USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Безпородні та благородні: виставка собак у Луцьку

30 Листопада 2014 15:43
Виставка безпородних собак «Дворянин-2014» відбулася в обласному центрі. Організатори, ламаючи стереотипи, що в конкурсах серед собак можуть брати участь лише ті, які мають хороший родовід, запросили власників дворових собак продемонструвати їх таланти. Проте благородна ідея може перерости в скандал, адже не в усіх власників чотирилапих учасників конкурсу були ветеринарні паспорти, які засвідчують стан цих домашніх тварин.

Дворові собаки теж надзвичайно розумні, добрі, чуйні і вірні, кажуть їх господарі. Власне, вони мало в чому поступаються собакам чистокровних порід. А часто багато в чому переважають.

Директор КП «Ласка» Дана Новарчук як організатор цього дійства пояснила, чому вони вирішили влаштувати такий захід.

«Багато людей приїжджають до нас на комунальне підприємство і беруть безпородних собак. І їм теж хотілося б показати, що вони навчили цих собак, якими вони стали. Такий конкурс популяризує непородних тварин, доводить, що можна брати і звичайну дворняжку. Вони набагато відданіші. Собачка може бути без лапки, без ока, але вона нічим не гірша за породистих, теж може бути відданим другом, гарно сторожити подвір’я», - каже Дана.
Однак, на конкурсі були присутні й представники іншої громадської організації - Клубу власників домашніх тварин «Вуса, лапи, хвіст». Зокрема, представник організації, старша медсестра обласної поліклініки Юлія Дзвонко зауважила, що конкурс відбувається на майданчику, де зазвичай граються діти – Автодромі комплексу.
А ще чимало запитань викликає стан здоров’я присутніх тварин. Адже в області нещодавно сталося «НП» - в Ківерцях 4-річний хлопчик помер від сказу після укусу собаки. Тому на подібних заходах необхідно перевіряти ветеринарні паспорти.
«Сказ - небезпечна хвороба, яка вражає нервову систему. Інкубаційний період може тривати від 1 -3 місяців до року. Часто люди не звертаються до лікарів після укусу. Але коли вже проявляються симптоми, стає пізно – допомогти неможливо», - пояснює вона.

А голова ГО «Вуса, лапи, хвіст» Вероніка Цибульська пояснила, що одна зі статутних функцій організації - контроль за дотриманням санітарних правил під час масових заходів за участю тварин.
«Такі виставки мають відбуватися з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог і правил утримання собак. Організатори виставки мають мати дозвіл від санітарної служби. Крім того, всі собаки-учасники мають мати паспорт з дійсними щепленнями. Ми не могли уявити, що власники дитячого розважального закладу таке допустять. Ми бачили дві собаки бійцівської породи без намордників, а одна з них не зовсім слухає свого господаря.
Я запитувала учасників, і всі вони казали, що жоден з них не показував ветеринарного паспорта. Вони навіть не були попереджені про це», - каже Вікторія.


З її слів, вони очікують відповіді на офіційний запит від контролюючих служб щодо проведення цього заходу. А згодом обіцяють скласти звіт з рекомендаціями і представити його на розгляд надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ ГОТОВІ ЛУЧАНИ ПРИБИРАТИ ПОСЛІД ЗА СВОЇМИ ТВАРИНАМИ

Натомість Дана Новарчук переконує, що жодних порушень не було:«Це приміщення - власність «Адреналін-сіті», і вони як власники мають право влаштовувати в своїх закладах подібні заходи. Єдиною їх умовою була присутність ліцензованого ветеринара, який в нас є і він оглядав собачок».

До слова, присутнім власникам собак пропонувати зареєструвати тварин та зробити щеплення від сказу. Як зазначив ветеринар Сергій Вознюк, дехто з собаководів забажав чіпувати своїх тварин, але від сказу вакцинувати тварин ніхто не зголосився. Крім того, він додав, що частина власників цих тварин таки не мали при собі ветеринарних паспортів. Тож, після огляду ветеринаром, про всі щеплення і стан здоров’я, вірили на слово.
«Перед реєстрацією собачки були оглянуті, власників розпитали, чи здорові, всі вони сказали, що тварини нехворі і вакциновані. Ми записали всі дані тварин. Зареєстрували 6 собак. Паспорти не в усіх є, але в переважній більшості їх мають. Вакцинації не робили, а чіпувння – так», - каже Сергій.

Під час конкурсу собаки змагалися в конкурсі на кращий костюм, кращу зачіску. А ще тварини демонстрували свої таланти.
Господарі розповідали, як їхні домашні улюбленці потрапили до них у родини. Приміром, одного підкинули до під’їзду, іншого взяли з притулку. У одного учасника погано функціонує одна лапка, утім господарі його прихистили і він став членом їх сім’ї.


Наостанок Дана Новарчук звернулася до присутніх з оголошенням про кицю, яка має надзвичайну жагу до життя, і якій також потрібні господарі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 40
дідо Показати IP 30 Листопада 2014 15:51
Краще б закликали власників собак прибирати какашки по місту після своїх улюбленців. Собак люблять,а прибирати після них не поспішають.
Анонім до дідо Показати IP 30 Листопада 2014 15:54
коментар було видалено
юнг до Анонім Показати IP 30 Листопада 2014 15:59
это каким же тупаком надо быть, чтобы такую фигню написать.
Гагага до Анонім Показати IP 30 Листопада 2014 16:01
у твоей собаки интеллект повыше твоего. учись у нее!
Онаним до Анонім Показати IP 30 Листопада 2014 16:08
Товарищь, здесь тебе не луганда - мы нормально питаемся. Русского мира здесь нету - поэтому есть что покушать
Анатоль до Онаним Показати IP 30 Листопада 2014 16:40
Ти як завжди права, Наталко!
Алла до дідо Показати IP 30 Листопада 2014 22:42
А чим прибирати? Де, пальцем покажіть, в нас продаються спеціальні мішечки для збору какашок? І відразу кажу - брати кожен раз целофановий мішок я не буду - какашки і то менше забруднюють навколишнє середовище. Це було по-перше. А по-друге: де в нас місця для вигулу собак? Їх пальцем можете показати? От і мовчали б собі.
OTAK OT до Алла Показати IP 1 Грудня 2014 19:32
нема мішочків, нехай сере - так по-вашому?
Яна Показати IP 30 Листопада 2014 15:54
Чудовий захід! спасибі організаторам,побальше б таких) було дуже цікаво та весело
ГАВ Показати IP 30 Листопада 2014 15:55
спасибі за море позитивних емоцій!!!! дуже сподобалось. Собачки-це чудово,організатори респект вам
униан до ГАВ Показати IP 30 Листопада 2014 16:51
Нещодавно такі собацюри дитину загризли! Треба відстрилювати бродячих шавок!
Алла до униан Показати IP 30 Листопада 2014 22:43
Дзвоніть мені, я вас застрелю - 093 400 25 21
-Слово- до униан Показати IP 30 Листопада 2014 23:43
Мені також передзвони! Поговоримо про *застрелю* 0932377896
Лучанин Показати IP 30 Листопада 2014 16:10
Я за стерилізацію безхатьок.
дідо до Лучанин Показати IP 30 Листопада 2014 16:28
Потрібно стерилізувати тих, хто бере собак до хати ,а потім викидує на вулицю. І тих хто підкорлює вуличних собак, залишаючи їх на вулицях.
Алла до дідо Показати IP 30 Листопада 2014 22:48
Але вуличних дворян потрібно також. Пройти мимо і не дати їжі, коли в тебе є - це бездушність. А взяти додому не кожен може, тому на це нарікати тупо. Краще б із нас (власників тварин) збирали щомісячно по 10 грн на функціонування притулку. Мені, чесно, не шкода. Лиш би були докази, що гроші йдуть, куди треба.
ага до Алла Показати IP 1 Грудня 2014 00:05
так ж збирають...до 30 листопада потрібно було зареєструвати свою домашню тварину..в неї був би свій чіп, на випадок, якщо загубиться..чи якщо господарь непутовий і викине, то йому був би штраф. Після реєстрування іде податок десь у 8 грн.
Тетяна Показати IP 30 Листопада 2014 16:45
На рахунок бійцівських собак, то власниця однієї з них повідомила, що раз її собака без документів, то значить вона безпородна і має право на участь. :-( А в загальному захід звичайно вдався, було весело та цікаво.
верон цибульская Показати IP 30 Листопада 2014 17:37
люди я така дурочка лізу куди не просять а ще у мене персональна ненависть до Дани а ще я тільки роблю вигляд що люблю тварин а я їх ненавиджу на самом дєлє! блонда я карочє!
Анонім до верон цибульская Показати IP 30 Листопада 2014 19:00
не переживай, НЕПРИБУТКОВЕ кп ласка скоро закриють!
ага до Анонім Показати IP 1 Грудня 2014 00:07
при чому тут неприбуткове?? притулок намагається захистити як людей, від собак, так і собак від вуличного життя. Просто треба час щоб війти у правильний темп! Притулок функціонує якихось пару років. ще й без нормального фінансування.
Надя до Анонім Показати IP 1 Грудня 2014 09:57
До чого тут неприбутковий що ви несете....дуже добре що знайшлась така добра людина як Дана що створила такий притулок....А ви тільки усі вмієте "п......", а нічого взагалі не робите....
Alessandro Показати IP 30 Листопада 2014 18:29
Great Ciccio......my super dog!!!
Coca-Cola до Alessandro Показати IP 3 Грудня 2014 21:07
Cicco - the best!!!! ))))
кирило Показати IP 30 Листопада 2014 18:32
Чому у НОВОВОЛИНСЬКУ Наталія КАМИШНІКОВА не зробить також собачу виставку?
іванка Показати IP 30 Листопада 2014 19:01
Тетяна,так і е,собака яка не мае родоводу,породною рахуватись не може!! і моя собака не ...це собака компаньйон)
Тетяна до іванка Показати IP 3 Грудня 2014 21:05
Ви хочете сказати, що моя собака, яка немає родоводу, але в міжнародному ветеринарному паспорті вказана її порода, є безпородною?! Просто Ви доросла людина і якщо Ви самі себе дурите, то не дуріть оточучих людей...
дядя Вітя Показати IP 30 Листопада 2014 19:13
шикарно,дві бійцівські породи, а те,що на конкурсі була собака породи "шпіц" мінімальною вартістю цуценяти 6000 грн,то цього організатори не зауважили? + так як автор статті дуже "досвідчена" людина в собаководстві, то просто попрошу надалі такої нісенітниці не писати!!! А змагання були чудові.
Алла до дядя Вітя Показати IP 30 Листопада 2014 22:49
Не було там шпіца. Був той-тер*єр. Це раз, а по-друге - немає ніякої різниці.
Тетяна до Алла Показати IP 3 Грудня 2014 20:56
ЯКЩО БУТИ ТОЧНИМ, ТО ЦЕ БУЛА ЧИХУАХУА. :) НА zik.ua ЦЯ МАЛЕЧА ДАВАЛА ІНТЕРВЮ. :))
Тетяна до дядя Вітя Показати IP 3 Грудня 2014 20:57
НА МОЮ ДУМКУ, КОЛИ ДІВЧИНКА РОКІВ 8-МИ ПРИХОДИТЬ ЗІ СВОЄЮ СОБАЧКОЮ, СТРИБАЄ, ТАНЦЮЄ З НЕЮ - ЦЕ ПОТІШНО (В ПЕРШУ ЧЕРГУ ДЛЯ ДИТИНИ, І ХОРОШІ СПОГАДИ НА ВСЕ ЖИТТЯ) І ЦЕЙ ПЕСИК НЕ НЕСЕ НІЯКОЇ ЗАГРОЗИ ДЛЯ НАВКОЛИШНІХ - ЦЕ ОДНЕ, А КОЛИ ПРИХОДИТЬ ДОРОСЛА ТЬОТЯ І КАЖЕ ЩО ЇЇ БІЙЦІВСЬКА СОБАКА (БЕЗ НАМОРДНИКА) БЕЗПОРІДНА, ТО ЦЕ ПРОСТО СМІШНО... НА МОЮ ДУМКУ!!!
дядя Льоня Показати IP 30 Листопада 2014 19:41
камишнікова де ти?
волонтер Показати IP 30 Листопада 2014 22:03
Кішечка на останьому фото справді дуже чекає на свого господаря! в неї параліч задніх лапок! Після травми, кості зрослись не правильно і лікування вже неможливе. Пухнатаса, ласкава, ніжна..знайшли на вулиці бідну, скалічену, грязну..волокла за собою ті лапки в ранах..Товариство та небайдужі обіцяють новому власнику кошти на спеціальний візочок чи спеціальні ходулі аби кицюня могла ходити, а також на підгузнички та мазі. Тварина-інвалід - це ще не вирок! Тим більше шо болі вона не відчуває..Шукаємо людину з щирим та добрим серцем, яка зможе подарувати їй любов та опіку і не вважати обузою.
Віктор Показати IP 30 Листопада 2014 23:39
Все це дуже добре, а ось в нашому будинку, гуртожитку університету, живе Марина Аркадіїївна, яка тримає більше двадцяти пікенесів. Вона їх любить, а як сусідам. Сморід, антисанітарія, вигулювати випускає під вікна, де діти граються, а вони гадять... То як це, любити тварин, і гадити людям?
гицель Шаріков Показати IP 1 Грудня 2014 08:00
А яке гарне мило вийшло б з тих песиків і кішечок:-) Треба в мерії створити підвідділ очистки і очистити місто.
Надя до гицель Шаріков Показати IP 1 Грудня 2014 10:00
А з тебе "фаршик б зробити...придурок" .....не гуманно так робити...СТЕРЕЛІЗАЦІЯ перший вихід і найкращий.....
Людина Показати IP 1 Грудня 2014 10:05
Ви .пані . Вероніка краще журіться зграями безпритульних вуличних собак. Там точно нема ні намордників ні щеплень. Бігають зграями пройти неможливо. А ви так любити собачок підбирати опікуватись ними. Вперед !!!! На вулицях роботи багато. Там проявляйте себе.
Ольга Рожкова Показати IP 1 Грудня 2014 18:24
Усі тварини бути зареєстровані у базі animal.id, що дає змогу без паперового паспорта відслідкувати коли тварині, якого дня і о котрій годині робилися щеплення, тому хвилюватись присутнім за здоров’я своїх сусідів чотирилапих не довелось. Згідно із змінами до чинного законодавства на подібні заходи ветеринарне управління дозволів не видає. Якщо пані Юлія Дзвонко та Вероніка Цибульська боялись заразитись від тварин сказом не зрозуміло чому проволи час на "Дворянині" і навіть гладили собак. Усі виставки КСУ проводять на території шкіл або майданчиках, де діти катаються на роликах занепокоєння тоді не виникало у двох цих шановних панянок. Чим це викликана така агресивна, навіть скажена реакція на цих тварин, може заздрістю за невміння зробити щось корисне самим?
стефанія Показати IP 1 Грудня 2014 21:54
Ой обісрати чужу роботу- то великого розуму не треба... Є якісь претензіі у панянок???...ну то вперед зробіть щось своє самі і покажіть як треба працювати
Оксана Показати IP 11 Грудня 2014 12:50
ЛЮДИ!!!! Заберіть з околиць собак! Зграї до 20 штук! Як захиститись?! Не пройти, не проїхати! Щоб добратися до маршрутки треба замовляти вертольот? Підкажіть: ЩО РОБИТИ?!!!! Вони кидаються на людей, вони пригають на малеч на санках, Господи, допоможи! Добре тим, хто живе в центрі, Ви просто не маєте уяви: як це страшно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus