в Пскові.

«Після низки таких атак за останні тижні російська мережа протиповітряної оборони опинилася у центрі уваги, оскільки військові намагаються зрозуміти, як безпілотники продовжують її обходити. Однією з можливих причин є те, що ППО просто немає. Можливо, ці найцінніші активи було вивезено з місць, які Кремль вважав безпечними, щоб посилити сили, розгорнуті в Україні. Це може бути однією з причин, чому картонні безпілотники можуть пройти повз найсучасніші радари ППО», – пише видання.
Секрет полягає в тому, що відбувається, коли картон та пінопласт сканують радіолокаційними хвилями. Радар використовує радіохвилі для визначення положення, кута та швидкості цілі. Передавач посилає ці радіохвилі, сподіваючись, що вони уразять, наприклад, гострі краї та плоскі поверхні ворожого винищувача.

Потім радіохвилі відбиватимуться назад на Землю, де їх зможе сприймати приймач, який інколи розташований поряд із передавачем, але часто з міркувань безпеки розташований на великій відстані.

Читати ще: Удар дронів по Пскову: в ISW розповіли, чому не спрацювала російська ППО

Однак, якщо літак противника закритий спеціальним матеріалом, що поглинає радари, або його форма така, що радіохвилі, які передаються із Землі, відхиляються в інших напрямках, ніж прямо назад до приймача, сигнал, поданий на комп’ютер ППО, буде мізерним.

Вважається, що сучасні реактивні літаки-невидимки формують радарну віддачу, схожу на зграю птахів, і жоден оператор ППО, ймовірно, не вистрелить дорогими ракетами у ворон.

З розмахом крил трохи більш як 1,8 м дрон з пінопласту та картону буде набагато менш чутливим, ніж метал, до будь-яких радіохвиль.
«Це може вважатися нісенітницею в деяких військових колах, але за цією логікою картонні безпілотники, які зараз спричиняють стільки хаосу в Росії, слід зарахувати до глобальної військової родини літаків-невидимок», – пише видання.

Що являють собою картонні БПЛА SYPAQ

У травні стало відомо, що Україна отримала сотні безпілотників PPDS австралійської компанії SYPAQ.

Залежно від моделі, дрон може підняти до 3 кг або 5 кг, нести вантаж протягом 1-3 годин залежно від навантаження на дальність в 40-120 км. Основне завдання безпілотників – доставка боєприпасів, їжі та медикаментів безпосередньо на передову. При цьому їх можна використовувати для багатьох типів завдань, що виходять за рамки його первісної конструкції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВІРУС Показати IP 1 Вересня 2023 08:40
Все дуже просто,дешево і ефективно...
ОДІН. Показати IP 1 Вересня 2023 08:41
ТАК це РОГАТКА-ГЕНІАЛЬНО....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus